Apple heeft vorig jaar een privacywebsite in het leven geroepen om gebruikers voor te lichten over hoe het bedrijf de persoonlijke informatie die het verzamelt behandelt. De site laat zien hoe je gegevens worden beschermd, wie er toegang tot hebben en welke features van iOS en Mac je kunt gebruiken om je data verder te beschermen.

Op de privacywebsite kun je ook een kopietje downloaden van de gegevens die Apple over je verzamelt, zodat je zelf een kijkje kunt nemen. Ga naar de website en klik op Beheer je privacy. Onder Zo bescherm je jouw privacy klik je op Beheer je Apple-ID.

Scrol dan naar de sectie getiteld Neem de controle over je data en klik op de link Naar de pagina over je gegevens en privacy. Deze link leidt je door naar de inlogpagina waar je je Apple ID opgeeft.

Als je 2FA aan hebt staan - en dat heb je natuurlijk - krijg je een melding dat iemand probeert in te loggen met je Apple-ID. Klik op 'sta toe' en vul de zescijferige code die wordt weergegeven op het scherm op de website in om het inloggen te voltooien.

Op deze pagina kun je je gegevens aanpassen, verwijderen of inzien. Bovenaan zie je het kopje Een kopie van je gegevens ontvangen en een link Verzoek om een kopie van je gegevens waar je op moet klikken om naar de juiste pagina te gaan waar je een overzicht krijgt van alle data die je kunt binnenhalen.

Je kunt hier een selectie maken van de spullen die je wilt downloaden, zoals je iCloud Contacten, Mail, Foto's en andere gegevens. Klik op de knop Selecteer alles als je alles wilt downloaden.

Scrol daarna naar beneden, want tijdrovende downloads omdat het grote hoeveelheden data zijn (bijvoorbeeld je Foto's) worden dan nog niet automatisch geselecteerd. Die staan onder De volgende items kunnen groot zijn en veel tijd kosten om te downloaden en die hebben een eigen Selecteer alles-knop.

Op de volgende pagina kun je nog kiezen wat de maximale bestandsgrootte is, zodat je de gegevens kunt opsplitsen in delen die behapbaarder zijn. Kies een optie en klik daarna op Voltooi verzoek.

Hierna krijg je een melding te zien dat de gegevens worden voorbereid. Je krijgt tevens een e-mailtje op het aan je Apple-ID gekoppelde e-mailadres dat dit proces tot zeven dagen in beslag kan nemen. Apple gebruikt die tijd om zich ervan te verzekeren dat degene die de gegevens opvraagt ook de eigenaar is. Je kunt online de status bekijken van je verzoek via jouw account-pagina.