Het klinkt misschien raar, maar het is echt waar. Een seconde is het verschil tussen een interactie op je telefoon die direct aanvoelt en een aanraking die gewoon te langzaam aanvoelt. En vooral met hoe vaak we de neiging hebben om veelvoorkomende mobiele technische taken te herhalen - van apps wisselen, menu's openen, onze camera's inschakelen, enzovoort - kunnen al die seconden snel bij elkaar opgeteld worden.

Het goede nieuws: Android heeft geen tekort aan verborgen snelkoppelingen die je kunnen helpen tijd te besparen en efficiënter te werken. Het enige wat je hoeft te doen is leren hoe.

Snel switchen tussen apps

Waarom de home-knop ingedrukt houden of op het vierkantje (de overview-knop) drukken om te switchen tussen recent geopende apps? Het is fijn, maar het kan sneller als je terug wilt naar de app die je voorheen open had. Druk twee keer snel achter elkaar op de home-knop of het vierkantje en je wisselt tussen de laatste twee apps die je open hebt gehad. Je hebt wel Android 7.0 of hoger nodig.

Mocht je op je homescreen zitten kan je met deze handeling direct terug naar de laatst gebruikte app. Als je Android 9 of hoger hebt en/of je gebruikt Google's gesture-navigatiesysteem, dan kan je hetzelfde bereiken door de home-knop naar rechts te bewegen.

Sneller naar je quick settings gaan

Android's quick settings paneel is een geweldig menu waar je, eenmaal geopend, met een druk op de knop belangrijke functies van je smartphone kan in- en uitschakelen. Van Bluetooth tot NFC en van de zaklantaarn (en meer, als dit menu uitbreidt). Sinds Android 5.0 zal je twee keer naar beneden moeten swipen om dit menu te bereiken. Wij zien dit nog veel te veel mensen op die manier doen, maar dat kan sneller. Swipe met twee vingers naar beneden en je komt direct in dit menu terecht.

Zoomen met één hand

Wij gaan ervanuit dat iedereen wel weet hoe je moet zoomen op je smartphone. De bekende "pinch to zoom"-beweging lijkt een van de eerste dingen te zijn die gebruikers "leren" als zij voor het eerst aan de slag gaan met hun smartphone. Druk twee vingers op je scherm en schuif ze van elkaar af om in te zoomen, of schuif ze naar elkaar toe om uit te zoomen.

Maar wat nou als je maar één hand (tot) je beschikking hebt? Ook dan kan je nog zoomen. Druk twee keer snel op je scherm en houd je vinger op het scherm. Als je nu omhoog veegt, zoom je uit. Veeg je na twee keer drukken omlaag, dan zoom je in.

Nog sneller menu's openen

Deze optie is vooral handig als je je telefoon met een hand bedient. Als je het overflow-menu (de drie puntjes) in bepaalde apps wilt openen, is het gebruikelijk dat gebruikers eerst op de menu knop drukken en daarna op het menu-item drukken dat zij willen gebruiken, maar ook dit kan sneller. Je hoeft je vinger namelijk niet van je scherm te halen. Druk de menuknop in en houd je vinger op het scherm. Je kan nu direct met je vinger naar de juiste optie slepen en zodra je loslaat, wordt die optie geselecteerd en uitgevoerd.

Niet storen

Als je niet gestoord wilt worden, hoef je niet te knoeien met menu's en pictogrammen op het scherm: Als je telefoon Android 9 draait, druk je gewoon samen op de aan/uit- en volumeknoppen - of je scherm nu aan staat of niet - om alle geluiden in een keer te onderdrukken. Je voelt een korte trilling die je laat weten dat de opdracht is uitgevoerd.

Als je een eerdere versie van Android hebt, activeer dan het display van je telefoon en druk vervolgens op de volume-down-knop tot het belvolume helemaal omlaag gaat. Dat zal je telefoon in de trilfunctie zetten, en je moet een korte trilling voelen om je te laten weten dat je er bent. Als je een stap verder wilt gaan en in Android's volledige do-not-disturb mode wilt gaan, waarbij niets anders dan een alarm je telefoon zal laten klinken - ervan uitgaande dat je toestel Android 6.0 (Marshmallow) of hoger draait - laat dan de volume-down knop los en druk nog een keer op de knop. (Je ziet de bevestiging van de moduswijziging op je scherm).

