Hoe vol is je accu?

Er is helaas geen instelling die ervoor zorgt dat je kan zien voor hoeveel procent je accu is gevuld is. Alle informatie in de statusbalk is namelijk wat compacter gemaakt vanwege de notch. De snelste manier om te zien hoe vol je accu nog is, is door het controlecentrum te openen. Dat kan gedaan worden door van rechtsboven naar beneden te swipen vanaf de notch.

Bereikbaarheid inschakelen

Het extra lange scherm van de iPhone X zorgt ervoor dat je, als je het toestel met één hand bedient, niet overal bij kan. Gelukkig is dat makkelijk op te lossen door bereikbaarheid in te schakelen (Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid)

App switcher

Het switchen tussen apps gaat op de iPhone X op een andere manier dan bij voorgaande modellen. Veeg van onder naar boven en houd je vinger nog even op het scherm tot alle appkaarten naar boven kome schuiven.

Er is gelukkig ook een snellere manier om dit te doen. Je hoeft bijvoorbeeld niet te wachten tot al deze kaarten naar boven komen scrollen. Je hoeft niet helemaal naar boven te vegen om de switcher naar voren te krijgen. Een kort veegje is voldoende. Experimenteer een beetje en kijk wat voor jou de snelste manier is.

Het afsluiten van apps gaat ook op een iets andere manier. Schuif de apps naar boven (tot ze het scherm verlaten) of druk op de stopbordjes die verschijnen. Deze feature zal je waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruiken aangezien het handmatig sluiten van apps helemaal niet nodig is en zelfs wordt afgeraden.

Face ID versnellen

Op de iPhone X kan je niet langer je toestel ontgrendelen met je vingerafdruk aangezien de vingerafdruklezer is weggelaten. Apple maakt gebruik van Face ID waardoor je alleen nog maar naar je toestel hoeft te kijken om 'm te ontgrendelen. Dit is op zich al een aardig snel proces, maar je kan de boel nog net iets sneller maken.

Schakel eerst "Raise to wake" in (te vinden in Instellingen > Beeldscherm en helderheid). Hierdoor hoef je niet eerst op het scherm te tikken om je toestel in te schakelen (tenzij deze plat op het bureau ligt of in een dock hangt).

Veeg naar boven voordat je de iPhone naar je toedraait. Als je omhoogveegt voordat Face ID je gezicht kan zien, zal het toestel wachten tot je gezicht in beeld is en daarna direct beginnen met de ontgrendeling. Als je dus al veegt terwijl je je smartphone naar je gezicht brengt, begint de animatie alvast en zit je al op je homescreen voordat je het doorhebt.

Dit proces kan nog sneller als je bij "Instellingen > Face ID en toegangscode "Aandacht vereist voor Face ID" uitschakelt. Je ogen hoeven dan niet meer te focussen op het scherm waardoor het toestel nog sneller ontgrendelt. Dit is wel iets minder veilig, dus denk er wel over na of je het de snelheidswinst waard vindt.

Snel wisselen tussen twee openstaande apps

Als je snel wilt wisselen tussen twee openstaande apps, veeg dan snel naar links of rechts op de kleine home-streep onderin je scherm. Je hoeft dus niet meer naar boven te swipen en het oude "dubbel tappen" op de home-button is niet meer nodig (of überhaupt mogelijk op de iPhone X)

Gedwongen herstart

Als je iPhone X zeer traag wordt of hangt kan je je toestel gedwongen herstarten door snel op de volume up en daarna de volume down knop te drukken en daarna de power-knop ingedrukt te houden. Houd deze laatste knop ingedrukt tot het Apple-logo verschijnt, dat duurt meestal 10 tot 15 seconden.

Compatibiliteits"problemen" oplossen

De iPhone X slaat foto's standaard op in het nieuwe afbeeldingsformaat HEIF (High Efficiency Image Format). Als je een foto op social media wilt delen of door wilt sturen via e-mail (Bluetooth kan nog steeds niet en gaat waarschijnlijk ook nooit gebeuren), wordt het bestand automatisch omgezet naar jpg, maar dat gaat niet altijd goed.

Mocht je in een situatie terecht komen waarin je afbeeldingen incompatibel zijn met de app die je op dat moment gebruikt, dan kan je je telefoon dwingen afbeeldingen op te slaan ini het jpg-formaat.

Ga naar "Instellingen > Camera > Formaten" en kies voor de compatibiliteitsoptie. Dit zorgt er niet voor dat bestaande afbeeldingen worden omgezet, maar nieuwe foto's worden opgeslagen in het Jpeg-formaat. Dit geldt ook voor video's.

Let wel op. De High Efficiency foto- en video formaten nemen ongeveer de helft minder ruimte in beslag dan de traditionele formaten dus je geheugen zal wat sneller vollopen. Daarom raden we je alleen aan deze optie alleen te gebruiken als je echt tegen compatibiliteitsproblemen aanloopt.

Schakel automatische helderheid uit

Dit is meer een iOS 11-probleem en niet zozeer een iPhone X-probleem, maar we noemen 'm toch even omdat wij er nogal wat mensen over horen klagen.

Automatische helderheid was voorheen altijd een kwestie van het in- of uitschakelen in het "Beeldscherm en Helderheid"-menu onder instellingen, maar die optie is daar niet meer te vinden. Toch is deze optie niet verwijderd, maar slechts verhuisd. Je zal wat meer handelingen moeten doen om er te komen. Open de instellingen, navigeer naar Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave en druk op de "Pas automatisch aan"-knop.

Deze optie zorgt ervoor dat de helderheid van je scherm niet steeds verspringt en dat je dat zelf kan aanpassen. Het uitschakelen van deze optie kan ervoor zorgen dat je toestel wat minder lang meegaat op een lading, maar als je handig bent, kan het je zelfs een besparing opleveren.

Wil je weten welke handige gestures je nog meer kan gebruiken voor de iPhone X? Lees dan 15 handige iPhone X-gestures en toetscombinaties