1. SuperBeam

SuperBeam is één van de beste manieren om een groot bestand door te sturen naar een ander (die zich in dezelfde ruimte bevindt als jij). De app maakt gebruik van Wi-Fi Direct. Er zijn uiteraard nog meer apps die gebruik maken van dit protocol, maar deze app heeft verreweg de beste implementatie van allemaal.

Je zal dus wel de app moeten installeren en ook de ontvanger zal de app op z'n toestel moeten hebben om aan de slag te gaan. Gelukkig is er ook een gratis versie die je zo nu en dan een advertentie voorschotelt.

Je kan een overdracht initiëren door middel van NFC of een QR-code. Open het "deel"-menu van Android en selecteer SuperBeam. Houd de telefoons tegen elkaar (of laat de ontvanger je QR-code scannen mocht deze niet beschikken over een toestel met NFC) en de transmissie kan beginnen. Als jullie allebei op hetzelfde Wi-Fi netwerk zitten, zal de overdracht plaatsvinden via dat Wi-Fi-netwerk. Zoniet, zal SuperBeam een ad-hoc netwerk opzetten (via Wi-Fi- Direct) en zal op die manier het bestand versturen.

De bestanden worden dus direct doorgestuurd zonder gebruik te maken van (cloud)diensten van derden. Daarmee is SuperBeam een stuk veiliger dan andere diensten. Mocht je geen advertenties willen zien, zal je €1,71 moeten neertellen voor de PRO-versie.


Op de volgende pagina: Bestanden sturen naar contacten die niet in de zelfde ruimte zijn als jij?

2. Pushbullet

Pushbullet kan voor veel verschillende doelen worden ingezet, maar het delen van bestanden is in dit geval toch het belangrijkste. Het is een handige dienst om bestanden te sturen naar mensen, ongeacht hun locatie. Beide personen zullen wel de app moeten installeren en configureren, maar dat is zo gedaan.

Ook Pushbullet kan worden gevonden in het deel-menu van Android. De dienst gedraagt zich een beetje als een messaging-app. De ontvanger krijgt een melding wanneer het verzonden bestand kan worden gedownload. Deze melding verschijnt in de standaard berichten-app. Een leuke bijkomstigheid is dat de ontvanger het bestand niet direct hoeft te downloaden.

Het enige "nadeel" is dat, als je bestanden wil versturen die groter zijn dan 25 MB, je een abonnement moet afsluiten van $40 per jaar, waarna je bestanden kan versturen met een grootte van maximaal 1GB. De ontvanger kan, ongeacht de grootte, met de gratis versie het verzonden bestand binnen halen.


Op de volgende pagina: Bestanden sturen via SMS?

3. Infinit

Niet iedereen zit erop te wachten apps te downloaden en te installeren als je "even snel tussendoor" een bestand wil versturen. Gelukkig is er Infinit. Met een paar simpele tikken kan je je bestanden sturen naar iedereen die een e-mail of sms kan ontvangen. Deze dienst heeft geen bestandslimiet dus ook dat is weer een zorg minder.

Alle bestanden die via Infinit worden verstuurd worden tijdelijk versleuteld opgeslagen in de cloud. Het enige wat de ontvanger hoeft te doen is op de link klikken om het bestand te downloaden. Er is geen extra software vereist en de bestanden blijven een week staan in de cloud.

Je zal wel een "infinite"-account moeten hebben als je de app wil gebruiken als zender. Voor ontvangers is dat niet nodig.


Op de volgende pagina: Google kan het ook

4. Google Drive

Als je écht grote bestanden wil sturen naar meerdere mensen en deze langer dan een week beschikbaar wil houden, kan je aan de slag gaan met Google Drive. Iedereen krijgt standaard 15 GB gratis opslagruimte en het bijkopen van extra opslag is goedkoop. Dit proces heeft wat meer stappen nodig, maar het grote voordeel is dat zowel de zender als de ontvanger geen nieuwe apps hoeven te downloaden.

Kies het bestand dat je wil zenden en druk op de "deel"-knop. Kies vervolgens voor Google Drive. Vervolgens kies je een map (of maak je er eentje aan) op drive en je bestand wordt verzonden naar de opgegeven locatie. Open de Drive-app en ga naar het informatie-paneel voor je bestand. Druk op de "deel link"-knop en je krijgt de optie te zien via welke messaging-app je de link wil versturen. Uiteraard kan de link ook worden op geslagen in het klembord.

