Als je een Android-toestel gebruikt, is de kans erg groot dat deze gebruik maakt van een Google-account. Al is het alleen maar om apps binnen te halen via de Play Store. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere diensten waarvoor je per se een account nodig hebt als navigatie, agenda en het synchroniseren van je contactenlijst.

Als je jezelf wilt ont-Googlen, kan je het best beginnen met de Mijn activiteit-accountpagina. Dit is een dashboard waarin wordt weergegeven wat jij allemaal met je account doet.

Lees ook: 14 dingen die Google van je weet


De hoeveelheid informatie die je op deze pagina ziet kan nogal heftig zijn als je dit nog nooit eerder hebt gezien. Als je de optie "Android" selecteert, zie je een tijdlijn van alle interacties die je hebt gehad met je telefoon, tablet, Android TV, Chrome, Search of Play. Er is ook een zoekfunctie waarin je gerichter kan zoeken naar bepaalde activiteiten.

Je kan hier de boel flink opschonen. Druk op de overflow-knop (de drie verticale stippen) rechtsboven en selecteer de optie om details te verwijderen. Je kan ook kiezen voor een opt-out-mogelijkheid zodat deze gegevens niet meer worden opgeslagen.


De interessantste toevoeging van deze sectie is toch wel de Google Assistant-sectie. Daar kan je onder andere zien wat je allemaal met je Pixel en Google Home doet en zelfs je ingesproken berichten terugluisteren.


Uiteraard kan je alle opgenomen opdrachten gewoon verwijderen. Wil je niet in een keer alles weggooien maar alleen activiteiten van een specifieke applicatie, gebruik dan de "Activiteit verwijderen op basis van"-optie. Hiermee kan je gericht content verwijderen van een specifieke applicatie. Kies de optie filteren op datum en product en selecteer Assistent of een andere app.


Door deze link regelmatig te openen kan je bijhouden wat er allemaal gebeurt en het is een mooie manier om te kijken of er geen verdachte dingen gebeuren met je account. Of je kan het loggen van deze gegevens natuurlijk ook gewoon helemaal uitschakelen.

Daarnaast kan je ook kijken of je een Googlevrije versie van Android op je smartphone kan zetten, een smartphone aanschaft met een Googlevrije Android, gaat voor een smartphone zonder Android of je eigen toestel Androidvrij maakt.

Locatie

Ook je locatiegeschiedenis kan via deze pagina bekeken worden. Er zijn ontzettend veel apps die gebruik maken van je locatie (waaronder Google Maps, Search, Suggestions en Uber). Via deze link kan je een gedetailleerd schema zien van je locatiegeschiedenis.

Ga naar Maps > Tijdlijn en zie waar jouw telefoon allemaal is geweest. Deze dienst zoekt zelfs de foto's erbij die je hebt gemaakt op bepaalde locaties via Google Photos.


Ook hier kan je het verzamelen van gegevens sturen of helemaal uitschakelen door naar instellingen > persoonlijk > locatie te navigeren. Je ziet dan welke apps er recentelijk je locatiegegevens hebben opgevraagd. Er is ook een switch achter elke app (en apparaat) zodat je kan bepalen of ze wel of geen gebruik (mogen) maken van je locatiegegevens.


Let er wel op dat als je deze diensten uitschakelt, je geen regionale tips meer krijgt van Google Now en dat andere locatiegebaseerde meldingen ook niet meer zullen verschijnen.

"Anoniem" internetten

Als je alles hebt opgeschoond of uitgeschakeld in Google en je wilt nog een stapje verder gaan, kijk dan eens naar de volgende diensten.

Net als op de desktop kan je het internet op zonder dat je browser bijhoudt welke websites je allemaal bezoekt. Door in Chrome de incognito modus te selecteren zorg je ervoor dat je internetgedrag niet wordt bijgehouden door google. Let wel op, dit maakt je niet onzichtbaar op het internet. Je provider kan nog steeds zien welke website je allemaal bezoekt.


Incognito browsen is natuurlijk leuk, maar als je echt "ongezien" het internet op wilt kan je Tor proberen. Orbot is een goede app om mee te beginnen. Deze zet een proxy op en versleutelt je internetverkeer. In combinatie met de Orfox browser ben je een stuk veiliger op het net. De browser geeft je niet eens de mogelijkheid een screenshot te maken.

Gebruikers die technisch zijn onderlegd, kunnen nog een stapje verder gaan door node configuraties, bridges en relays aan te pakken.


Een andere manier om anoniem te internetten is het gebruik van een VPN-dienst. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende aanbieders dus je hebt keuze genoeg. Wij testen regelmatig verschillende diensten en je kan hier lezen welke het beste zijn voor je Android-toestel.

