Smartphones met een hardwarematig toetsenbord zijn al een tijdje uit de gratie en door de jaren heen is het aantal apparaten met die form factor praktisch uit de markt verdwenen. Sinds vorig jaar lijken deze toestellen echter een kleine comeback te maken. En nu er wederom een laptopverbod voor de deur staat, is het wellicht handig zo'n apparaat eens te overwegen zodat je toch nog iets nuttigs kan doen tijdens je reis.

Deze toestellen zorgen ervoor dat je geen kramp in je vingers krijgt van al het geveeg en gedruk op je scherm, moet knijpen met je ogen omdat je de helft van je scherm kwijt bent aan het on-screen toetsenbord en de frustratie die alle typfouten opleveren omdat je geen echte feedback krijgt van het nep-toetsenbord.

Op het gebied van productiviteit hoef je sowieso amper wat in te leveren omdat er tegenwoordig zat apps bestaan waarmee je office-werk kan doen on the go. Wij kijken in dit artikel naar de nieuwere toestellen die standaard zijn uitgerust met een hardwarematig toetsenbord of makkelijk kunnen worden uitgebreid met een toetsenbord dat speciaal is ontworpen voor de apparaten. Wij noemen ook enkele toppers die de tand des tijds goed hebben doorstaan en vandaag de dag nog steeds kunnen worden gebruikt voor zakelijk werk.

Lees ook: 10 zakelijke apps voor Android

Motorola/Lenovo Moto Z-serie

Motorola lijkt de laatste paar jaren bezig te zijn met een flinke comeback. Het bedrijf heeft in Amerika al een goede reputatie opgebouwd maar het bedrijf heeft, vooral na de overname door Lenovo, de Europese markt een stuk minder aandacht gegeven. Het bedrijf is gelukkig nu weer helemaal terug en heeft een stevige reeks toestellen wereldwijd uitgebracht voor elk wat wils. De Moto Z-serie is echter dé groep waar wij ons nu op focussen. Deze semi-modulaire toestellen kunnen dankzij hun flexibiliteit voor zeer specifieke taken worden ingezet.

Er zijn verschillende modellen beschikbaar in deze reeks waardoor het toestel voor veel verschillende gebruikers een goede keuze is:

De Moto Z (ongeveer 400 euro) is een high-end toestel met een quad-core Qualcomm Snapdragon 820 draaiend op 1,8 (of 2,15) GHz, 32/64 GB Opslag, 4GB RAM, een 5.5 inch scherm met een resolutie van 1440 x 2560 pixels en een 13 megapixel camera.

De Moto Z Play (ongeveer 300 euro) is een midrange toestel met een octa-core Qualcomm Snapdragon 625 draaiend op 2 GHz, 32/64 GB Opslag, 3GB RAM, een 5.5 inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, koptelefoonaansluiting en een 13 megapixel camera.

De Moto Z Force (ongeveer 600 euro) is ook een High-end toestel (nog krachtiger dan de gewone Moto Z) quad-core Qualcomm Snapdragon 820 draaiend op 1,8 (of 2,15) GHz, 32/64 GB Opslag, 4GB RAM, een 5.5 inch scherm met een resolutie van 1440 x 2560 pixels en een 21 megapixel camera. Daarnaast heeft dit toestel een extra harde body waardoor deze smartphone nog beter tegen een stootje kan dan de andere toestellen. Het scherm heeft bijvoorbeeld een extra harde beschermlaag tegen barsten en kan daardoor heel wat valpartijen overleven.

Inmiddels is de tweede versie van de Play (de Moto Z2 Play) aangekondigd met nog betere specificaties en is er al gehint dat er van de andere twee apparaten dit jaar ook nieuwere, betere versies uit zullen komen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je aangeschafte uitbreidingen niet meer zullen werken/passen als je een nieuwer toestel koopt. Motorola/Lenovo heeft beloofd de Mods minimaal drie jaar te ondersteunen. De flexibiliteit van deze toestellen heeft ze dan ook een plekje opgeleverd in onze Beste Smartphones van dit moment-artikel.

Alle drie de toestellen kunnen in een dualsim-uitvoering (ja, ook in Nederland) worden aangeschaft, waardoor zowel je werk- als privé-simkaart kan worden gebruikt.

Wij richten ons in dit artikel vooral de toetsenbord-uitbreiding voor deze apparaten. Deze klik je, net als alle andere mods die je voor deze toestellen kan krijgen op de achterkant van het toestel waardoor je een volwaardig uitschuifbaar toetsenbord tot je beschikking hebt en dus lekker kan werken in het vliegtuig zonder laptop.

