Voer voor oplichters?

Als je op internet zoekt naar het achterhalen van je telefoonlocatie, het volgen van telefoons of het zoeken van een mobiele telefoon in je webbrowser, krijg je duizenden links naar websites die je zogenaamd helpen je telefoon te traceren. Het trieste nieuws is echter dat 90% nepwebsites zijn die hulp bieden in ruil voor het versturen van een SMS of een account aanmaken.

Veel sites beweren je telefoonnummer te traceren, maar in feite is het een slimme manier om gebruikersgegevens te verzamelen of gebruikers geld afhandig te maken door ze dure SMS-berichten verzenden. Deze diensten werken niet.

Waarom niet? Ten eerste is het telefoonnummer opgeslagen op een simkaart. Een dergelijke kaart kan gemakkelijk worden overgezet naar een ander toestel. In de tweede plaats kan de telefoon eenvoudig worden uitgeschakeld en kan geen telefoontoestel helpen. Ten derde kunnen alleen providers de telefoon traceren via GPS, maar hiervoor is de toestemming nodig van de eigenaar van het toestel, dat meestal een abonnementscontract heeft. In een dergelijk geval is het inderdaad mogelijk om het telefoonnummer te traceren, wat meestal een extra vergoeding voor het abonnement met zich meebrengt.

Hoe kan ik mijn telefoon volgen?

Het is gelukkig mogelijk je toestel te traceren zonder gebruik te maken van de diensten die standaard aanwezig zijn op je toestel. Er zijn verschillende 3rd party-oplossingen die moeten worden geïnstalleerd op de smartphone en/of computer. Op deze manier kan je de locatie van je smartphone achterhalen als dieven de standaardfuncties uitschakelen.

Apps voor het volgen van telefoons

Prey is bijvoorbeeld een dienst die je kan gebruiken op zowel Windows, macOS, Android en Linux-systemen en geeft gebruikers de mogelijkheid om de locatie van het apparaat te achterhalen, screenshots te maken, foto's te maken met de webcam en extra data voor politiediensten te achterhalen.

Prey is gratis voor thuisgebruik en kan geïnstalleerd worden op drie apparaten. Voor 5 dollar per maand kunnen gebruikers data op afstand wissen. Mocht je nog geavanceerdere functies willen gebruiken, kan je gaan voor een home-abonnement (15 dollar per maand) of een zakelijk account (geen vaste prijs).

Airdroid is een andere dienst die je kan helpen je toestel te volgen. Helaas is deze niet gratis. Dit programma moet ook worden geïnstalleerd - de gebruiker maakt een account aan in de app, en wanneer hij inlogt op de service pagina, kan hij zijn mobiele apparaten te beheren.

Dit omvat het bewerken van contacten en het kopiëren/wissen van bestanden en tekstberichten. Dit kost niets, hoewel in de gratis versie de limiet voor gegevensoverdracht 100 MB per maand is. De betaalde versie maakt het mogelijk om op afstand de camera te starten en te besturen en ringtone instellingen te wijzigen.

Ouderlijk toezicht

Als je je afvraagt hoe je de telefoon van je kind kan vinden, kan je gebruik maken van ouderlijke toezicht-apps of de standaard-functies van je toestel gebruiken.

Lees ook: Zo maak je je Android-toestel kindvriendelijk Dit moet je doen voordat je je oude iPhone aan je kind geeft

Gebruik je liever een 3rd party-app? Dan kan je tools als Norton Family Premier (inbegrepen in Norton Security Premium), AVAST en ESET gebruiken. Dit soort oplossingen, maken het mogelijk je apparaat te beschermen en tegelijkertijd de locatie van je kind te controleren.

Dit soort apps kan je natuurlijk ook installeren als je geen kinderen hebt en gebruiken om je toestel te achterhalen als je deze kwijt bent.

Lees ook: Zo spoor je je verloren laptop op