Firefox begint populair te worden, en dat dringt ook door tot mensen met minder nobele drijfveren. Dat Firefox open source is komt daarbij goed van pas. Programmeurs kunnen hun eigen software zo samen met de browser bundelen en ter download aanbieden aan onoplettende gebruikers.

Open source

Het is mogelijk om spyware en andere malware in de browser te stoppen, maar het kan ook gewoon met reclame, zoals de versie van Firefox aantoont die nu ter download wordt aangeboden. Daar krijg je de “Hotbar” toolbar van Pinball Corp. bij en bovendien wordt de gebruiker bestookt met pop-ups.

Volgens Lee Graves, die op het Threat Center Live Blog waarschuwt voor deze Firefox-versie, komt de browser niet bij Pinball zelf vandaan. Wel krijgt de eigenaar van de site waarschijnlijk ongeveer een euro per geïnstalleerde toolbar.

Overtreding

Overigens is voor de oplettende serfer wel te zien dat het hier niet om de echte Firefox gaat. Zo wordt versie 3.5 aangeboden, terwijl we ondertussen op versie 3.6 zitten. Bovendien zitten er kleine spelfoutjes in de site, zoals “Anti-Pishing”. Graves drukt gebruikers op het hart dat ze software van de officiële sites halen.

Wie wil mag de code van Firefox gebruiken, aangezien die open source is. Maar het merk Firefox is eigendom van Mozilla. Dat mag dus niet zomaar worden overgenomen en dus is men hier wel degelijk in overtreding. In Debian zit bijvoorbeeld wel de code van Firefox, maar daar is de browser omgedoopt tot Iceweasel, omdat het geen officiële build is van Mozilla.

Bron: Techworld