Stel je voor dat je op een onbekende computer surft en even snel je rekeningsaldo online wilt opvragen of andere persoonlijke gegevens wilt inzien; tot die gegevens zou niemand behalve jij toegang moeten hebben.

Als je een computer of een ander apparaat van een vriend of kennis gebruikt, dan kun je bij iedere browser de privémodus activeren. Zoekopdrachten, bezochte websites en ingevulde informatie worden gedurende en na het afsluiten van de privémodus niet in de browser opgeslagen. Dat is voor je eigen veiligheid, zodat mensen die na jou de computer weer gebruiken niet meer kunnen traceren wat je op het internet gedaan hebt.

Als je bijvoorbeeld iemand anders op je Mac laat surfen, dan kun je in Chrome ook een gastmodus instellen, zodat niemand toegang tot je persoonlijke instellingen heeft of deze in het ergste geval veranderen kan. Nog betere bescherming krijg je wanneer je een totaal nieuwe gebruikersaccount op de Mac aanmaakt of gebruik maakt van de optie voor een gastaccount.

Privé modus

De privémodus verschilt per browser. Over het algemeen geldt echter: Ook al geven browsers in privémodus geen gedownloade gegevens weer, toch zijn deze ook na de browser-sessie nog zichtbaar op de harde schijf.

Privé browsen leidt niet automatisch tot anonimiteit. Toch kan voorkomen worden dat websites tracking cookies of iets dergelijks plaatsen, omdat alle relevante gegevens na het internetten in privémodus verwijderd worden.

Een gastaccount op de Mac instellen

De beste methode voor macOS is om een ander met een gastaccount op de Mac te laten internetten. Zo'n gastaccount voorkomt dat iemand toegang tot je persoonlijke gegevens op de Mac heeft. Als de gastgebruiker zich op de Mac uitlogt dan worden alle accountgegevens verwijderd. Dat is voor beide partijen van belang, zowel voor de gast als voor de eigenaar van de Mac.

Om een gastaccount in te stellen open je in Systeemvoorkeuren de tab Gebruikers en Groepen. Klik vervolgens op het hangslotsymbool linksonder, om de instellingen te ontgrendelen. Voer je wachtwoord in en klik daarna in de linkerkolom op Gastgebruiker. Vink de optie 'Sta toe dat gasten op deze computer inloggen' aan.

Vergroten

Met het activeren van ouderlijk toezicht kan de toegang beperkt worden, als FileVault tenminste niet ingeschakeld is. Is deze wel ingeschakeld, dan heeft de gast alleen toegang tot de Safari Browser.

Je kunt de ingestelde accounts weer verwijderen zodra je ze niet meer nodig hebt. Ga daarvoor opnieuw naar de systeeminstelling Gebruikers en groepen en voer na de muisklik op het hangslotsymbool je wachtwoord in. Klik op het minus-symbool (-) om de gewenste accounts te verwijderen.

Privé browsen met Safari voor macOS en iOS

Apple houdt privé browsen gescheiden van "normaal" browsen op het moment dat er een nieuw venster geopend wordt. Ieder tabblad is in de privémodus van alle andere tabs geïsoleerd. Zo heeft de website in het ene tabblad geen toegang tot de cookies van de website die in een ander tabblad geopend is. Dat voorkomt uiteindelijk dat websites waarop je ingelogd bent, persoonlijke activiteiten tijdens het surfen kunnen volgen. Automatisch ingevulde informatie, zoals wachtwoorden of inloggegevens, worden, net als bezochte sites, niet opgeslagen. De sites zijn ook niet in de iCloud en daardoor op andere apparaten terug te vinden. Ook Handoff werkt in dit geval niet.

Safari voor macOS blokkeert zelfs het lezen van normale sessiecookies en slaat nieuwe na het sluiten van het privévenster niet op. De informatie van Apple met betrekking tot anoniem browsen laat desalniettemin nogal te wensen over. Apple zelf meldt alleen: "Na het sluiten van een tabblad worden de bezochte pagina's bij de zoekgeschiedenis of gegevens voor automatisch invullen niet opgeslagen door Safari." Deze tip wordt elke keer bij het starten van de privémodus weergegeven.

In Safari voor macOS kun je de privémodus via de menubalk openen. Klik hier op Archief en selecteer vervolgens de optie Nieuwe privémodus. Je kunt als alternatief ook de toetscombinatie "Shift+Command+N" gebruiken. Je ziet dat de privémodus ingeschakeld is als de adresbalk donkergrijs is.

In iOS tik je in de Safari-app op het venster-symbool, dat er als twee overlappende vierkanten uitziet. Daarna tik je linksonder op Privé en de privémodus opent op de iPhone of iPad . Om weer naar de "normale" modus te gaan, tik je opnieuw op het venster-symbool rechtsonder en daarna weer op Privé. Zorg er dan wel voor, dat de afzonderlijke tabbladen al gesloten zijn. Anders worden de tabbladen bij de volgende sessie in privémodus opnieuw geopend.

Incognito in Chrome voor macOS

Chrome biedt beide opties aan: een gastmodus en een privémodus, die bij Chrome incognito genoemd wordt. Welke optie de beste keus is, is afhankelijk van de situatie. Voor de Mac-gebruiker die zijn computer door iemand anders laat gebruiken, is de gastmodus het geschiktst omdat deze de bladwijzers en andere gegevens niet weergeeft. Bij beide opties slaat Chrome geen zoekgeschiedenis of informatie die URL's of IP-adressen bevat op.

Zo start je een gast- of incognitosessie

Klik op de naam rechtsboven in de hoek van het Chromevenster en kies Gast uit de lijst met namen. De volgende opmerking verschijnt: 'De pagina's die je op incognitotabbladen weergeeft, worden niet bewaard in je browsegeschiedenis, cookie-opslag of zoekgeschiedenis nadat je al je incognitotabbladen hebt gesloten. Alle bestanden die je hebt gedownload of bladwijzers die je hebt gemaakt, blijven behouden.'

Om een incognito-sessie te starten kies je of voor de toetscombinatie "Shift+Command+N" of je gaat naar Menu > Nieuw incognitovenster. Sites, die je in een incogitotabblad bekijkt, worden na het afsluiten van alle openstaande incognitotabbladen niet in de browsegeschiedenis, cookie-opslag of zoekgeschiedenis bewaard. Je bladwijzers en downloads blijven behouden.

Deze zijn echter niet onzichtbaar. De incognitomodus voorkomt niet, dat informatie over jouw internetactiviteit toegankelijk is voor je werkgever, internetprovider of door jou bezochte websites.

Privénavigatie in Firefox voor macOS

Klik op Menu > Nieuw privévenster om de privémodus te activeren. Als je in Firefox gebruik maakt van een privévenster, slaat Firefox bezochte websites, cookies, zoekopdrachten en tijdelijke bestanden niet op. Daarentegen slaat de browser wel bladwijzers en downloads op. Firefox waarschuwt dan ook voor het volgende: 'Privénavigatie maakt u niet anoniem op het internet. Uw internetserviceprovider, werkgever, of de websites zelf kunnen nog steeds bijhouden welke pagina's u bezoekt.'

Verder kun je jezelf beschermen tegen het volgen van je online activiteiten: 'Sommige websites maken gebruik van volgers ('trackers') die uw activiteit op het internet kunnen bijhouden. Met Bescherming tegen volgen zal Firefox veel volgers blokkeren die informatie over uw surfgedrag kunnen verzamelen.'