Google verkoopt de verzamelde data niet direct aan derden en er zijn veel mensen zijn die het "inruilen" van hun data voor de gratis diensten van Google niet erg vinden. Maar mocht je dat nou niet zo fijn vinden, zijn er verschillende manieren om daar wat aan te doen.

Celebrating our 5th edition


Op 28 september organiseren wij de 5de editie van IT Innovation Day. Onze sprekers gaan het gesprek aan over onderwerpen die niet alledaags en zelfs een tikkie controversieel zijn. Experts op het gebied van medisch zelfexperiment, cyber war, big data, de maakbare maatschappij, commerciële doeleinden van satellieten en de BotNet of Things.


Verwacht korte en krachtige sessies van gamechangers, die het experiment zijn aangegaan en zich uitspreken over de comfort- en gevarenzones die we binnenkort tegemoet treden.


Schrijf uzelf nu kosteloos in!


Of je nu direct al je data wilt verwijderen of wilt controleren wat Google allemaal van je heeft verzamelt; met Google's nieuwe Takeout tool kan je alles binnenhalen en rustig offline alles doorspitten.

Takeout

Ga naar https://takeout.google.com/settings/takeout. Je krijgt een lijst te zien van alle Google-diensten die data van jou hebben verzameld. Van agenda-events tot hangouts chatlogs en zoek/locatiedata.

Vink alle diensten aan waarvan je alle data wilt downloaden en klik op Volgende.

Na het maken van je keuze kom je op een pagina waarop je kan aangeven hoe je de data wilt downloaden. Je kan het bestandstype, de grootte en aflevermethode aangeven. De gemiddelde gebruiker zal genoegen nemen met het .zip-formaat.

Google kan je overigens ook de download-link sturen via e-mail of de bestanden toevoegen aan je Dropbox, OneDrive of Google drive account. Als je je data direct wilt downloaden, klik dan op create archive. Het kan even duren voordat alle data gevonden is voor Google en het bedrijf stuurt je een mail als het gereed is.

Gebruik Google's "Mijn activiteit"-tool om data te verwijderen

Het verwijderen van data is nog makkelijker dan het downloaden. Navigeer naar myactivity.google.com en je krijgt direct te zien welke informatie Google van je heeft verzameld (mits je al bent ingelogd natuurlijk). Niet schrikken, het is waarschijnlijk een hoop.

Als je alles wilt verwijderen klik dan op de Activiteit verwijderen op basis van-knop in het linker-paneel. Als je specifieke data wilt verwijderen, klik dan op de menu-knop (linksboven) en kies Verwijderen op basis van datum. Selecteer Alle producten klik ten slotte op Verwijderen en het is allemaal weg.


Op de laatste pagina: Vergeet de zoekresultaten niet

Persoonlijke informatie uit zoekresultaten verwijderen

Het verwijderen van persoonlijke informatie uit zoekresultaten staat los van de eerder genoemde handelingen en is een stukje moeilijker. Google wijzigt normaal gesproken niet zomaar met zoekresultaten tenzij daar een juridische reden achter zit. Ga naar Google's support-pagina om te kijken wat zij bereid zijn te verwijderen.

Als je iets wilt laten verwijderen dat in een van de categorieën van Google staat (meestal zeer gevoelige informatie) , ga dan naar Google's verwijderpagina en vink het vakje onderin aan waarin staat dat je persoonlijke informatie wilt laten verwijderen uit Google Search.


Voor meer informatie over het verwijderen en controleren van data die Google van je verzamelt verwijzen we je naar het artikel: 14 dingen die Google van je weet