De 'lockdown mode' is niet iets wat je vaak zult gebruiken, maar als het moment daar is, zul je maar wat blij zijn dat je het hebt ingeschakeld. Je hebt misschien de verhalen gehoord over hoe politie en douane je kunnen dwingen je telefoon te ontgrendelen met je biometrische vingerafdruk, omdat het volgens rechtbanken niet geldt als wachtwoord.

Gemak uitgeschakeld

Nog verontrustender: iemand kan je gezicht of zelfs vingerafdruk gebruiken om je toestel te ontgrendelen en toegang krijgen tot je digitale leven voordat je het beseft. Bijvoorbeeld als je slaapt of als een ambtenaar vlug toegang eist. Daar is deze nieuwe modus voor bedacht, die ervoor zorgt dat de gemakkelijke authenticatiemethoden niet meer werken.

Dat betekent dat vingerafdruk- en gezichtsherkenning wordt uitgeschakeld. Maar ook Android's Smart Lock wordt beëindigd, zodat het toestel niet automatisch wordt ontgrendeld in een bekende en vertrouwde omgeving of gekoppeld is aan specifieke Bluetooth-apparaten. Ten slotte betekent deze feature dat je geen meldingen meer ziet op het vergrendelingsscherm.

Iets wat je kent

In feite komt het erop neer dat je aan actie moet uitvoeren uit het "iets wat je kent" idee van authenticatie: je patroon, pincode, of wachtwoord. Alle andere methoden zijn uitgeschakeld. Of het nu een opsporingsambtenaar of vriend(in) is die stiekem toegang tot je toestel wil krijgen, ze hebben daadwerkelijk je hulp en dus expliciete toestemming nodig om de actie uit te voeren.

Om de feature in te schakelen moet je eerst in Instellingen > Beveiliging induiken en daar het nieuwe schuifje dat de Lockdown-feature vermeldt inschakelen. Als je dat doet, kun je een Lockdown-actie uitvoeren en dat doe je door op het vergrendelingssherm de aan/uit-knop enkele seconden vast te houden.

Eenmalige Lockdown

Je krijgt dan het gebruikelijke popup-menu met de vraag of je het toestel wilt uitschakelen of opnieuw opstarten, maar nu is daar een optie Lockdown aan toegevoegd. Er lijkt daarmee niets te gebeuren, maar op de achtergrond worden biometrische ontgrendelfuncties en Smart Lock uitgeschakeld, en worden meldingen niet meer weergegeven.

Je kunt het toestel enkel nog ontgrendelen met een patroon, pincode of wachtwoord. De functie blijft overigens enkel actief totdat je het toestel opnieuw ontgrendelt, waarna je automatisch weer in de 'normale' vergrendelingsmodus zit. Ook als je het toestel opnieuw opstart, blijven biometrische middelen en Smart Lock uitgeschakeld totdat je een patroon, pincode of wachtwoord invoert.