Zelfs als je een Android-tablet hebt, ben je waarschijnlijk nog steeds het meest productief met een laptop of computer. De meeste mensen gebruiken de tablet voor ontspanning. Maar een tablet is in feite een draagbaar touchscreen, dus waarom zou je hem tijdens kantooruren niet aan de computer hangen als tweede scherm?

In dit artikel beschrijven we hoe je een Android-tablet (of een compatibele smartphone) als secundair display configureert in Windows 7. Zo kun je het beeld dupliceren of uitbreiden naar het mobiele apparaat. Deze feature is trouwens niet beperkt tot Android of Windows. Met een beetje zoeken vind je dezelfde opties voor OS X, iOS en Windows XP of hoger.

De goedkoopste applicatie die we konden vinden is RedFly ScreenSlider en deze kost €0,71. We zochten naar gratis alternatieven, maar de apps die we vonden waren erg duur. Als je toevallig een versie met een betere prijs-kwaliteitsverhouding kent, laat het onze lezers dan vooral weten in een reactie hieronder. Als je een Android-aternatief zoekt, zijn apps als AirDisplay (€8,12) en iDisplay (€3,99) toch een optie.

Wat heb je nodig?

Voor een Android-tablet heb je minstens Honeycomb nodig (Android 3.x) of een hogere versie. Voor een smartphone kun je het trouwens af met Android 2.2. Het leeuwendeel van de Android-smartphones zit op 2.3. Op de pc heb je Windows XP (maar niet 64-bit) of Windows 7 nodig (beide versies). Beide apparaten moeten verbonden zijn met hetzelfde netwerk op hetzelfde subnet.

De configuratie van de applicaties is betrekkelijk eenvoudig. Bedenk ook dat hoewel ik hier de nadruk leg op de combinatie Android-Windows-Screenslider, het proces vrijwel hetzelfde werkt bij alternatieve besturingssystemen en apps. Meestal heb je een app nodig op het toestel en een programmaatje voor op de computer om de twee te koppelen. Vervolgens is het een kwestie van een paar instellingen aanpassen.

Geef de tablet een naam

Als eerste installereer je Redfly Screenslider, die je in Google Play vindt. De eerste keer dat de app opstart, vraagt het programma om een naam voor de tablet. Deze naam wordt straks gebruikt tijdens de configuratie van de pc-software. Laat de app openstaan nadat je de app een naam hebt gegeven.

Installeer de pc-software

De software voor de pc is te downloaden via de website van ScreenSlider. Installeer de applicatie met de standaardconfiguratieopties. Als de setup klaar is, verschijnt er een trayicoontje van ScreenSlider. In onze opstelling met Windows 7 Ultimate Editition 64 bit, verscheen het pictogram wel in de tray, maar reageerde hij niet op de muis. Andere gebruikers hebben dit probleem niet geconstateerd, dus mogelijk is dit een incident geweest. Via het startmenu is het programma sowieso ook te bedienen.

Verbind de tablet

Bovenaan in het venster van de pc-applicatie staat de knop 'Find Devices'. De software scant daarmee het Wi-Fi-netwerk op zoek naar verbonden apparaten. Als de app op de tablet draait en verbonden is met hetzelfde netwerk, verschijnt het toestel in een lijst beschikbare apparaten.

Bij de naam die je de tablet bij de configuratie van de app hebt gegeven, staat het ip-adres. Dubbelklik op het apparaat en op de tablet verschijnt automatisch een venster met een pincode. Toets de code in op de computer via het verbindingsvenster. Klik hierna op 'OK' en het beeld wordt uitgebreid naar de tablet.

Instellingen aanpassen

De standaardconfiguratie zet het beeld in de uitbreidingsmodus (Extend) rechts van het primaire beeldscherm. Om dit te veranderen, ga je naar ScreenSlider op de pc en kies je 'Settings'. In dit menu zijn een aantal opties te wijzigen, zoals de plek van de tablet ten opzichte van het hoofdschem.

In veel gevallen is het handiger om het scherm te dupliceren (Mirror) zodat de tablet hetzelfde weergeeft als het scherm bij de pc. Let hierbij wel op dat de resolutie op de pc niet hoger mag zijn dan de resolutie van de tablet.

Een paar nadelen

Het kan een uitkomst zijn om een tablet als tweede scherm te gebruiken, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Vreemd gedrag en compatibiliteitsissues verschillen natuurlijk per app, maar ScreenSlider heeft een paar die de moeite waard zijn om even te vermelden.

Ten eerste werkt de grafische schil Aero niet als er een tablet is verbonden. Audio van de pc draait verder niet op de tablet. Ook is de overdrachtssnelheid uiteraard afhankelijk van het Wi-Fi-netwerk. Met een langzame verbinding is een vertraging duidelijk merkbaar wanneer je vensters van en naar de tablet sleept en bij het afspelen van video's zul je framedrops op de koop toe moeten nemen.

Enkele applicaties zullen ook grafisch niet goed presteren - zo ondervonden we problemen met IE9. Andere browsers werken prima. Ondanks deze problemen is het handig om widgets, chatvensters en je postvak open te hebben op een tweede scherm. Op z'n minst zet je pixels die anders niks te doen zouden hebben aan het werk.