Veel gebruikers zijn inmiddels gewend aan het smartphoneconcept dat bestanden worden geïndexeerd op type en worden gepresenteerd in de context waar je ze nodig hebt: foto's in de galerij, mp3'tjes in de muziek-app, enzovoorts. In de beginjaren van Android was er niet eens een bestandsbeheerder ingebakken en moest je uitwijken naar een third part-app.

Ingebouwd en third-party

Het is handig om te weten hoe en waar bestanden worden opgeslagen, bijvoorbeeld om je toestel als opslagmedium te gebruiken voor bestandstypen die niet worden ondersteund door het OS zelf en dus 'onzichtbaar' worden. Je mobiele apparaat kan een hoop data bewaren en soms is het veel beter om direct met de bestanden zelf te werken. In dit artikel kijken we naar zowel ingebouwde opties van Android als third party-oplossingen om bestanden te beheren.

Sinds Android 6.0 (Marshmellow) is er een bestandsbeheerder standaard inbegrepen. Dat begon in 2015 als een simpele oplossing, maar de applicatie is inmiddels geëvolueerd tot een volwaardige bestandbeheerder. Vóór Android 8 waren de systeembestanden ietwat verstopt en moest je in de Opslaginstellingen kruipen en helemaal naar beneden scrollen om bestanden te verkennen.

Beter in Oreo

Met Android 8.0 (Oreo) is de bestandsbeheeroptie verplaatst van de obscure instellingen naar Downloads. Je kunt de app openen, aantikken dat je interne opslag wilt zien en dan kun je bestanden openen, verplaatsen, hernoemen, kopiëren, verwijderen en delen, ongeacht of het native ondersteunde bestandstypen zijn.

Hierna: Als je meer wilt, zijn er handige third party-alternatieven.

Als je meer wilt, zijn er third part-apps in Google Play die je meer features geven. Ik gebruik persoonlijk graag Solid Explorer. Deze app is twee weken gratis uit te proberen en daarna betaal je eenmalig €1,99. Het heeft een prettig intuïtief design, maar heeft geavanceerde features, zoals snel systeembreed zoeken, ondersteuning van archiefbestanden (zoals ZIP, 7ZIP en RAR) en de optie om bestanden en mappen te versleutelen.

Links de standaardbeheerder en rechts Solid Explorer

De app verbindt met bijna alle clouddiensten of zelfs een persoonlijke of zakelijke FTP-server om bestanden over te zetten. Als je je toestel in landschapmodus vasthoudt, vouwt de app zich uit naar meerdere vensters, zodat je helemaal makkelijk bestanden kunt verplaatsen door ze te slepen naar een andere bestemming.

USB On-The-Go

Diverse apparaten ondersteunen de mogelijkheid om externe opslagapparaten te koppelen, zoals ubs-sticks en externe harde schijven. Als het toestel USB On-The-Go (USB OTG) ondersteunt, kun je verbinding maken. Dat geldt voor veel apparaten in de Samsung Galaxy-serie en Google's eigen Pixel-toestel. Om het zeker te weten, Google je je toestel met de zoekterm USB OTG om snel te vinden of jouw apparaat deze feature ondersteunt.

Lees verder: Bestanden uitwisselen tussen alle besturingssystemen.

Dan heb je alleen een USB naar USB-C-adapter nodig (of voor oudere apparaten, USB naar micro-USB). Als je een extern apparaat koppelt, krijg je een melding in de notificatiebalk dat hij wordt gedetecteerd. Tik hierop om het gekoppelde apparaat te verkennen en alle bestanden in te zien. In combinatie met een app als Solid Explorer, kun je vervolgens bestanden eenvoudig uitwisselen. Vergeet niet na afloop het apparaat uit te werpen met de softwareknop in plaats van het lostrekken van de kabel, om eventuele schrijffouten te voorkomen.

Je toestel kan andersom zelf ook als externe schijf functioneren als je hem aankoppelt aan een pc met Windows, Linux of Mac. Binnen Windows en Linux wordt je apparaat direct herkend als extern station en kun je meteen aan de slag. Op de Mac moet je eerst dit programma installeren om te kunnen verbinden met de computer.

Om bestanden draadloos te verplaatsen, kun je als simpelste oplossing een clouddienst als Google Drive, Dropbox of Microsoft OneDrive gebruiken. Upload de bestanden die je wilt naar een map op bijvoorbeeld je Android-toetsel en navigeer naar dezelfde map op je andere apparaat om er direct bij te kunnen.

Als laatste: Een superieure oplossing is multiplatform-applicatie Pushbullet.

Je kunt geavanceerder werken met een handige tool als de multiplatform-app Pushbullet. Installeer de app op je Android-apparaat en vervolgens als applicatie of zelfs browser-extensie om bestanden uit te wisselen tussen Android, iOS, Windows of ieder ander systeem met Chrome, Firefox of Opera.

Op Android kun je de app openen om bestanden te selecteren, of de deelfunctie gebruiken om een Pushbullet-bestemming te selecteren. Ik gebruik deze methode zelf aan de lopende band om screenshots te versturen naar mijn werk-pc. Ik hoef alleen maar op Delen te klikken in de afbeelding en de pc te kiezen als bestemming, waarna hij een seconde later op mijn computer verschijnt.

Op een computer, kun je een bestand simpelweg slepen naar het apparaat waar he hem wilt hebben. Je kunt een Android-toestel machtigen om je Windows-computer op afstand aan te spreken om bestanden binnen te halen.

De app is gratis met een limiet van 25 MB per maand, en voor het upgraden naar een werkbaardere 1 GB per maand, moet je een abonnement nemen van 4 tientjes. Als je het gratis wilt houden, kun je kijken naar de app Portal die geen limiet heeft, maar als beperking heeft dat het alleen uitwisselt tussen een pc en Android-apparaat op hetzelfde wifi-netwerk.