Met een RSS-reader is het mogelijk om in één keer updates van veel verschillende websites binnen te halen. Wat is nu de beste manier om dit te doen op een telefoon of tablet? Op die vraag kan wellicht een antwoord worden gevonden in de onderstaande vergelijking, waarin de RSS readers Feedly, Google Currents en Reeder zijn getest en vergeleken.

Feedly

Feedly is een strakke RSS-reader die het voornamelijk moet hebben van het frisse uiterlijk. Artikelen worden per tabblad met foto's ingeladen. Hierdoor geeft de app echt het gevoel van een digitaal magazine. Feedly kan worden gekoppeld aan een Google account, waardoor bestaande RSS feeds eenvoudig kunnen worden geïmporteerd. Ook is het mogelijk Tumblr met de app te laten samenwerken, waardoor de gegevens hiervan ook in Feedly worden weergegeven. Een nadeel aan Feedly is dat de app geen volledige artikelen ophaalt, maar enkel de gegevens uit de RSS-feed toont. Voor volledige artikelen moet je toch naar de website waarop het artikel staat.

+ Strakke vormgeving

- Haalt geen volledige artikelen op

Beschikbaar voor: iOS en Android (ook browserextensies voor Chrome, Safari en Firefox beschikbaar)

Prijs: Gratis

Google Currents

Zoekgigant Google heeft zelf ook een RSS reader op de markt gebracht onder de naam Google Currents. De app toont artikelen op een prachtige manier door op het beginscherm een grote foto weer te geven van een van de artikelen. Verder worden artikelen in een lijst weergegeven per website waar ze van afkomstig zijn. Op tablets worden artikelen meer weergeven als magazine. Bij Google Currents ligt de focus erg op het ontdekken van nieuwe websites die door Google zelf worden gesuggereerd binnen bepaalde categorieën. Het toevoegen van een eigen RSS feed via een Google account is mogelijk, maar minder eenvoudig dan bij Feedly of Reeder. Dit is verrassend, gezien de app van Google zelf afkomstig is.

+ Prachtige weergave

- Integratie met Google account is niet optimaal

Beschikbaar voor: iOS en Android

Prijs: Gratis

Reeder

Reeder is een RSS reader die volledig is gebaseerd op de RSS feed van de Google Reader account van de gebruiker. Dit is duidelijk te merken, want na het inloggen wordt de volledige feed geïntegreerd waarna Reeder klaar is voor gebruik. De artikelen worden vrij standaard, maar toch overzichtelijk weergegeven. Op de versie voor de iPad en Mac wordt gebruikt gemaakt van twee vensters, waardoor Reeder zeker voor het bekijken van veel artikelen erg goed te gebruiken is. De app biedt verder veel mogelijkheid tot het delen van artikelen. Een nadeel aan Reeder is dat de uitstraling, in vergelijking met Google Currents en Feedly, relatief saai en zakelijk is.

+ Overzichtelijk

- Uitstraling

Beschikbaar voor: iPhone, iPad, en Mac

Prijs: iPhone: €2,39, iPad: €3,99 Mac: €7,99

Conclusie

Feedly, Google Currents en Reeder zijn drie apps die in essentie hetzelfde doen, maar onderling toch belangrijke verschillen hebben. Zo is Feedly de ideale app voor mensen die content strak willen hebben gepresenteerd. Helaas haalt deze app geen volledige artikelen op, iets dat Google Currents wel doet en die combineert ze ook met een bijzondere vormgeving. Gebruikers die voornamelijk het overzicht willen bewaren zullen zich helemaal thuis voelen bij Reeder, dat dan weer niet beschikbaar is voor Android.

Enkele voorbeelden van RSS readers die niet zijn opgenomen in deze vergelijking, maar wel het bekijken waard zijn, zijn: Feeddler, RSS point en Flipboard.

Bron: AppFish