Als je een bestand niet langer wil delen ga dan terug naar het info-paneel en scroll naar de "wie heeft toegang"-header. Schakel de "link delen" knop uit. Dit zorgt ervoor dat de eerder verzonden link niet meer werkt.


Op de volgende pagina: Lekker dichtbij

5. NFC

Mochten jij en de ontvanger geen zin hebben in het installeren van apps of gebruik maken van de cloud en toch in dezelfde ruimte zitten, geen nood. Als jullie Android-apparaat modern genoeg is, kunnen grote bestanden ook worden doorgestuurd via NFC.

Op veel moderne toestellen staat NFC al aan, maar mocht dat niet het geval zijn, dan kan het ingeschakeld worden via het systeemmenu. Klink onder het kopje "draadloos en netwerken" op de optie "meer..." Mocht je toestel beschikken over NFC zal er in het volgende menu het kopje NFC staan. Vink deze aan. Je toestel is gereed.

Het delen van bestanden is een kwestie van het bestand openen en de twee toestellen tegen elkaar aan houden of ze bovenop elkaar leggen. Je hoort een geluidje en ziet de mogelijkheid het bestand te verzenden. Als je daar op klikt, wordt de overdracht gestart.

De telefoons hoeven tijdens de overdracht overigens niet meer fysiek tegen elkaar worden gehouden aangezien het versturen van het bestand via bluetooth gaat. Het voordeel van deze manier van bestanden verzenden is dat het niet uitmaakt hoe groot een bestand is.


Op de volgende pagina: Bluetooth

6. Bluetooth

Mocht jij (of de ontvanger) geen NFC hebben, niet getreurd. Het versturen van bestanden kan ook gewoon via Bluetooth. Ook hier zijn geen externe apps voor nodig en het grote voordeel is dat het verzenden en versturen van bestanden via Bluetooth, zonder hulp van apps ook kan worden verstuurd naar je PC, Mac, of andere smartphones. Sterker nog, zelfs een groot deel van de dumbphones kan hiermee overweg. Alleen Apple's iPhone ondersteunt deze functie niet. Maar daar kan omheen gewerkt worden met apps.

Het versturen van bestanden via bluetooth werkt op dezelfde manier als bijna alle andere opties, via het "deel"-menu. Open het bestand dat je wil versturen (of houd deze lang ingedrukt) en kies voor delen. Kies vervolgens voor Bluetooth en de bluewooth apparaatkiezer verschijnt. Selecteer het apparaat van de ontvanger en het bestand wordt verzonden.

Mocht het apparaat van de ontvanger niet zichtbaar zijn, laat deze dan even kijken of zijn toestel zo staat ingesteld dat het apparaat gevonden kan worden door onbekende apparaten. Moderne Android-systemen kunnen deze mogelijkheid tijdelijk aanzetten.

In sommige gevallen moet er een pincode of wachtwoord worden ingevoerd voordat het apparaat gepaird is of het bestand mag worden verzonden. Als dat eenmaal gedaan is, kan de overdracht beginnen. Let op, dit kan even duren.


Op de volgende pagina: Grote bestanden sturen en tijdelijk bewaren in de "cloud" zonder app

7. WeTransfer

Net als Infinet en Pushbullet biedt WeTransfer je de mogelijkheid grote bestanden tijdelijk op een andere locatie op te slaan. De ontvanger krijgt een e-mail dat het bestand klaar staat en deze blijft twee weken beschikbaar.

Het grote voordeel van WeTransfer ten opzichte van de andere apps is dat je voor deze dienst geen app nodig hebt, enkel een webbrowser. Eenmaal aangekomen op de website kan je direct meerdere bestanden selecteren die je wil versturen. In de gratis versie kan je maximaal 2 GB aan bestanden per sessie versturen. De ontvanger kan op de link in de verzonden e-mail klikken en kan daarna direct het verzonden bestand downloaden. Ook de zender krijgt een e-mailtje wanneer de ontvanger het verzonden bestand heeft gedownload.

Er is ook een betaalde versie beschikbaar. Als je WeTransfer plus neemt, kan je 20 GB per sessie versturen. Dit kost je €12 per maand. Er is zelfs een mogelijkheid de webpagina van WeTransfer een eigen ontwerp mee te geven tegen betaling. Een mooie bijkomstigheid als je als bedrijf veel grote bestanden verstuurt.

Mocht je het niet fijn vinden om alles via de webbrowser te doen, kan je uiteraard ook gewoon de App downloaden.