Blackberry KeyOne

Ooit was het vanzelfsprekend dat je koos voor een BlackBerry als je zakelijke telefoon. Maar de jaren hebben het merk geen goed gedaan. Niettemin zegt Rosenbaum over de nieuwe KEYone: "Hier zijn wat woorden waarvan ik dacht ze nooit meer te schrijven: Er is een nieuwe telefoon van BlackBerry waarvan ik denk dat deze interessant voor je zal zijn." Net als zijn voorgangers is de KEYone duidelijk een zakelijk apparaat, met hardwarematig toetsenbord, beveiligde berichtendienst, een uitgekiend ontwerp en prima batterijduur.

De KEYone, die officieel 599 euro kost, beschikt ook over een hardware toetsenbord, lange tijd een merkeigenschap van BlackBerry. De bovenste drie rijen vormen een QWERTY-toetsenbord, de onderste rij heeft toetsen voor onder meer het aanzetten van de microfoon, een SYM-toets die het softwarematige toetsenbord ophaalt, en een spatiebalk die gebruikt kan worden als vingerafdrukaflezer. Daarnaast is het hele toetsenbord swipe-gevoelig, zodat je bijvoorbeeld door een document heen kan scrollen met een vingerbeweging.

Het toestel heeft alle hardware die je wilt hebben, zoals een SIM/microSD-schuiflade, een koptelefooningang, volumeknop en een knop waar je zelf een functie aan kan toewijzen. De camera's zijn 12MP aan de achterkant en een 8MP aan de voorzijde.

De telefoon heeft de gebruikelijke apps van Google en BlackBerry's eigen software (waaronder DTEK securityscanner). Het heeft een USB-C-poort voor gebruik met QuickCharge, en een Boost Mode voor sneller opladen.

De spec's van het toestel zijn modaal: een Snapdragon 625 chipset en een 4,5 inch beeldscherm van 1080 x 1620 pixels. Met andere woorden: het is voor zakelijk gebruik, niet voor het betere gaming of video's.

Maar Rosenbaum eindigt zijn review met de opmerking: "Alles aan de KEYone schreeuwt 'productiviteit', en die focus betaalt zich uit."

Lees ook: BlackBerry KEYOne review: Verrassend goed

BlackBerry PRIV

We blijven nog even bij de BlackBerry. Het bedrijf achter deze toestellen verraste twee jaar geleden het internet door diens eigen besturingssysteem aan de wilgen te hangen en te kiezen voor Android. Tegelijkertijd bracht het bedrijf een high-end toestel uit met een heus uitschuifbaar toetsenbord: De BlackBerry PRIV.

Ook dit toestel heeft een hardwarematig QWERTY-toetsenbord van vier rijen groot. De bovenste drie rijen vormen het toetsenboard zoals je die kent van Blackberry en de onderste rij heeft toetsen die gebruikt worden voor onder meer het aanzetten van de microfoon gebruikt, daarnaast heeft dit toetsenbord een SYM-toets die het softwarematige toetsenbord ophaalt en ten slotte is het hele toetsenbord swipe-gevoelig, zodat je bijvoorbeeld door een document heen kan scrollen met een vingerbeweging zonder het scherm aan te raken.

Verder heeft dit apparaat een Hexacore Qualcomm Snapdragon 808 draaiend op 1,4 GHz, 32 GB opslagruimte, 3GB RAM, 5.4 inch groot scherm met een resolutie van 1440 x 2560 en een 18 megapixel camera aan boord.

Het grote verschil met de KEYone is dat het toetsenbord van de PRIV uitschuifbaar is, waardoor je niet hoeft in te boeten aan schermgrootte, een groot pluspunt voor mensen die van grote schermen houden en liever een portrait-layout hebben in plaats van toestellen van andere fabrikanten die meestal voor een landscape-layout gaan.

De smartphone werd redelijk goed ontvangen door reviewers, maar werd niet het verkoopsucces waar het bedrijf op had gehoopt. Veel gebruikers hielden de boot af omdat het toestel behoorlijk prijzig was (meer dan 700 euro). Inmiddels is de prijs flink gezakt en kan het worden aangeschaft voor ongeveer 400 euro (en soms wordt het toestel in de aanbieding gegooid voor 300).

Hoe dan ook, dit is nog steeds een goed toestel om te overwegen als je op zoek bent naar een apparaat waar je vooral productief mee wilt zijn.

Lees ook: BlackBerry neemt Android serieuzer dan Google

Samsung Galaxy (6-serie)

De Samsung Galaxy (Flat en Edge) smartphones worden standaard niet uitgerust met een hardwarematig toetsenbord. Het bedrijf heeft echter wel een oplossing voor mensen die dat toch willen. De smartphonebouwer heeft een speciale cover uitgebracht die je op je toestel kan klikken. Deze hoesjes zijn beschikbaar voor verschillende toestellen van Samsung. Het grote voordeel van deze oplossing is dat je, net als met de Moto Z het toetsenbord makkelijk kan toevoegen aan je smartphone zonder de trukendoos open te trekken. Je hoeft daardoor maar met één toestel op zak te lopen. Met slechts een enkele simpele handeling tover je je toestel om tot productiviteitssuite.

