Veel VPN's beloven de wereld open te leggen door regiorestricties te doorbreken. X-VPN maakt zijn belofte om af te rekenen met blokkades waar. Er is een redelijke hoeveelheid landen en servers en er zijn dedicated streaming-servers vanuit onder meer het Verenigd Koninkrijk, en servers in Nederland, Canada, Zuid-Korea en meer. Die servers zijn allemaal specifiek bedoeld om regioblokkades te omzeilen en noemen welke dienst of catalogus ze ontsluiten, zoals BBC iPlayer, Hulu en Netflix.

Als je X-VPN op Windows start, zie je in het openingsvenster wat belangrijke gegevens zoals je huidige IP-adres en locatie, een melding of je verbinding nu versleuteld is of niet,0 een grote Connect-knop onderaan en opties om je VPN-protocol te wijzigen. In de standaardconfiguratie zet X-VPN een verbinding op naar de snelste server gezien je locatie. Of je kunt er zelf eentje kiezen in een van de 28 landen door op Select Location te klikken.

Het scherm waar je de serverlocatie kiest, heeft drie tabbladen. Eentje voor de aanbevolen servers, de tweede voor alle servers en de derde geeft de servers weer die je markeert onder je favorieten. Ook is er een pictogram van een snelheid die een ingebouwde pingtest uitvoert om de reactietijd van de genoemde servers te kunnen weergeven.

Vreemd genoeg is de lijst van aanbevolen servers hetzelfde als die van alle servers. Het enige verschil is dat alle servers geordend zijn op categorie en locatie, terwijl de aanbevolen servers op alfabetische volgorde staan. Bovenaan alle servers zie je de categorie Video & Music waar de diensten staan die ontsloten worden, zoals Netflix in de VS of in het Verenigd Koninkrijk, Amazon Prime, Hulu of BBC iPlayer. Daarna zijn ze gecategoriseerd op locatie, zoals Europa, Azië, et cetera met daaronder de landen van dat gebied.

In mijn tests werkte X-VPN prima voor Netflix, Hulu en Pandora. De andere diensten leken ook te werken, maar die heb ik niet uitgebreid getest.

Als je verder wilt gaan dan de huidige landcategorie kun je op het pijltje links van elke locatie klikken en dan krijg je het aantal servers te zien. Er zijn er bijvoorbeeld vijf voor Netflix in het Verenigd Koninkrijk en drie voor Canada.

Op het hoofdscherm van de app kun je linksboven de instellingen van de app openen en die zijn minimaal. Er zijn opties om X-VPN automatisch te starten met Windows en een feature genaamd Application Control dat automatisch de verbinding van geselecteerde app verbreekt als je niet verbonden bent met X-VPN.

Zelfs de marketing is duidelijk: X-VPN is bedoeld als regio-ontsluiter, niet per se als privacybeschermer.

Een vreemde feature is de Protocol-keuze. Dat is normaal gesproken een goede feature en je kunt kiezen uit acht stuks, maar de dienst levert volstrekt geen informatie over welk VPN-protocol of encryptiestandaard wordt gebruikt. Het is Protocol A, Protocol B, enzovoorts. De snelheid wordt weergegeven met een sterbeoordeling voor snelheid om te verbinden, verbindingssnelheid, beveiliging en deblokkeringsfeature.

Volgens X-VPN wordt er geen informatie gegeven over de protocollen en encryptiestandaard van elke optie zodat op de een of andere manier je privacy beter zou worden beschermd. Als m'n eindredacteur het goed zou vinden dat ik een emoji met rollende ogen in een tekst zou plaatsen, zou je hem achter deze opmerking zien.

Het bedrijf is gevestigd in Hong Kong, maar het is onduidelijk wie erachter zitten. Toen ik daarom vroeg, kreeg ik nul op het rekest. Ik vind dat je zeker als privacyvriendelijk bedrijf in ieder geval transparant moet zijn over het bestuur. Privacy en pseudo-anonimiteit zijn belangrijk voor gebruikers, maar je kweekt wantrouwen als je niet weet wie de uitbaters zijn en dat zie je hier dus gebeuren.

Wat het privacybeleid betreft worden er wel de juiste dingen gezegd, maar de dienst verzamelt ook een beetje data. X-VPN monitort niet: geen app-gebruik, diensten of sites die je bezoekt, zo belooft het beleid. Ook wordt je IP-adres niet opgeslagen of de server waar je mee verbindt en DNS-query's worden niet bewaard.

Je e-mailadres wordt bewaard, wat logisch is omdat je account daaraan gekoppeld is, en ook je registratiegegevens, abonnementenstatus en betaalinformatie. Dat is allemaal vrij gebruikelijk. X-VPN kijkt ook naar de ad-identifiers van je mobiele telefoon (iOS en Android). Ook worden geaggregeerde gegevens opgeslagen, en daarbij zit je OS, app-versie van X-VPN die het gebruikt, totaal gebruikte data per maand en locatieinformatie.

Daarbij registreert het ook welke serverlocatie je gebruikt, het tijdstempel van de verbinding, foutmeldingen, gebruikt protocol en je netwerktype. Dat is allemaal niet verschrikkelijk, maar zeker niet de beste die we qua VPN hebben gezien. Als je vooral niet wilt dat de dienst weet waar je heengaat op het web is dit goed genoeg, maar privacymaximalisten kunnen beter iets anders zoeken.

In onze tests was X-VPN prima qua snelheid, maar bepaald geen opvallende speler. Gemiddeld behield de VPN 31 procent van zijn basissnelheid bij het testen van vijf verschillende landen. Met die score komt X-VPN in het midden van onze reeks geteste VPN's uit. Hij is goed genoeg om de streamen en meer, maar er zijn snellere VPN's.

Conclusie

X-VPN doet zijn werk naar behoren, maar het gebrek aan transparantie over de uitbaters en het gebruik van een protocol waar we niets van weten, brengt risico mee voor gebruikers. Om die reden zou ik aanraden een andere VPN te kiezen met een geschiedenis van betrouwbare dienstverlening en meer informatie over het bestuur.


Overzicht:

P2P toegestaan: Ja

Bedrijfslocatie: Hong Kong

Aantal servers: 5000+

Aantal landlocaties: 28

Kosten: 72 dollar per jaar

VPN-protocol: Onbekend

Versleuteling: AES-256

Authenticatie: AES-256

Handshake: AES-256

Lees voor meer informatie onze eerdere VPN-reviews van 2018: Freedome VPN, Perfect Privacy, PrivateVPN, ProtonVPN, VPNhub en Zenmate