Het Guardian-project biedt een aantal Android-applicaties aan voor gebruikers die privacy, veiligheid en anonimiteit belangrijk vinden. Voorlopig zijn het nog maar een beperkt aantal applicaties die nog in ontwikkelingsfase zijn, maar wie wat technisch is, kan er al heel wat mee doen. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van een alternatief voor de standaard Android-firmware, waarin veiligheid, privacy en anonimiteit centraal staan.

Anoniem surfen

De bekendste applicatie van Guardian is Orbot, de officiële port van Tor naar Android. Via Orbot kun je alle webverkeer op je smartphone en alle DNS-aanvragen over het Tor-netwerk laten gaan om anoniem te surfen. Gebruik je alternatieve Android-firmware zoals CyanogenMod, dan kun je al het webverkeer zelfs transparant over Tor versturen zonder dat je dit in allerlei applicaties nog hoeft te configureren.

Dit werkt niet alleen voor de ingebouwde webbrowser van Android en Firefox Mobile, maar ook voor applicaties zoals Gmail, YouTube en Google Maps. Gebruik je nog de standaard niet-geroote Android-firmware, dan kun je het verkeer alleen over Tor laten gaan in applicaties die een HTTP- of SOCKS-proxy ondersteunen, zoals de instant messengers Beem of Gibberbot of de webbrowser Firefox Mobile (via de add-on ProxyMob).

Versleuteld chatten

Een tweede bekende Guardian-applicatie is Gibberbot, een instant messenger voor Jabber die een veilige vervanger voor Google Talk biedt. Deze IM-app ondersteunt Tor, waardoor je volledig anoniem kunt chatten zonder dat men je kan traceren aan de hand van je ip-adres. Daarnaast biedt Gibberbot end-to-end encryptie aan via het OTR-protocol (Off-the-Record).

Met OTR worden niet alleen je boodschappen versleuteld, maar kun je je er ook van verzekeren dat je correspondenten zijn wie ze beweren dat ze zijn. Elke gebruiker heeft immers een fingerprint, en als je de fingerprint van je gesprekspartner via een ander veilig kanaal te weten gekomen bent, dan kun je in de Gibberbot-app verifiëren of je gesprekspartner wel die persoon is. Je gesprekspartner hoeft daarbij niet per se Gibberbot te gebruiken; een desktop-applicatie zoals Adium of Pidgin met de OTR-plugin werken ook.