Google Buzz werd vorige week dinsdag gelanceerd. Gmail gebruikers kregen vervolgens de vraag of ze de tool wilden gebruiken, waardoor redelijk wat mensen momenteel aan het Buzzen zijn. De Twitter gelijkende tool werd echter na 2 dagen al behoorlijk ondergespamd. Ook was er kritiek op Google vanwege o.a. de standaard initiële optie van het automatisch volgen.

Spammers steeds sneller

Bij Twitter duurde het een tijdje voor spammers uit hadden gevogeld hoe ze effectief hun specialiteit konden voorschotelen aan gebruikers. Het ziet er naar uit dat de spammende medemens dus steeds sneller leert hoe er misbruik gemaakt kan worden van social networks.

Voordat bedrijven tools als Buzz helemaal veilig vrij kunnen geven aan gebruikers, zullen ze een beveiligingsoplossing moeten vinden die bestand is tegen dit soort web content (die constant in real time verandert. Dit is de strekking van het verhaal van Websense, een beveiligingsbedrijf voor internet.

95% nep

Uit hun onderzoek blijkt verder dat Web 2.0 sites die gebruiker gegenereerde content toelaat het nummer één doelwit zijn van cybercriminelen en spammers. Uit dit onderzoek blijkt verder dat een verbluffende 95% van deze content op blogs, chatrooms en messageboards spam of anderszins kwaadaardig is.

De hedendaagse webdreigingen komen vaak door het filter van traditionele antivirus of andere beveiligingstools heen, aldus Websense. Dit zou de noodzaak voor een geünificeerd web aanduiden. Met de juiste support kan Web 2.0 vele kansen bieden met grote voordelen voor bedrijven, volgens Websense.

Bron: Techworld