Wis je oude data

Voordat je je oude iPhone aan je kind(eren) overhandigt, moet je er zeker van zijn dat al je persoonlijke data is verwijderd van het toestel De beste manier waarop je dat kan doen is door je toestel terug te zetten naar fabrieks-instellingen.

Vergeet niet een back-up te maken van je gegevens voordat je je iPhone of iPad reset. Het kan zijn dat dat al is gebeurd toen je je nieuwe iOS-apparaat configureerde, zoniet, navigeer dan naar Instellingen en druk dan op iCloud > Backup > Nu backup maken. Je kan ook een backup maken door je toestel aan te sluiten op je Mac of pc en te synchroniseren met iTunes.

Als de back-up gereed is , navigeer dan naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > en Wis alle inhoud en instellingen.

Maak een kinder-account aan

Het is misschien te vroeg om al een Apple ID aan te maken voor een kind, het zal echter niet lang duren voordat je kroost oud genoeg is voor een eigen ID. Het is dan makkelijker de data over te zetten als er een eigen account wordt aangemaakt.

Het is in Europa zo dat fabrikanten (en diensten) kinderen die jonger zijn dan 13 jaar, geen eigen account mogen geven. In sommige gevallen gelden er uitzonderingen. Toch is het mogelijk een account aan te maken voor je kind. Het enige dat je hoeft te doen is een account aanmaken via de "Gezin"-optie. Hierdoor kan je kind inloggen op zijn/haar eigen apparaat, apps downloaden en zelfs items aanschaffen. Met jouw toestemming natuurlijk.

Houd er rekening mee dat je kind niet kan internetten zonder jouw toestemming.

Navigeer naar de instellingen-app, druk op je iCloud-gebruikersnaam en druk op Delen met gezin > Gezinslid toevoegen > Maak een Apple ID voor een kind aan.

Vul de verjaardag van je kind in en accepteer de voorwaarden als je daarmee akkoord gaat. Kies een betaalmethode en kies een Apple ID gebruikersnaam en wachtwoord.

Lees ook: Moet je akkoord gaan met Apple's voorwaarden?

De standaardinstellingen van een kinder-account staan zo dat je kind geen aankopen kan doen zonder jouw toestemming. Als je dat wilt wijzigen kan je dat doen door de optie "Aankoop aanvragen"-optie te selecteren, Delen met gezien-optie in te drukken en de naam van je kind te selecteren.

Bepaal wat je kind kan doen op zijn of haar apparaat

Als het account eenmaal is aangemaakt, kan je bepalen welke dingen je kind mag doen op het nieuwe apparaat.

Navigeer naar Instellingen > Algemeen > restricties > Resticties inschakelen en maak een pincode aan.

Scroll naar beneden en schakel alle iOS-features uit waarvan jij niet wilt dat je kind daarmee in aanraking komt. Je zou bijvoorbeeld Safari en de iTunes store uit kunnen schakelen. Ook het installeren van apps zou kunnen worden uitgeschakeld evenals de camera -app.

In de "toegestane content"-sectie kan je in-app-aankopen uitschakelen en misschien ook muziek met "explicit content".

In de "privacy"-sectie kan je bepalen welke apps gebruik mogen maken van locaties, de microfoon en meer.

Helemaal onderaan kan je de toegang tot multiplayer-games, het toevoegen van vrienden en schermopname-opties uitschakelen.

Instellingen, Mail en andere Apple-apps

Na het configureren van alle instellingen is het tijd om de standaard-apps van Apple onder handen te nemen. Je krijgt de mogelijkheid iconen van apps waar jij niet van wilt dat je kind daarmee te maken krijgt verstoppen. Denk daarbij aan de Mail-app, Game Center en Appstore.

Schakel Vliegtuigmodus in

Als je er zeker van wilt zijn dat je kind niet op "verkeerde" plekken op het internet terecht komt, kan je de vliegtuigmodus inschakelen. Dit werkt uiteraard niet als je je kind games wilt laten spelen die gebruik maken van het internet of streaming video. Navigeer naar Instellingen en druk op de Vliegtuigmodus-knop.

Dat was het. Je kind kan nu onbezorgd gamen, video's kijken en eventueel communiceren met zijn/haar vriendjes en vriendinnetjes. Let er wel op dat je je kind niet te lang laat spelen met het apparaat. Voor je het weet is je kind zwaar verslaafd.