Screenshot maken

Deze zal je vast al kennen, maar we noemen 'm toch nog even. Makkelijk en snel een screenshot maken? Druk op de aan/uit-knop en volumeknop-omlaag. Er wordt direct een screenshot gemaakt van wat er op dat moment op je scherm staat en opgeslagen in de screenshots-map.

Webpagina's verversen

Als je een webpagina wilt verversen in Chrome weet je uiteraard dat je op de menu-knop kan drukken en op de "verversen"-knop kan drukken, maar wist je ook dat je dit kan doen door de pagina snel omlaag te trekken. Er verschijnt een ververs icoontje op je scherm, als deze blauw wordt, laat dan los en de pagina wordt vernieuwd.

Notificaties uitschakelen

Word je ook overspoeld door notificaties van verschillende apps? Houd de notificatie van de desbetreffende app ingedrukt en er verschijnt een keuzemenu waarin je kan aangeven wat er in de toekomst gebeurt met deze berichten.


Scherm splitsen en twee apps tegelijk gebruiken

Het is sinds Android 7 mogelijk om twee apps tegelijk te gebruiken dankzij Google's split-screen implementatie. Houd de overview-knop (het vierkantje) ingedrukt en het scherm splitst in tweeën. De app die je al open had staan neemt de eerste helft in beslag. In de andere helft verschijnt het appselectie-scherm. Kies de app die je wilt openen en beide apps staan netjes naast elkaar.Als je klaar bent, houd de overview-knop nogmaals ingedrukt en je schakelt weer naar de standaard fullscreen-modus.


Als je Android 9 of hoger gebruikt open je het overview-scherm en druk je lang op de apps die je open wilt hebben. Er verschijnt een submenu, kies de optie split screen en je kan aan de slag.


Let op, sommige fabrikanten hebben deze feature vervangen voor hun eigen splitscreen-oplossing.

Snelkoppelingen vanuit je homescreen

Als je Android 7.1 of hoger hebt, kan je bepaalde features van andere apps in een keer bereiken zonder deze te openen en de optie op te zoeken. Houd het icoontje ingedrukt en er verschijnt een submenu met allerlei handige opties. Als je bijvoorbeeld Google Keep gebruikt, krijg je snelkoppelingen te zien die je helpen met het maken van verschillende notities of lijsten.

Lees ook: Geweldige Google Keep-features die je niet gebruikt

Deze functie werkt alleen als de app het nieuwe Android App shortcuts systeem gebruikt, maar dat zijn er steeds meer. Zie je deze snelkoppelingen niet? Probeer dan eens een andere launcher zoals Action Launcher of Nova Launcher. Je kan dan gebruik maken van deze features zelfs als je op een oudere versie van Android draait.

Cursor besturing

Gebruik je het standaard Google-toetsenbord (Gboard)? Gebruik de spatiebalk dan om makkelijk en snel de cursor te besturen. Schuif met je vinger heen en weer over de spatiebalk om de cursor snel te verplaatsen. Geen gepriegel meer met het kleine icoontje onder je cursor.


Snel symbolen selecteren

Aan de oppervlakte lijkt Gboard het iets moeilijker te maken om speciale tekens zoals de onderstrepingsteken of het sterretje te vinden, maar er is eigenlijk een super eenvoudige manier om vrijwel elk nummer of symbool dat je ooit nodig zou kunnen hebben te vinden en te openen.

Het enige dat je moet doen is je vinger op de "123" toets drukken en deze vervolgens over het toetsenbord naar boven schuiven. Je ziet direct een scherm vol getallen en speciale tekens verschijnen, en je kunt dan gewoon met je vinger vegen (zonder op te tillen) naar het teken dat je wilt gebruiken. Zodra je dit teken loslaat, wordt het in je tekst ingevoegd en gaat het toetsenbord terug naar het normale QWERTY-paneel.


Hetzelfde geldt voor hoofdletters. Houd de shift-knop ingedrukt en schuif naar (rechts)boven. Je toetsenbord switcht naar hoofdletters. Veeg je vinger (zonder op te tillen) naar de letter die je als hoofdletter wilt gebruiken en laat los.


En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Gboard heeft zoveel handige features dat we er een heel eigen artikel aan kunnen wijden, daar gaan we je binnenkort mee verblijden.


Zat er een Android-handigheid tussen die je niet kende?
Nee, ik kende ze allemaal al
Ja, ik kende geen van deze handigheidjes
Ja, ik kende er een paar, maar heb ook iets nieuws geleerd