De iPhone XS en iPhone XS Max liggen sinds vrijdag daadwerkelijk in de winkel en op deze microsite kun je met een 3D-model van de nieuwe iPhones spelen. Je kunt ook de grootte van de toestellen vergelijken met de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Je moet een mobiele versie van Chrome of Safari gebruiken om dat te doen.

Je hoeft dus het toestel niet daadwerkelijk in je hand te houden om een idee van ze te krijgen. Om het je nog makkelijker te maken volgen hier een aantal features en wat je daarmee kunt doen.

1. Gebruik nieuwe gebaren

De meeste gebruikers die al eerder een iPhone gewisseld hebben, kennen de procedure met "Begin direct" die het makkelijk maakt om al je spullen over te zetten, dus dat zal ik hier niet herhalen. Als je eenmaal Face ID hebt ingesteld, is het raadzaam om even de nieuwe gebaren te oefenen om ze in je motorisch geheugen op te nemen. Dit zijn de vijf belangrijkste:

  • Naar het homescreen: de HomeBar naar boven vegen.
  • Naar meldingen: Veeg naar beneden vanaf de bovenkant van het scherm.
  • Naar bedieningspaneel: Veeg omlaag vanaf rechtsboven.
  • Activeer Siri: Houd de knop aan de zijkant vast.
  • Schakelen tussen apps: Veeg naar links of rechts op de HomeBar.

2. Bewaar topfoto's

Met minstens 64 GB opslagruimte en iCloud back-up wil je waarschijnlijk de hoogste resoluties voor al je foto's. Maar zorg ervoor dat ze niet al je ruimte opnemen. Ga naar Instellingen > Camera < Structuren en selecteer de optie High Efficiency. Daarmee nemen afbeeldingen de helft van de opslagruimte in, en kun je aan de slag met het bewerken van afbeeldingen, diepte aanpassen en Memoji maken:

  • Open Berichten en start een nieuw gesprek of open een bestaande chat.
  • Open de apps en selecteer Animoji.
  • Veeg naar rechts en tik op het plusje met 'New Memoji' daaronder.
  • Je kunt nu een eigen avatar maken met gezichtsuitdrukkingen.
  • Als je op Gereed tikt, wordt de Memoji toegevoegd aan je Animoji.

Er is ook al een korte film gemaakt met de camera van de iPhone XS:

3. Maak een Siri Opdracht

Siri Shortcuts transformeren je productiveit. Dit doe je met behulp van de app Opdrachten die je kunt downloaden uit de App Store. Siri adviseert je over welke Opdrachten je kunt gebruiken, maar je kunt ook zelf eigen koppelingen maken, inclusief snelkoppelingen voor third party-apps die de nieuwe feature ondersteunen.

In het kort kun je met de app Siri makkelijker aansturen, door specifieke spraakopdrachten te definiëren. Maak bijvoorbeeld een tekst "zet alles uit" en stel in de app Opdrachten in dat instellingen als wifi en Bluetooth gedeactiveerd worden wanneer je "zet alles uit" zegt. Je kunt helemaal zelf beslissen welke spraakopdracht je koppelt, al is het iets als "evasive pattern delta two", waarna wifi en Bluetooth worden uitgeschakeld.

4. Gebruik Bereikbaarheid

Als je een iPhone XS Max gebruikt is Bereikbaarheid erg handig. Deze feature binnen iOS bestaat al langer en is ervoor gebouwd dat je het grote toestel met één hand kunt bedienen, door je duim meer bereik te geven. Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid en tik op Bereikbaarheid.

Het idee is dat je het scherm laat zakken, zodat je de bedieningselementen bovenaan een app of pagina makkelijker kunt bereiken. Je laat het beeld naar beneden bewegen door onderaan het scherm naar beneden te vegen. Veeg weer naar boven om de normale weergave terug te krijgen.

5. Speel een game

Als je de nieuwe 7 nm-processor en het 458 ppi-display maximaal wil benutten, kun je een moderne game installeren om het verschil met eerdere generaties te zien. Apple demonstreerde zelf de game Elder Scrolls Blades, maar tot deze beschikbaar is in de App Store kun je Warhammer AoS: Realm War proberen.

De krachtige hardware, inclusief het spetterende scherm, geven je een geweldige, filmische game-ervaring, met de combinatie van de snelle processor en krachtige graphics. Je hebt zo'n moderne iPhone immers niet alleen voor zakelijke doeleinden.