De redactieleden van Techworld hebben al een aantal spam-mailtjes gehad van gmail accounts van vrienden. Als je een mailtje krijgt van iemand die je kent met in de header ‘Sharing Happiness ! !’, waarna het mailtje begint met ‘Dear friend’, dan weet je wel hoe laat het is. Dan kun je direct terugmailen om te zeggen dat die vriend zijn wachtwoorden moet veranderen.

Onderzoek

Gmail accounts worden wel vaker gehackt via phishing of via malware, die de inloggegevens achterhaalt vanaf een gehackte computer. Maar sinds vrijdag is er een ware golf van spamberichten vanuit Gmail accounts. In een mail aan de IDG Nieuwsdienst zegt Google dat het de meldingen op de verschillende fora onderzoekt. Sommige gebruikers kunnen zelfs geen mail meer versturen, omdat de spammers meer dan 500 mailtjes de deur uit hebben gedaan.

De meeste slachtoffers melden dat hun accounts werden benaderd via de mobiele interface. Dat is te achterhalen door op de ‘Details’-knop onderaan de pagina te klikken. Er wordt nu gespeculeerd of er een bug zit in de mobiele interface van Google, waardoor de criminelen spam kunnen versturen.

Geen bug

Google zegt echter dat er geen bug zit in Gmail. Hun onderzoek heeft ze geen aanwijzingen opgeleverd dat er een bug in Gmail zit, niet in de mobiele interface en ook niet ergens anders, schrijft het bedrijf. Volgens Google gebruiken spammers vaker de mobiele interface om de accounts te benaderen, omdat het voor bots makkelijker is om deze methode op grote schaal te gebruiken.

Deze spamgolf lijkt ook niets te maken te hebben met het feit dat hackers in de aanvallen van eind vorig jaar de broncode van het gecentraliseerde login systeem met de codenaam Gaia hebben gestolen. De aanval van vorig jaar was een erg geraffineerde aangelegenheid, terwijl de spamberichtjes van nu elk raffinement missen. Wel lijken de spammers zich in China op te houden, zo blijkt uit de fora. Maar ook Polen wordt genoemd.

Bron: Techworld