Er was een tijd dat het delen van foto's video's en non-media bestanden als pdf's een fluitje van een cent was. Je hoefde slechts Bluetooth in te schakelen en het bestand te selecteren dat je wilde versturen naar de telefoon van de ander en het was geregeld. Als je bestanden op je computer wilde hebben sloot je je telefoon middels een USB-kabel aan op je pc en sleepte je de gewenste bestanden naar de gewenste map.

Het was een hele verademing na alle ellende die de dumb- en featurephones meebrachten. Voor elk model had je wel een apart stuk software nodig om je computer te laten communiceren met je telefoon, uiteraard had je daar ook een dure propriëtaire kabel voor nodig en met een beetje pech werkte de Windows-only applicatie maar half omdat je een DLL-bestand miste of omdat deze niet compatible was met jouw versie van Windows en de software niet werd onderhouden.

Helaas gaan wij weer langzaam maar zeker terug naar dit tijdperk. Steeds meer Android-smartphonefabrikanten slopen de mogelijkheid je telefoon als "mass storage device" aan je computer te hangen uit het besturingssysteem en dwingen de gebruiker weer om de meegeleverde software van de fabrikant te gebruiken. Gelukkig is het nog wel mogelijk bestanden te versturen naar andere toestellen via Bluetooth.

Apple is helaas nooit afgeweken van het oude model en vereist voor bijna elke handeling het gebruik van iTunes. Foto's kunnen gelukkig wel zonder tussenkomst van extra software gekopieerd worden naar de computer. Het sturen en ontvangen van bestanden van iPhone naar andere toestellen zonder tussenkomst van een derde partij is simpelweg niet mogelijk. Je zal altijd een op cloud-gebaseerde oplossing moeten gebruiken om je bestanden op een ander toestel te krijgen.

Microsoft leek ook even die kant op te gaan door met Windows Phone 7. Ook met deze toestellen was het niet mogelijk bestanden te verzenden of te ontvangen via Bluetooth. Je was altijd aangewezen op Microsoft of een derde partij om je bestanden zonder tussenkomst van een pc te sturen naar een ander toestel. Gelukkig heeft Microsoft dat probleem opgelost in Windows Phone 8 en Windows 10 Mobile.

Op de volgende pagina: Whatsapp tot he rescue?

"Je kan toch gewoon de boel versturen via Whatsapp?" Ja, dat kan, maar wat veel mensen niet weten is dat Whatsapp je foto's verkleint als deze worden verstuurd en het versturen van non-media bestanden werkt sowieso niet of nauwelijks. Het versturen van video's werkt ook maar deels. Whatsapp heeft een limiet voor de bestandsgrootte waardoor mensen al gauw "verplicht" aan het editen slaan voor het verzenden van hun (te) lange video.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog omslachtige oplossingen als e-mail (Gmail bijvoorbeeld), cloud-opslag diensten (DropBox of OneDrive). Maar in al deze gevallen is het omslachtig en heb je te maken met limieten, zeker als je met gratis accounts in de weer gaat.

Nee, als je tegenwoordig onbezorgd bestanden wilt sturen naar verschillende ecosystemen zal je aan de slag moeten gaan met een 3rd-party app. Als je op zoek gaat naar een app waarmee je bestanden kan versturen en ontvangen zal je een flinke lijst van allerhande apps vinden. Helaas zijn lang niet al deze apps veilig of compleet. Daarom hebben wij een kleine selectie gemaakt van apps waarvan wij zeker weten dat ze goed werken en niet al te roekeloos omgaan met je privacy.

Send Anywhere

Send Anywhere is een snelle, simpele app waar je je niet voor hoeft te registreren. Download de app en je kan direct aan de slag. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat beide apparaten verbonden zijn met hetzelfde Wifi-netwerk. Selecteer de bestanden en de app genereert een qr-code. De ontvanger kan deze code direct inscannen of de code invoeren en de transfer wordt meteen gestart.

Het is een makkelijke manier om direct bestanden te delen met verschillende mensen op verschillende platformen met een druk op de knop. De app is gratis en de meeste mensen kunnen het downloaden. En aangezien je je niet hoeft te registreren, kunnen mensen heel makkelijk en snel aan de slag. Het is ook een stuk veiliger dan het gebruik van een cloud of e-mail service aangezien de app de data niet over internet verstuurt.

Je kan ook een Chrome extensie versturen die je PDF-bestanden laat delen vanuit de browser met één klik rechtstreeks vanuit de browser. Daarnaast kan je ook attachments tot 10 GB via Gmail en Slech sturen waardoor cross-platform delen nog makkelijker is. De app is beschikbaar voor Android, iOS en Windows (Phone/Mobile).

Feem v4

Feem v4 lijkt een beetje op Send Anywhere, maar heeft meer een zakelijke inslag met meer samenwerkingsfeatures. De app legt de nadruk vooral op beveiliging. Niemand (zelfs de ontwikkelaars van de app) kan bij de bestanden die je verzendt. De app gebruikt geen cloud-constructie voor het verzenden van bestanden, maar een gedeeld netwerk.

De app vereist geen internettoegang en je hoeft niet eens beiden op hetzelfde netwerk te zitten. Als je niet verbonden bent met een netwerk, maakt de app een Wifi-hotspot van je toestel en deelt deze verbinding met andere apparaten.

Feem v4 heeft ook een chatfunctie waardoor het een handige optie is voor kleine bedrijven of teams die op een snelle manier bestanden willen delen over verschillende netwerken. Er hoeft niet meer gerommeld te worden met USB-sticks of het uploaden van bestanden en het sturen van download links. De app is gratis en beschikbaar voor Android, iOS 8+, Windows 10 (mobile), Linux 64 bit en macOS.

Instashare

Als je een ouder Appe-apparaat hebt dat geen AirDrop ondersteunt, kan je deze app gebruiken. Met Instashare kan je bestanden delen met verschillende verbonden apparaten. In tegenstelling tot AirDrop werkt Instashare ook met Windows en Android. Bovendien heeft deze app ook geen limiet en hoef je je niet te registreren.

Deze app richt zich op gebruikers die bestanden willen uitwisselen tussen hun eigen apparaten in plaats van apparaten van anderen. Je kan makkelijk grote bestanden versturen met één klik, zolang je apparaten zich op hetzelfde netwerk bevinden. Je kan op deze manier natuurlijk ook apparaten van andere mensen toevoegen. De app kan ook overweg met verschillende 3rd-party apps via extensies van Safari. Instashare is beschikbaar voor Android, iOS, macOS en Windows.

Pushbullet

Deze app is de beste manier om tekst, bestanden en links te sturen (pushen) naar verschillende apparaten waaronder je desktop pc, Chromebook en zelfs apparaten van je vrienden. Daarnaast stuurt deze app ook al je Android-notificaties naar je desktop computer en krijg je de mogelijkheid te reageren op deze notificaties. Denk aan het wegschuiven van een e-mail-melding tot het reageren op een sms.

De gratis versie heeft overigens wel een limiet op het aantal smsjes dat je kan beantwoorden en ook voor de universele copy-paste-functie zal je de portemonnee moeten trekken. De app kost ongeveer 5 euro per maand of 40 euro per jaar.