Uit onderzoek blijkt dat nog geen 5 procent van alle mobiele telefoons wordt gestolen. De kans dat een mobieltje kwijtraakt is echter vijftien keer groter dan de kans op het verlies van een laptop.

Deze risico's kunnen echter worden beperkt, bijvoorbeeld met encryptie en de mogelijkheid om de gegevens op een mobiel apparaat op afstand te wissen.

Verbergen

Het echte gevaar licht echter elders op de loer en probeert zich te verbergen, zo waarschuwen experts – doelend op virussen, Trojans en 'snoopware'.

Terwijl de meeste mobiele apparaten worden gestolen vanwege de waarde van de hardware zelf, is dit bij speciaal voor mobieltjes ontwikkelde malware niet het geval. Hier zit namelijk meer achter, stelt Amrit Williams, voormalig beveiligingsonderzoeker bij Gartner.

"Virussen richtten voorheen altijd schade aan, maar dat is tegenwoordig wel anders", aldus Williams. "Het is verschoven van vandalisme naar cybercriminaliteit met financiële motieven en bovendien gericht op de it-infrastructuur."

Volgens Williams, tegenwoordig technisch directeur bij it-beveiligingsspecialist Bigfix, zorgt de samensmelting van privé en zakelijk ook voor problemen.

Volgens Todd Thiemann, verantwoordelijk voor apparaatbeveiliging bij Trend Micro, speelt verder mee dat het moeilijk is om gebruikers en it-afdelingen ervan te overtuigen dat mobiele telefoons een risico zijn.

"Mensen zijn gewend dat telefoons niet kraakbaar zijn en dus ook geen beheer nodig hebben. Inmiddels zijn het kleine computers en dat moet nog even doordringen."

Vooral de zogenoemde smartphones zijn een risico. Dit omdat deze toestellen, in tegenstelling tot mobieltjes met wat Java, processen op de achtergrond kunnen uitvoeren.

Juist deze mogelijkheden zorgt ervoor dat smartphones steeds meer ontwikkelaars aantrekken – zowel goed als slecht, aldus Thiemann.

Nokia heeft bijvoorbeeld zo'n twee miljoen geregistreerde ontwikkelaars. Voor Windows Mobile komt de teller niet boven de 650.000. "Malwaremakers slijpen hun messen en leren hoe zij iets kunnen ontwikkelen voor deze apparaten."

Grenzen

Volgens Paul Miller, directeur van Symantecs 'wireless & mobile security group', zorgt de opkomende mobiliteit ervoor dat de it-grenzen van een bedrijf vervagen.

"Mobiliteit maakt mensen de grens. Je kunt niet meer vertrouwen op firewalls alleen. Dit is echter geen pc, de it-afdeling moet hieraan wennen en in meegroeien."

Miller benadrukt dat elk platform vatbaar is. Momenteel is Symbian 'in trek' omdat dit mobiele besturingssysteem 60 procent van de markt in handen heeft. "Maar Windows Mobile is de snelst groeiende", voegt Miller toe.

Snoopware

Volgens de experts is zogenoemde snoopware mogelijk de grootste bedreiging. De eerste variant van deze spyware verscheen eerder dit jaar. Hierbij werd het programma Flexispy gepromoot als manier om kinderen en partners te volgen.

Het innovatieve aan snoopware is dat het specifieke functies van de telefoon gebruikt om zijn taken uit te voeren. Zo kan het stiekem meeluisteren met telefoongesprekken of de ingebouwde camera gebruiken om foto's en video-opnamen te maken, licht Miller toe.

"Mobiele spyware is veel meer een inbreuk op de privacy dan het registreren van toetsaanslagen en url's ooit is geweest." Bron: Techworld