Antivirusleverancier Sophos omschrijft op zijn blog een virus dat zich nestelt in Delphi, een veelgebruikte ontwikkelomgeving waarmee onder andere database-applicaties voor Windows worden geschreven.

W32/Induc-A doet op zichzelf niet zo heel veel. Het programmaatje is slechts geschreven om zichzelf te verspreiden. Dat doet het door zichzelf te 'injecteren' in de broncode die door de Delphi-compiler wordt aangemaakt. Als het programma vervolgens op een andere machine met Delphi wordt gedraaid, verspreidt het virus zich verder.

Tegenover CNet zegt Nick Bilogorskiy van een andere leverancier, SonicWALL, dat er al gratis applicaties zijn gezien die zijn besmet met het virus. Dat gaat in ieder geval op voor Any TV Free 2.41 en Tidy Favorites 4.1. Hij wijst er ook op dat hoewel het virus op zichzelf niet veel doet, de gebruikers er toch gevolgen van ondervinden. Antivirussoftware die de malware detecteren zullen immers de volledige applicatie in quarantaine zetten of helemaal weghalen, zodat deze niet te gebruiken is. Enige oplossing daarvoor is een applicatie die door een niet-besmet systeem is gecompileerd. "Ongeveer 30 procent van de Delphi-ontwikkelaars heeft dit", schetst Bilogorskiy.

Het is zeker niet de eerste keer dat virusschrijvers zich op deze manier richten op specialistische software. Begin Juli hebben beveiligers een Trojan gespot die zich nestelt in het industriële tekenprogramma AutoCAD. Bron: Techworld