Als het hele Tor- en VPN-verhaal iets te heftig voor je is, kan je ook voor een iets conventionelere oplossing gaan en Firefox installeren in combinatie met een andere zoekmachine als DuckDuckGo. Dit is niet alleen een hele goede zoekmachine, je geschiedenis en andere details worden niet opgeslagen door het bedrijf.

Op e-mail-gebied zijn er ook mooie privacyvriendelijke alternatieven te vinden. Protonmail is een populaire e-maildienst die je mailtjes versleutelt en z'n servers heeft staan in Zwitserland. Je zal wel wat handige Gmail-trucjes moeten missen, maar de boel is tenminste veilig.


En als je toch bezig bent, kijk dan meteen even naar instant messaging. Na de al dan niet terechte ophef over WhatsApp is het wellicht handig te kijken naar alternatieven als Signal, maar ja, dat werkt natuurlijk alleen als je al je vrienden en familieleden met je meeswitchen.

Machtigingen/permissies

Het is iets waar de gemiddelde gebruiker helaas nog veel te vaak langsscrollt, de machtigingen van de apps die je installeert vanuit de Play Store. Hoewel Google altijd netjes aangeeft welke privileges apps hebben als ze worden uitgevoerd op je smartphone, accepteert de gemiddelde gebruiker maar al te vaak de meest verregaande machtigingen waardoor een simpele zaklantaarn-app er uiteindelijk vandoor kan gaan met je contactlijst, appgeschiedenis en locatiegegevens. Onnodig, zeker in deze tijd.

Tegenwoordig geeft Android je de mogelijkheid bepaalde machtigingen te blokkeren als daarom wordt gevraagd. Als een app op een bepaald moment vraagt om iets dat in jouw ogen onzinnig is, kan je deze blokkeren. Je loopt dan wel het risico dat de app gaat klagen dat deze de machtiging echt nodig heeft om goed en betrouwbaar te kunnen werken en sommige apps stoppen zelfs helemaal met werken totdat je ze de machtigingen geeft waar ze om vragen. In zulke gevallen is het van belang dat je logisch nadenkt en je afvraagt of een app deze toegang wel écht nodig heeft.

Een simpele schets-app hoeft niet bij je contacten te komen en als deze app daarom zeurt en niet meer wilt werken omdat deze daar niet bij kan, dan is het hoog tijd voor een andere app. In het voorbeeld hieronder zie je ook dat het uitschakelen van machtigingen soms betekent dat een app gewoon dienst weigert.

Wat moet een simpele print-app met toegang tot je telefoon, contacten, locatie en zelfs body sensors als je hartslagmeter?

Mocht je een app al eerder bepaalde machtigingen hebben gegeven en wil je deze weer intrekken, open dan je instellingen, scrol naar apps, druk op de desbetreffende app en kies de optie permissies/machtigingen. Je krijgt een lijst te zien met alle onderdelen waar de app toegang zou kunnen hebben en je krijgt de mogelijkheid deze hier in- of juist uit te schakelen.

Toch hoef je niet meteen in paniek te raken als een app om je locatie vraagt. Wij hebben onlangs uitgezocht hoe het komt dat zoveel apps om je locatie vragen, ook al doet deze daar niks mee. Lees hier waarom apps dat doen en hoe dat komt.

Wellicht handig om de machtigingen van je favoriete browser nog even door te lopen?
Controleer jij de permissies van je (geïnstalleerde) apps?
Ja
Nee
online quiz creator

Gebruikersaccounts

Het is sinds Android Lollipop voor iedereen mogelijk met meerdere gebruikersaccounts te werken op Android-apparaten. Handig als je je apparaat aan een vriend, collega of familielid geeft. Je kan met zo'n extra (gast)account instellen welke onderdelen wel en welke onderdelen niet bereikt kunnen worden.

Open je instellingen en navigeer naar "gebruikers". Je krijgt een lijstje te zien met alle gebruikersaccounts die op dit moment actief zijn op je toestel. Druk op het plusje (gebruiker toevoegen) om een nieuwe gebruiker aan te maken en in te stellen welke functies en apps op dit account gebruikt mogen worden. Uiteraard kan hier ook het standaard gastaccount geactiveerd en ingesteld worden. Voor dit account staan standaard al wat opties aan zodat je minder lang bezig bent met het instellen van machtigingen.

Ook kan je als ouder een speciaal account instellen voor je kinderen. Dit gaat op een iets andere manier dan het aanmaken van een gastaccount. Hier zullen wij in een ander artikel dieper op in gaan.

Wil je nou ook dat Google minder gegevens verzamelt op de desktop? Lees dan ook: 14 dingen die Google van je weet