Elke VPN-dienst belooft gouden bergen als het gaat om downloadsnelheden, maar er zijn er maar weinig die dit ook daadwerkelijk kunnen garanderen. In onze diverse tests kwam het Zweedse PrivateVPN uit de bus als een van de diensten die zijn beloftes waarmaakt. De dienst is simpel en makkelijk te gebruiken.

In tegenstelling tot andere VPN-diensten die het zo simpel mogelijk houden om iedere digibeet aan de VPN te helpen, biedt PrivateVPN verder keuzes en complexiteit voor power-users. Verder belooft PrivateVPN toegang tot videodiensten in diverse landen, waaronder Netflix, Amazon Prime Video en Hulu.

Je hebt twee modi in PrivateVPN: Simple en Advanced. Gebruikers krijgen standaard meteen Simple te zien en dat is een enkel venster dat je niet kunt aanpassen. Het heeft een uitvouwmenu en een knop om te verbinden. Onderaan zie je een indicator om aan te geven of je bent verbonden met het VPN.

Klik op het uitvouwmenu en je kunt kiezen uit meer dan 100 servers in 56 verschillende landen. PrivateVPN biedt specifieke servers voor Netflix en andere gespecialiseerde diensten en dat zie je ook in het uitvouwmenu. Behalve dat, biedt PrivateVPN verder niet zoveel informatie. Het zou bijvoorbeeld handig zijn om de ping-statistieken te zien vanaf jouw locatie of om te zien hoeveel capaciteit in gebruik is van de server.

Nadat je een server hebt gekozen, klik je op Connect en dan draait alles. Je ziet het nieuwe IP-adres in het midden van het venster. Als je een doorsnee-gebruiker bent, is dat alles wat je hoeft te weten. Gevorderde gebruikers kunnen op Advanced klikken rechtsonder in het venster om een groter venster te openen:

Links heb je drie opties: Dashboard, Settings en Connection Guard. Hier kun je niet alleen de server kiezen, maar ook het soort VPN-protocol en de encryptievorm voor OpenVPN.

In Settings kun je diverse instellingen aanpassen, waarvan de meeste niet standaard zijn ingeschakeld, zoals PrivateVPN starten als het OS opstart, automatisch verbinden bij het opstarten en automatisch opnieuw verbinden als de connectie onderuit gaat. In Connection Guard kun je opties als IPv6 en DNS leak-beveiliging aanzetten, een killswitch gebruiken (die staat standaard aan) en een optie om specifieke applicaties uit te schakelen mocht de VPN-verbinding falen.

Wat Netflix betreft biedt PrivateVPN servers om de dienst te bereiken op servers in de VS, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Canada en Italië. Deze werkten allemaal tijdens onze tests, maar gezien Netflix's actieve houding om proxy's en VPN's uit te sluiten kan dit snel anders zijn.

Momenteel kost PrivateVPN zo'n 50 dollar voor 13 maanden (of $7,67 per maand) en daarvoor krijg je zes gelijktijdige verbindingen per account. Er zijn apps voor Windows, Mac, Android en iOS. Linux-gebruikers hebben verschillende opties om OpenVPN toe te voegen en PrivateVPN levert deze uitgebreide handleiding om VPN toe te voegen aan netwerkverbindingen.

In onze tests was PrivateVPN erg snel. Op 5 verschillende locaties behield de dienst 50,52 procent van de gestelde snelheid. Dat maakt PrivateVPN niet de snelste die we hebben getest, maar zit wel in de top. Het enige minpunt dat we opmerkten was dat het vrij lang duurt voor een VPN-verbinding tot stand is gekomen, dus bereid je voor op een wachttijd als je van server wisselt.

Wat wordt gevolgd?

Het privacybeleid van PrivateVPN belooft dat webactiviteit en ander verkeer niet wordt opgeslagen. Er worden wel cookies geplaatst vanaf de site - niet verrassend, omdat deze een inlogtoken bevatten - en gebruik wordt gemonitord op de site. Om een account te maken heb je een geldig e-mailadres nodig, die een bevestingslink krijgt.

Je kunt betalen met Bitcoin, PayPal of creditcard, zodat er verschillende niveaus van pseudo-anonimiteit mogelijk zijn. De dienst is Zweeds en in het bezit van Privat Kommunikation AB dat in Sollentuna, vlak boven Stockholm, is gevestigd.

Conclusie

Het is een fantastische keuze als je snelheid, Netflix-toegang, gebruiksgemak en flexibiliteit zoekt. Met het huidige aanbod van 50 dollar voor meer dan een jaar is hij ook niet zo prijzig. De dienst zou beter zijn als je servers kon kiezen op basis van de latency of capaciteit, maar dat is geen dealbreaker. Ook zouden er wat meer servers mogen zijn, maar momenteel is die niet zo beperkend dat er een probleem is met snelheden of beschikbaarheid van verbindingen.

Lees ook: De 5 beste VPN-diensten van 2018