Internet Explorer 8 heeft volgens velen een redelijke inhaalslag gemaakt op het gebied van beveiliging, compatibiliteit en snelheid. Microsoft’s webraam loopt nog steeds achter, zeker op het gebied van snelheid, maar heeft de andere populaire browsers wel ingehaald op het gebied van beveiliging tegen socially engineered malware.

Socially Engineered Malware

NSS labs heeft de browsers Internet Explorer 8, Firefox 3.5, Safari 4, Chrome 4 en Opera 10 getest. Daarbij hebben de onderzoekers de volgens hen grootste dreiging gekozen, namelijk socially engineered malware. Drive-by downloads zijn bijvoorbeeld niet inbegrepen in de test. Met socially engineered malware bedoelen de testers in dit geval URL’s die direct een kwaadaardige lading malware lanceert.

Conclusies

De uitkomsten zijn opvallend. Safari en Chrome hebben de grootste stap voorwaarts gemaakt in vergelijking met de vorige test van juli 2009. Safari bevindt zich nu op het niveau van Forefox en Chrome blijft nog iets achter vanwege het ontbreken van een unieke URL bescherming binnen de eerste 24 uur. De drie browsers gebruiken allemaal dezelfde Safe Browsing API, waardoor ze dicht bij elkaar liggen.

Hoewel Opera 10.5 bèta het op snelheid erg goed doet, is Opera 10 op het gebied van beveiliging beter te vergelijken met een vergiet dan met een zeef. De browser scoorde opzienbarend laag, net als in de vorige test.

Internet Explorer kwam als grote winnaar uit de bus met gigantische voorsprong. De verklaring hiervoor is volgens Microsoft vooral te vinden in het SmartScreen Filter weermee Internet Explorer 8 werkt. Wat nog wel een vermelding waard is, is dat er ophef is geweest over de onafhankelijkheid van het onderzoek in het verleden. Toen NSS Labs op zoek was naar sponsoring, was Microsoft de enige die reageerde. Daardoor kon het onderzoek plaats vinden. De resultaten moeten dus wellicht met een zekere voorzichtigheid worden benaderd.

Bron: Techworld