De Toekan is het symbool van een landelijke no-nonsense hotelketen waar menig systeem- en netwerkbeheerder ook wel eens heeft gegeten. Mogelijk heeft de hotelketen de makers van Toucan ofwel geïnspireerd, óf ze zaten juist stierlijk verveeld op een hotelkamer en bedachten toen dit programma.

Portable

Toucan is een ‘portable app’ voor kopiëren, synchroniseren en back-up van gegevens met of zonder versleuteling. Het programma vereist geen installatie en kan na een extractie naar elke pc of server worden gekopieerd en werkt dan meteen. Op een usb-geheugenstick plaatsen is ook goed mogelijk.

Syncen, backuppen en securen

De handelingen en opties van Toucan zijn verdeeld over zeven tabbladen. De eerste drie richten zich op de handeling: synchroniseren, back-up en beveiligen. De andere vier zijn voor de regels, variabelen, scripts en voorkeuren. De eerste drie tabbladen richten zich daarbij op bestanden en mappen en kennen de bekende view met twee locaties; een bron en een bestemming.

Toucan kent daarbij vijf modes voor synchronisatie, namelijk kopiëren, spiegelen, equaliseren, verplaatsen en schoonmaken of met de (via de Variabelen in te schakelen) toch iets duidelijkere Engelse-taal ingeschakeld; copy, mirror, equalise, move en clean. Daarbij kan het bestanden kopieren met een groot aantal opties zoals behoud van tijdstempels en attributen en kan ook met één vinkje een drempel als ‘alleen-lezen’ worden genomen. Iedere taak is bovendien als set van bron, bestemming en opties te bewaren en kan vervolgens razendsnel weer worden gekozen en uitgevoerd. Daarbij kent Toucan de mogelijkheid via regels uitzonderingen te definiëren en is het geheel te scripten via de LUA-scripttaal.

Voor backup en herstel is het mogelijk ZIP, 7-ZIP en GZip te gebruiken, en kan iedere backup met een wachtwoord worden beveiligd en na het maken worden getest. Wie daarbij ook voor veiligheid gaat kan de gegevens met AES-256 laten versleutelen. Ook hierin is Toucan erg helder. Versleutelen is kopiëren met een wachtwoord en dat wachtwoord moet u zelf onthouden. Een mogelijkheid om deze veilig in Toucan te bewaren is er niet. Het is een van de verbeterpunten evenals dat Toucan de eigen backup-archieven (in ZIP of 7-ZIP, GZip-formaat) niet zelf kan openen. Daarvoor is de ingebouwde ZIP-functie van Windows nodig of een gratis zipper als 7-ZIP.

Oordeel

Toucan is een erg helder en snel programma voor het kopiëren en synchroniseren van bestanden. In de map \Toucan\help is een uitgebreide handleiding in html-formaat te vinden evenals voorbeeld scripts.

De mogelijkheid zowel handelingen als opties in regels vast te leggen voor hergebruik maakt dat het een heerlijk programma is om in de standaard toolkit van de beheerder op te nemen.

Bron: Techworld