Snelle valuta

Als je een ander valutateken wilt noteren houd je het euroteken ingedrukt en kies je een van de alternatieven die erboven verschijnen.

Geheime knoppen

De "ingedrukt houden"-functie werkt op elke knop op je toetsenbord en in vee gevallen zie je dat je een hoop nuttige karakters tevoorschijn tovert zonder te moeten switchen naar een ander toetsenbordscherm.

Hoofdletters

Mis jij de capslock toets ook zo erg? Niet nodig. Als je twee keer drukt op de shift-knop staat je capslock automatisch aan.

Punt

Als je de punt ingedrukt houdt krijg je een hele reeks domein prefixes. Dat maakt het typen van URLs een stuk efficiënter.

Punt...nieuwe zin

Druk twee keer snel achter elkaar op de spatiebalk en je zin wordt netjes afgesloten. Er wordt een punt geplaatst en de eerstvolgende letter is een hoofdletter. Let op. Deze functie werkt alleen als je de hoofdlettergevoeligheid-optie hebt ingeschakeld in Instellingen > Algemeen > toetsenbord.

Snel switchen

Ben je ook zo jaloers op Android-gebruikers die al sinds jaar en dag cijfers kunnen intoetsen zonder te switchen van toesenbordlayout? Dat hoeft helemaal niet want als iOS-gebruiker kan jij dat ook zonder een ander toetsenbord te hoeven installeren. houd de "123"-knop ingedrukt en je toetsenbord wisselt automatisch naar de layout waar de cijfers en tekens op staan. Laat niet los, maar schuif met je vinger over het teken dat je wilt gebruiken en laat dan los. Deze wordt nu dus getypt en je bent meteen weer terug in de standaard toetsenbord modus. Dat scheelt weer een aantal extra handelingen.

Selectie

De handeling om woorden te wijzigen kent iedereen wel, maar wist je ook dat je hele zinnen kan selecteren door dubbel te tappen op de zin die je wilt wijzigen. Wil je een hele alinea selecteren? Druk dan drie keer op de alinea. Als je op een iPad werkt zal je dit met twee vingers moeten doen.

Tekst vervangen

Het is jammer dat niet meer iOS-gebruikers de tekst vervang-mogelijkheden van het systeem gebruiken, waarschijnlijk omdat er wat tijd gestoken moet worden in het configureren van deze functie. Daarnaast moet je de configuratie ook onthouden. Ze zijn echter zo handig voor complexe technische woorden, e-mail adressen en telefoonnummers dat het de moeite waarde is.

Om een tekst-vervanger te maken navigeer je naar Instellingen > Algemeen> Toetsenborden>Tekstvervanging

Je ziet een lijst met snelkoppelingen die je al gebruikt. Druk op de plus.

Er wordt je gevraagd een zin en een trefwoord op te geven, typ in wat je wilt gebruiken.

Als je deze zin wilt gebruiken hoe je alleen maar de term in te toetsen die je als trefwoord hebt opgegeven en de volledige zin komt tevoorschijn.

Toetsenbord voor één hand

Als je iOS 11 gebruikt kan je het toetsenbord voor één hand inschakelen. Houd de emoji-knop ingedrukt om deze te selecteren.

Dicteren

Druk op het microfoon-knopje aan de linkerkant van de spatiebalk en je kan je bericht inspreken. Siri zet je gesproken woorden om in tekst.

iPad Pro tips

Als je een iPad pro gebruikt met een smart keyboard, kan je de volgende sneltoetscombinaties gebruiken:

Command-N (nieuw document), Command-F (zoek tekst) Command -B, -I en -U (Vetgedrukt, Cursief, Onderstreept. Daarnaast heb je ook een "ongedaan maken"-knop en "herhalen hypen"-knop. Command-H stuurt je weer naar het hoofdscherm.

Schudden om ongedaan te maken

iPhone-gebruiker, wil je iets verwijderen dat je hebt geschreven? Ram niet langer als een malle op de backspace knop, maar schud je toestel tot het "ongedaan maken"-dialoogschermpje verschijnt.

Foto of video toevoegen

Handmatig media toevoegen in apps die het ondersteunen kan gedaan worden door dubbel te drukken op de plek waar je dat item wilt plaatsen. Kies vervolgens de "Voeg foto of Video toe" in het grijze menu en selecteer de media die je wilt toevoegen.

Woordenboeken

Typ je in meerdere talen? Maak het jezelf makkelijker door woordenboeken voor verschillende talen toe te voegen.

Navigeer naar Instellingen> Algemeen>Toetsenbord>toetsenborden en druk op "Nieuw toetsenbord toevoegen". Nu kan je extra toetsenborden toevoegen met tekens die voorkomen in de talen die je wilt gaan gebruiken. Daarnaast zal Quicktype ook woorden weergeven die relevant zijn voor die taal.

Stop tekstvoorspelling

Vind je de autocorrecties en woordsuggesties ook zo irritant? Schakel ze uit door het wereldbolletje lang ingedrukt te houden. Er verschijnt een submenu met een optie op suggesties in- of uit te schakelen.

Plus tip

Als je een Plus-series iPhone-gebruiker bent, kan je nog meer toetsenbord-opties vinden als je je telefoon horizontaal houdt. Dat willen mensen nog wel eens vergeten in het verticale tijdperk.

Hardwarematige toetsenborden

Wil je liever een hardwarematig toetsenbord? Dan kan je tegenwoordig ook externe hoesjes of add-ons gebruiken. Dat kan in de vorm van een hoes, (zoals de onderstaande Typo of NuuMiniKey) maar je kan natuurlijk ook gewoon een van de vele bluetooth-toetsenborden gebruiken.

Android-gebruikers, niet getreurd. Ook voor jullie zijn er genoeg hardwarematige toetsenbord-smartphones beschikbaar.