En dat doet hij als IT Manager helemaal in zijn eentje. "Dat is inderdaad een gigantische last. Mijn normale werktijden zijn van 9 tot 6, maar dat loopt bijna dagelijks uit naar een uur of 7, 8 of zelfs 9 's avonds."

Omgeving

"Wij hebben hier een mixed omgeving draaien met een paar Linuxservers, waaronder een web- en php-server, een paar Windowsservers, waaronder Exchange, en nog een aantal Xserves. Die laatste zijn file- en backupservers, met een paar kleinere servers erbij. We zitten in een reclame-omgeving en 95 procent van de users draait Mac. Al het grafische werk werkt hier op Macs.

Het beheren van Macs verschilt niet zo veel van het beheren van een Windowsomgeving. Ik merk wel dat een Mac-omgeving stabieler is. Als er iets fout loopt, dan is het meestal harware, vooral de harde schijf. Een typisch probleem is dat het natuurlijk Mac is waarop we ook Microsoft-producten moeten draaien. Spijtig genoeg is het zo dat als er iets softwarematig fout loopt, het meestal aan een Microsoft product ligt. De meeste serverproblemen die we hebben, is met de mailserver, en dat is dus opnieuw Microsoft. We hebben hier ook twee financiele programma’s die op een Microsoftserver draaien, en die zorgt ook wel eens voor problemen."

Passie

"Ik heb echt passie voor mijn werk. Mijn dagen zijn lang en om dat vol te houden is die passie noodzaak. Het is heel veel werk, er komt nooit een einde aan. Als je dat niet met plezier doet, dan lukt het gewoon niet om aan het einde van de dag naar huis te gaan en de volgende dag gewoon weer opnieuw te beginnen.

We hebben dus twee locaties, in Brussel en in Amsterdam, en die beheer ik beide. De locatie in Amsterdam valt heel erg mee: daar staat een grote fileserver en een firewall. Daar hoef ik soms maar een a twee keer in de maand te zijn, de rest kan ik van een afstand oplossen.

Mijn privéomgeving heeft soms last van mijn lange dagen, maar ze wennen er langzamerhand wel aan. Ik ben 30 jaar en ik streef ernaar om het nog 10 tot 20 jaar op dit tempo vol te houden. Ik ben trouwens zeker niet de enige binnen dit bedrijf die zo hard werkt. Ieder heeft hier zijn verantwoordelijkheid, en neem dat heel serieus.

Projecten

"We hebben hier meerdere dingen lopen. Zo hebben we geprobeerd om de interne communicatie te verbeteren. Veel werknemers hier werken ook buiten de vaste uren om, en dan ligt de drempel hoog om een collega aan te schieten als je een vraag hebt. We hebben gekeken naar hoe we dat kunnen oplossen. Eerst hebben we getest met iChat, maar dat bleek niet ideaal. Skype is nu één van de oplossingen die de communicatie tussen de users moet verbeteren.

Een ander project is ons Intranet. Het idee daarachter is dat medewerkers vragen kunnen plaatsen, en dat ze met ideeen kunnen komen. Het zoeken naar een goed systeem kostte me een paar weken. Dat ging niet direct goed. We hebben eerst een intranet gebouwd waar de users heel erg interactief op konden werken, maar het bleek dat gebruikers daar geen behoefte aan hadden. Ze hadden geen zin om iets te posten en er om het uur een keer naar te kijken, dat zou te tijdrovend zijn. De mogelijkheid is er nu nog wel, maar ik heb het gecombineerd met een systeem waarbij meer informatie naar de user toe wordt gebracht.

Een nieuw project is Disaster Recovery. Bij meerdere leveranciers heb ik offertes opgevraagd, en ik verwacht komende week antwoord. Ik bekijk de verschillende mogelijkheden, en kies uiteindelijk voor de meest praktische."

Favoriet tooltje

"Ja, dat is mijn iPhone! Ik kan het perfect synchroniseren met Exchange, en ik hoef dus niet per se achter mijn pc te zitten. Op elk moment kan ik overal op reageren, of het nou 's nachts of overdag is. Als een user problemen heeft, dan hoef ik niet naast die gebruiker te staan of achter mijn pc te zitten. Dat verdubbelt mijn productiviteit."

Snow Leopard

"De meeste van onze Macs draaien nu op Leopard, maar we hebben ze ook nog met Tiger. Met een paar users ben ik aan het kijken naar Snow Leopard. Op zich merk je niet veel veranderingen, ik denk omdat de meeste verbeteringen onder de motorkap zitten. Wat wel heel interessant is, is dat het mailprogramma standaard Exchange-compatibel is gemaakt; we krijgen een compatibele agent waar we tot nu toe voor moesten betalen.

Nadeel is dan weer dat ik ook gebruikers heb die Entourage, zeg maar de Mac-variant van Outlook, gewend zijn zoals het eerst was. Mijn users zijn niet allemaal even technisch onderlegd, en als je een paar knoppen verschuift, gaan zij beginnen te zoeken en worden ze minder productief. Het is dan ook niet interessant om constant van programma's of systeem te veranderen. Mijn taak is immers om ze zo productief mogelijk te maken, en daar ga ik ook voor." Bron: Techworld