Volgens de spam die de malware in eerste instantie verspreidde, waren beroemdheden als Tom Cruise, Jennifer Anniston, Kanye West of Jay Z samen met 34 andere passagiers omgekomen in een vliegtuigcrash tegen een berg in Kroatië. Later ging de mail over de desbetreffende beroemdheid die omgekomen zou zijn in een auto-ongeluk.

Zombies

Bij het mailtje is een Zip-bestand gevoegd dat malware bevat. Wanneer het uitvoerbare bestand dat erin zit geopend wordt door een gebruiker, wordt zijn of haar computer een zombie in het Zeus botnet. Zo meldt beveiligingsbedrijf Symantec.

Het is niet de eerste keer dat beroemdheden misbruikt worden in een kwaadaardig spam bericht, maar dit is wel een stevige aanval volgens Symantec’s hoofd van het Security Response Team Marc Fossi. “We zagen het aantal Zip-bestand bijlagen verdubbelen afgelopen week”. Het aantal spam met Zip-bestanden was sinds begin deze maand al zeven keer hoger dan drie weken daarvoor.

Uitverkoop

Fossi speculeert dat de nieuwe golf wel eens te maken kan hebben met de uitgave van een nieuwe versie van doe-het-zelf-malware die gebaseerd is op de Zeus trojan. De prijs van de versie daarvoor is door de nieuwe versie waarschijnlijk gezakt en daarmee nu toegankelijk voor een grotere groep.

Het verhaal van de vliegtuigcrash dat de spammers gebruiken is overigens identiek aan het verhaal over een waargebeurde vliegtuigcrash in 1996, waarbij de Amerikaanse secretaris van commerciële zaken, Ron Brown, omkwam.

Bron: Techworld