Windows 10 Mobile-telefoons werken nog steeds, maar de zelfs de nieuwste apparaten met Windows 10 Mobile (versie 1709, de Windows 10 Fall Creators Update was de laatste voor Windows 10 Mobile) krijgt geen nieuwe patches of updates meer sinds de allerlaatste update deze week, ook niet qua beveiligingsfixes. Officieel houdt het op te bestaan.

Maken van een back-up

Als je een eigenaar bent van een Lumia 640 of 640XL heb je het naderende einde al gemerkt, want de ondersteuning voor deze apparaten liep af in juni. Maar het laatste woord is nu ook gezegd voor apparaten als de HP Elite x3, Microsoft Lumia 550, 650 en de Lumia 950/950 XL, de Alcatel IDOL 4S en 4S pro en de Alcatel OneTouch Fierce XL.

Als je niet overstapt, sta je er alleen voor. De Microsoft Store-app werkt mogelijk, of mogelijk niet. Apps worden nog ondersteund, zegt Microsoft, maar hoe lang die ondersteuning nog doorloopt, hangt af van de ontwikkelaar.

De enige praktische oplossing - die Microsoft ook adviseert - is om zo snel mogelijk een handmatige back-up te maken (Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Back-up > Meer opties > Nu back-up maken). De tijd daarvoor dringt: "Na het einde van de ondersteuning gaat het automatisch of handmatig maken van nieuwe apparaatback-ups voor instellingen en sommige toepassingen nog 3 maanden door, tot 10 maart 2020", waarschuwt Microsoft, maar het is niet duidelijk welke applicaties daarmee kunnen worden gebackupt.

Overstappen op Android

Zowel iPhones als Android-toestellen hebben toegang tot Microsofts applicaties en kunnen enkele van de functionaliteiten van Windows 10 Mobile-toestellen overnemen. De  relatief open aanpak van Android geeft je meer spelingsruimte als je wilt verbinden met Microsoft-diensten, dus we raden Windows 10 Mobile-gebruikers dat OS aan als alternatief.

Zorg ervoor dat je een back-up hebt, met gesynchroniseerde foto's, e-mails, et cetera. Als er documenten zijn die niet automatisch worden beheerd en gesynchroniseerd (dus buiten fotodiensten en documentdiensten om) kun je OneDrive het beste gebruiken om ze (tijdelijk) naar de cloud of een andere locatie te kopiëren. Dat geldt ook voor nog rondhangende mp3'tjes of video's op je toestel.

Google-account en Microsoft-apps

Je zult een Google-account moeten nemen, mocht je er nog geen hebben, omdat die onderdeel is van de hele Android-ervaring, voor bijvoorbeeld synchronisatie en registratie van apps. Google stimuleert gebruikers ook om Gmail als primaire e-mailclient te nemen, maar dat is niet nodig.

Zo kun je de uitstekende Outlook-app voor Android gebruiken. Diens kalender is veel praktischer en helderder dan de native agenda-app in Android. Andere aanraders voor Windows 10 Mobile-overstappers zijn OneDrive voor de back-up van foto's en Microsofts Jouw telefoon, om je Android-apparaat te verbinden met je pc.

Contacten exporteren en importeren

Je wilt natuurlijk ook je contacten en sms-berichten uit je oude toestel overzetten. Het exporteren van contacten in Windows naar Android is vrij eenvoudig. Ga in de webinterface Outlook.com naar het tabblad Personen (linksonder in de zijbalk) en selecteer helemaal rechtsboven Beheren. Klik daar op Contactpersonen exporteren en de dienst biedt je een csv-bestand aan.

Ga daarna naar contacts.google.com om dit bestand weer te importeren. De contacten die je hier synchroniseert, zijn vervolgens ook beschikbaar op je Android-apparaat via het gekoppelde Google-account. In de balk links zie je de optie Importeren en hier selecteer je het zojuist aangemaakt csv-bestand om de contactpersonen toe te voegen.

Overzetten van sms'jes

Het exporteren van sms'jes is iets omslachtiger. Toen ik de Windows Phone van mijn echtgenote migreerde naar een Android-toestel, gebruikte ik de app WP Message Backup, maar het probleem daarvan is dat de gratis versie slechts 100 berichten tegelijk naar een xml-bestand kopieert en dat wordt snel heel vervelend.

Het aangemaakte xml-bestand kun je in de cloud parkeren en downloaden naar je Android-toestel, of overzetten via een draadloze verbinding of usb. In Google Play is een flink aantal apps beschikbaar waarmee je sms'jes kunt herstellen om ze toe te voegen aan je Android-toestel, bijvoorbeeld deze of deze.

Vanaf nu ook voor Microsoft: Android

Mocht je de interface missen, kun je jouw Android-toestel ook vermicrosoften met de app Microsoft Launcher. Deze synchroniseert zelfs met Bing's afbeelding van de dag. De grafische skin biedt standaardopties apps en diensten van Microsoft op je Android-toestel.

Ook al heeft Microsoft een nieuwe smartphone aangekondigd - de Surface Duo - gaat deze enkel Android draaien. Omdat de Duo op de planning staat voor december 2020 heb je in de toekomst dus wel nog mogelijkheden om een smartphone van Microsoft te kopen. Maar wat Windows Mobile betreft: dat is nu echt dood.