Virtual Private Network (VPN) is een technologie om een versleutelde tunnel aan te leggen vanaf jouw systeem om een privénetwerk te gebruiken in plaats van het openbare internet. Daardoor kunnen kwaadwillenden niet bij je data die je verstuurt en ontvangt. Use-cases zijn onder meer om thuis privé te kunnen surfen, een veilige verbinding op te zetten van de thuiswerkplek naar een zakelijk netwerk of om een beveiligde verbinding te gebruiken bij een openbare wifi-hotspot.

VPN-verbindingen worden vaak afgehandeld door third party-software, bijvoorbeeld de client van je VPN-provider, software als OpenVPN of voor werk iets als Cisco AnyConnect. Een andere optie is om Microsofts ingebouwde VPN-client te gebruiken. Dat is handig als je VPN-dienst geen client levert voor het besturingssysteem of als je een VPN-protocol wilt gebruiken dat niet wordt ondersteund door de client van de dienst.

Het nadeel van de ingebouwde VPN-client is dat je een specifieke server moet kiezen. Normaal gesproken verbind je bij een commerciële VPN-dienst steeds met verschillende servers, om bijvoorbeeld altijd de snelste verbinding te hebben. Aan de andere kant zie je bij de meeste VPN's die worden aangeboden toch maar een beperkt aantal servers en voor deze scenario's is de ingebouwde Windows 10-optie ideaal.

Stap 1

Open de Instellingen (het tandwielicoontje in het startmenu), klik op Netwerk en internet en kies voor de optie VPN.

Stap 2

Klik in dit scherm op Een VPN-verbinding toevoegen.

Stap 3

In dit scherm voer je de details van je VPN-verbinding in. Kies onder VPN-provider voor Windows (ingebouwd). Dit verandert ook VPN-type naar Automatisch en maakt de velden voor Gebruikersnaam en Wachtwoord ook zichtbaar.

Stap 4

Vul hier de Naam van de verbinding en Servernaam of -adres in. Hier vul je de naam die je wilt gebruiken voor de VPN in en het IP-adres van de server die je benadert.

Stap 5

Onderaan vul je je gebruikersnaam en wachtwoord in die worden geleverd door je VPN-dienst. Klik op Opslaan en sluit de instellingen.

Stap 6

Kies nu je net aangemaakte VPN in de tray rechtsonder in je taakbalk door op het wifi-symbool te klikken. De VPN zou bovenaan in de lijst moeten staan. Wanneer je hierop klikt, zou de verbinding automatisch moeten starten.