WAT?

De nieuwe Windows Activation Technology zoekt elke 90 dagen contact met Microsoft om informatie over nieuwe cracks binnen te halen. Vervolgens kan het systeem naar aanleiding van die informatie de Windows installatie als niet 'genuine' aanmerken. Het gevolg is dat de gebruiker allerlei irritante meldingen krijgt en dat de desktop zwart wordt.

Het is de eerste keer dat Microsoft validatie toepast waarbij dit op deze manier gebeurt. Bij de Windows Genuine Advantage (WGA) validatie methode werd er eenmaal geactiveerd en vervolgens niet meer gecheckt behalve als er een aanzienlijke hardware verandering plaats vond.

Privacy vs. Intellectueel Eigendom

Microsoft beweert dat ze hun klanten willen beschermen tegen de nieuwe activatie cracks die wellicht door de mazen van het net van Microsoft heen geglipt zijn of op het moment van eerste validatie nog niet eens bestonden. Verder wil Microsoft hun intellectuele eigendom zo goed mogelijk beschermen.

Weinstein is echter van mening dat Microsoft buiten haar boekje gaat door continue te blijven valideren. Hij stelt de kritische vraag of het redelijk is voor Microsoft om op een bepaald moment te zeggen dat Windows7 legitiem is, om dit vervolgens een jaar later bijvoorbeeld doodleuk weer in te trekken en Windows te downgraden naar een niet 'genuine' Windows.

Het devies van Weinstein is dan ook om de WAT update die volgende week automatisch verspreid wordt niet te downloaden. Daarvoor moet uiteraard wel de optie automatisch updaten uitgezet worden.

Bron: Techworld