De zogeheten Mobler-worm creëert een Windows-executable op de geheugenkaart of usb-drive van de telefoon. Eenmaal verbonden met een pc, probeert de worm zichzelf te kopiëren naar verschillende locaties op de pc, waaronder de floppy drive.

Mobler heeft geen eigen verspreidingsmechanisme, maar kan bij onvoorzichtig gebruik wel gevaarlijk zijn, zo melden de onderzoekers.

Enkele functies in Windows, zoals de Task Manager, de registertools en het menu met de mappenopties worden na infectie platgelegd. Gebruikers kunnen ook geen applicaties meer opstarten via het Run-veld in het Start-menu.

Beveiligingsbedrijf F-Secure heeft inmiddels een advisory online die nauwkeurig het gedrag van de worm beschrijft. De worm zou slechts op kleine schaal actief zijn.

Mobler is niet de eerste mobiele worm die zich van telefoons naar pc's (of andersom) verspreidt. De eerste mobiele (via Bluetooth overdraagbare) worm, Cabir, dook op in 2004. Andere wormen en virussen, zoals Commwarrior A, Cardtrap A en Crossover, volgden. Bron: Techworld