Er is momenteel ophef over third party-apps die je Gmail meelezen, ook al is dit een feature waar je zelf toestemming voor geeft. Mocht je twijfelen of je ooit in een onbewaakt moment te veel toestemmingen hebt verleend aan een app, of sowieso geen rekening hebt gehouden met deze machtiging, leggen we je hier uit hoe je die rechten weer intrekt.

Rechten intrekken

De Wall Street Journal schreef deze week over apps als Edison Mail en Return Path, die e-mails scannen voor marketingdoeleinden. Gebruikers van de bijbehorende apps gebruiken deze om hun Gmail-account te beheren en geven daar bij koppelen van hun Google-accounts toestemming voor lezen, verzenden, verwijderen en beheren van Gmail.

Lees meer over je account-rechten en andere Google-instellingen in 14 dingen die Google van je weet

Dat deze rechten vervolgens worden gebruikt voor marketingdoeleinden is natuurlijk niet zo netjes, maar het zou geen grote verrassing moeten zijn. Ondanks dat zijn gebruikers geschrokken en is dat misschien een mooi moment om je rechten eens door te lopen en/of Google's beveiligingscheck te doorlopen.

Als je een app downloadt die toestemming krijgt tot de gehele e-mailbox, zie je het onderstaande venster wanneer je je Google-account koppelt. Als je op Toestaan drukt verleen je die rechten, maar je kunt ze weer intrekken op je Google-accountspagina.

De instellingen om apps te beheren vind je op je Google-accountpagina. Op deze pagina kun je terugzien wat je Google-activiteit is geweest en welke partijen daar toegang tot hebben. Links onder Inloggen en beveiliging vind je de optie Apps met toegang tot uw account.

Op deze pagina zie je een kopje Apps met toegang tot uw account. Daaronder zie je een mogelijkheid om Google Smart Lock te beheren, oftewel voor welke sites je Google wachtwoorden laat onthouden. Klik onder Apps met toegang tot uw account op Apps beheren voor het volgende venster:

Klik op een van de apps om deze open te vouwen en klik als dat van toepassing is op Toegang intrekken. Op deze pagina zie je verder naar onderen ook welke apps en diensten inloggen met je Google-account, dus misschien is dit een goed moment om die machtigingen door te lopen om te zien of ze nog nodig zijn.

Op de accountpagina kun je ook een beveiligingscheck (om te zien welke apparaten en partijen toegang hebben en hoe je beveiliging kunt vergroten) en een privacycheck (om te zien welke gegevens, bijvoorbeeld zoekgeschiedenis of spraakgeschiedenis) worden opgeslagen uitvoeren, zodat je snel een overzicht hebt van welke rechten je hebt verleend.