Naast deze officiële cover van Samsung is er ook een andere partij die zich bezighoudt met toetsenbord-oplossingen voor de Galaxy 6-serie (S6 en S6 edge). Slimtype is een telefoonhoes die ongeveer dezelfde structuur heeft als de Type Cover die Microsoft gebruikt op de Surface. Een dunne, stoffen hoes met een qwerty toetsenbord. De Slimtype ziet er prachtig uit maar het is niet mogelijk het toestel in je handen te houden en te typen. Deze oplossing werkt dus alleen als je je apparaat op een platte ondergrond legt. Desalniettemin is het een zeer goede manier om toch nog flinke lappen tekst te kunnen typen op je smartphone.

Eervolle vermeldingen: Motorola Droid 4 en Samsung Galaxy Relay 4G

En dat was het, er zijn helaas nog maar weinig moderne toestellen met een hardwarematig uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord, maar dat is geen ramp, zolang de toestellen die uit zijn goed genoeg zijn en het niche-publiek blij kunnen maken is er niks aan de hand. Het kan natuurlijk altijd nog zo zijn dat je al een goede smartphone hebt en geen zin hebt iets anders aan te schaffen. Misschien kan je dan eens kijken naar een apparaat speciaal voor de reisjes naar Amerika.

Productiviteits-apps en programma's voor tekstverwerking zijn niet zwaar en werken nog uitstekend op oudere toestellen. Daarom nemen wij ook nog enkele toestellen mee die qua specificaties vandaag de dag niet helemaal meer mee kunnen komen, maar toch krachtig genoeg zijn om je werk op te doen. Bovendien kunnen deze toestellen als tweede apparaat worden gebruikt als je geen zin hebt om je hele hebben en houden over te hevelen aan een norse Amerikaanse douanebeambte.

Motorola Droid 4

Motorola heeft met de Droid-lijn jaren lang gebruikers verblijd met high-end smartphones met een uitschuifbaar toetsenbord. Zelfs toen alle andere fabrikanten al gestopt waren met het uitbrengen van zulke apparaten. De Droid serie werd in de rest van de wereld uitgebracht als de Milestone. Het bedrijf stopte (waarschijnlijk door een exclusiviteitsdeal met Verizon) daarmee waardoor de krachtigste toetsenbordtelefoon (de Droid 4) niet uitgebracht in Europa.

Gelukkig was deze smartphone makkelijk te importeren waardoor Europeanen toch nog konden genieten van dit toestel. Het uitschuifbare toetsenbord is/was heerlijk om mee te werken en als je geen zin hebt om veel geld neer te tellen voor een modern high-end toestel, kan je op plekken als Ebay of Marktplaats voor een prijs tussen de 50 en 100 euro dit pareltje aanschaffen.

Samsung Galaxy Relay 4G

Ook Samsung bracht z'n midrange toetsenbord-toestellen alleen nog maar uit in Amerika, maar ook dit toestel is redelijk makkelijk te importeren wat een levendige handel aan importtoestellen aanzwengelde. Consumenten die zich echter alleen maar lieten informeren door providers of personeel in telefoonwinkels hebben deze smartphones nooit in hun handen gehad. Laat staan de notie hebben dat deze toestellen bestaan.

Ook dit uitschuifbare toetsenbord voelt heerlijk aan en werkt nog perfect met moderne productiviteitssystemen. Deze smartphone kan perfect dienst doen als reistoestel en is voor ongeveer 75 tot 175 euro te krijgen.

Bluetooth toetsenborden

Als je nou helemaal geen zin hebt om een (aparte) smartphone aan te schaffen om mee te werken (of liever een toestel hebt dat niet in de lijst staat) kan je natuurlijk ook gewoon een echt los toetsenbord aanschaffen. Android is zo flexibel dat je zelfs met een standaard pc-toetsenbord en een USB-naar-Micro-USB-converter kan werken op je telefoon. Dat is natuurlijk nogal lomp en omslachtig en je kan beter voor een draadloze, compactere oplossing gaan. Er zijn talloze bluetooth-toetsenborden die je kan aanschaffen en de gemiddelde smartphone kan gewoon overweg met deze apparaten zonder extra software te installeren. Zelfs iPhone-gebruikers kunnen met deze oplossing hun smartphone wat productiever maken. Het is misschien wel iets omslachtiger dan een dedicated toetsenbordje op je telefoon, maar voor mensen die daar niet op zitten te wachten, is dit natuurlijk een handige oplossing.

Er zijn zoveel verschillende Bluetooth-toetsenborden beschikbaar, dat het praktisch onmogelijk is ze allemaal te behandelen in dit artikel. Daarom behandelen wij in onderstaande video zes verschillende exemplaren.