Als je je laptop verliest, geef dan niet meteen de hoop op, er zijn manieren om je apparaat toch nog op te sporen. Toegegeven: de kans ie niet erg groot dat je je laptop ook daadwerkelijk zal vinden, maar met deze tips kan je het geluk een handje helpen.

Microsoft en Apple hebben een opsporingsfeature in hun besturingssysteem die het makkelijker maakt je laptop op te sporen, maar als je deze niet hebt ingesteld en je apparaat wordt gestolen, zijn er toch nog wat dingen die je kan proberen om het weer terug te krijgen.

Wat moet je als eerst doen nadat je laptop is gestolen?

De tips die wij je gaan geven om je te helpen je apparaat te vinden kunnen dan misschien wel goed van pas komen, toch raden we je aan niet zelf op zoek te gaan (en de confrontatie op te zoeken met de dief), maar om de politie in te schakelen.

De locaties, die trackingdiensten je geven zijn meestal een grove schatting, je zal daarom niet precies weten op welke deur je moet kloppen als je een adres doorkrijgt. Bovendien zullen de criminelen die jouw laptop hebben gestolen niet schuwen om andere criminele middelen te gebruiken als ze door jou worden aangesproken.

Windows 10

Het is vanaf de Creators Update (November 2015) mogelijk om gebruik te maken van de "Find my Device"-feature. Deze staat standaard uit en zal je dus moeten configureren voordat het mis gaat. Open de instellingen-app en klik op bijwerken en beveiliging en klik op mijn apparaat zoeken Klik op de knop Wijzigen.

Let erop dat je wel een Microsoft-account moet hebben en aangemeld bent met dit account, anders kan je je apparaat alsnog niet opsporen. Onder deze knop vind je een link naar je locatieservices. Ook deze optie moet worden ingeschakeld.

Mocht je je laptop kwijt zijn navigeer dan naar account.microsoft.com/devices en log in met je Microsoft-account. Je krijgt een lijstje te zien met alle apparaten die aan jouw account zijn gekoppeld. Klik op de "Find my device"-link en de dienst zal je laten zien waar de laptop zich bevindt of de laatste locatie waar het apparaat voor het laatst ie gezien.

Find my Mac

Als je een MacBook, MacBook Air of MacBook Pro hebt, kan je een soortgelijke functie inschakelen die "Find My Mac" heet. Ook deze optie staat standaard uit en moet dus worden geconfigureerd voordat je je apparaat verliest, en als dat het gebeurt, kan je het apparaat vergrendelen, wissen, opsporen, en een bericht sturen.

Klik op het appeltje en kies Systeemvoorkeuren, Klik op het iCloud-icoontje en log in als je dat niet niet eerder hebt ingesteld. Scroll naar beneden en controleer of de "Find my Mac"-optie is aangevinkt.


Mocht je je Mac missen, ga dan naar icloud.com, log in en klik op het "Find iPhone"-icoontje. Er verschijnt een kaart waarop je de (laatste bekende) locatie van je Mac kan bekijken. Vanaf dat scherm kan je de optie, "geluid afspelen", "vergrendelen" of "Wissen" aanklikken. De eerste optie is handig om te controleren of je Mac nog in de buurt is, maar je deze gewoonweg niet kan vinden.

De vergrendel-optie kan worden gebruikt als je denkt dat je je Mac nog terug kan krijgen. Als deze weer in je bezit is, kan je deze ontgrendelen en weer makkelijk bij je gegevens.

Als je zeker weet dat je Mac gestolen is, kan je voor de laatste optie gaan en het systeem wissen. Zo weet je zeker dat jouw data niet in verkeerde handen komt en dat er geen identiteitsdiefstal plaatsvindt.

Gmail

Als je geen van de eerder genoemde functies hebt ingeschakeld, kan je het ook nog proberen met enkele online diensten die je wellicht gebruikt. Deze kunnen je misschien geen exacte locatie geven, maar wellicht kan je aan de hand van het ip-adres een grove schatting maken.

Als je Gmail gebruikt, is dit misschien de beste optie om mee te beginnen. Log in op de webversie van Gmail, scroll naar beneden en klik op "Details" rechtsonder. Hier kan je zien welke apparaten er gebruik hebben gemaakt van je account en vanaf welke (IP)-locatie zij dat hebben gedaan.

Dropbox

Dropbox werkt ongeveer op dezelfde manier. Klik op het account-icoontje rechtsboven en kies "Settings". Klik op het kopje "Security" en scroll vervolgens naar de webbrowser-sectie. Hier zie je vanaf welke adressen er met welke browsers is ingelogd op jouw account.

3rd party-oplossing

Mocht je de standaardoplossingen nou te simpel vinden, kan je ook nog gaan voor een 3rd party-oplossing. Prey is bijvoorbeeld een dienst die je kan gebruiken op zowel Windows, macOS, Android en Linux-systemen en geeft gebruikers de mogelijkheid om de locatie van het apparaat te achterhalen, screenshots te maken, foto's te maken met de webcam en extra data voor politiediensten (AFE) te achterhalen.

Prey is gratis voor thuisgebruik en kan geïnstalleerd worden op drie apparaten. Voor 5 dollar per maand kunnen gebruikers data op afstand wissen. Mocht je nog geavanceerdere functies willen gebruiken, kan je gaan voor een home-abonnement (15 dollar per maand) of een zakelijk account (geen vaste prijs).

De software is hier te downloaden.