Ten eerste zorgt de kou zorgt ervoor dat accu's te lijden hebben. Een oplaadbeurt gaat minder lang mee, waardoor de standby-tijd en schermtijd worden ingekort. Hoe kouder een accu wordt, hoe lager de capaciteit is.

De voor de hand liggende tip is dat je het afkoelen beperkt door de smartphone in bijvoorbeeld je broekzak of binnenzak te stoppen in plaats van een tas of zak aan de buitenkant van je jas, want die worden daar kouder als het vriest. Een handtas en rugtas zijn wel geschikt als deze waterdicht zijn en warmte vasthouden. Als je op wintersportvakantie gaat is bovendien een schokbestendige en waterdichte hoes of case ten zeerste aanbevolen.

Wacht met opladen

Wat je zeker niet moet doen, is het achterlaten van je smartphone in de auto wanneer je hem parkeert, want dan koelt hij volledig af. Dit gebeurt steeds vaker omdat gebruikers vaker de smartphone vergeten als deze ligt op te laden in een draadloze console in het dashboard.

Mocht het toestel koud zijn geworden, moet je altijd even wachten voor je hem gaat opladen. wacht tot het toestel weer op kamertemperatuur is voordat je begint met laden en verwarm de telefoon langzaam en natuurlijk tot kamertemperatuurniveau.

Schermbediening

Een tweede issue is het scherm als het vriest. Dat ken je ongetwijfeld inmiddels: het scherm is lastig tot niet te bedienen met handschoenen. Capacitieve schermen reageren niet op druk zoals resistieve schermen van voorheen, maar piepkleine transistoren die verwerkt zijn in de aanraaklaag zorgen ervoor dat het scherm werkt doordat een elektrisch veld reageert op een geleidend object.

Een vinger is geleidend, maar textielvezels zijn dat niet. De oplossing ligt in iets simpels als vingerloze handschoenen, maar er zijn ook speciale handschoenen waarbij er geleidende vezels in de vingertoppen zijn geweven. Je vindt deze in verschillende winkels met namen als "touchscreen handschoenen" of "touch glove".

Vocht in het systeem

Als je telefoon nat wordt omdat je bijvoorbeeld hebt onderschat wat sneeuw doet met je toestel, moet je de smartphone onmiddellijk uitschakelen. Als dat een optie is, is het het allerbeste om de accu eruit te halen. Laat hem rustig drogen en helaas is het verhaal van "leg hem in rijst" grotendeels een mythe.

Je kunt hem heel voorzichtig drogen met een föhn, maar in de regel lijkt het beter te zijn om hem zo goed mogelijk uit elkaar te halen en open te leggen dan om hem sneller op te warmen. Veel componenten zijn gevoelig voor plotselinge temperatuurschommelingen, dus het is in de regel beter om hier de tijd voor te nemen.

Plotse temperatuurschommelingen

Over temperatuurschommelingen gesproken, dit zorgt soms voor condensatie in het toestel en dat is funest voor de elektronica. Als je een koud geworden smartphone meeneemt naar de skihut of verwarmde kroeg, geef hem dan een half uur de tijd om op temperatuur te komen voordat je hem gaat gebruiken en hij daardoor sneller opwarmt. Bij twijfel is ook hier het beste advies om hem uit te schakelen bij binnenkomst en pas te gebruiken als hij weer normaal aanvoelt qua temperatuur.

Bonustip: Bij apparaten met magnetische harde schijven, zoals laptops, kan dergelijk condensatie zorgen voor kortsluitinkjes die leiden tot crashende leeskoppen. Een koud geworden laptop met HDD moet je daarom nooit meteen gebruiken in een verwarmde ruimte. Het is raadzaam het apparaat wat langer te laten acclimatiseren zodat eventuele condensatie van binnen weer verdampt.