Wanneer je je nieuwe iPhone - of een ander Apple-apparaat - voor het eerst instelt, wordt je gevraagd om een Apple ID aan te maken. Dit is een universeel account dat met iCloud werkt voor je back-ups, de App Store en het delen van je gegevens tussen apparaten.

Hoewel dit erg handig is, wil niet iedereen dat Apple toegang heeft tot zijn of haar gegevens. Gelukkig is dit proces niet verplicht en in dit artikel laten we je zien hoe je je iPhone kunt instellen zonder een Apple ID aan te maken.

Je iPhone instellen

Als je een nieuwe iPhone hebt of je oude iPhone terug naar de fabrieksinstellingen hebt gezet, dan moet je het basisinstallatieproces doorlopen als je hem aanzet. Het eerste scherm zal het traditionele welkomstscherm zijn, gevolgd door het selecteren van de taal.

Vervolgens wordt  gevraagd of je de Quick Start-optie wilt gebruiken of dat je het handmatig wilt doen. Kies voor de laatste optie, dus tik op de optie Handmatig instellen onderin het scherm.

Vervolgens moet je verbinding maken met een Wi-Fi-netwerk. Je kunt het beste je simkaart al geïnstalleerd hebben voordat je dit doet, want de iPhone zal in dit gedeelte naar het netwerk zoeken.

Nu is het tijd om een wachtwoord aan te maken of een Face ID in te stellen. Je kunt dit gedeelte overslaan als je geen van beide wilt gebruiken, maar we raden je ten zeerste aan om ze te gebruiken voor je eigen veiligheid.

De iPhone biedt de mogelijkheid om eventuele back-ups te installeren, maar aangezien dit een nieuwe installatie is zonder Apple ID, wil je de optie Instellen als nieuwe iPhone kiezen.

Uiteindelijk ben je op de Apple ID-pagina aangekomen. In het tekstveld voor Apple ID zal er een voorbeeldnaam staan (meestal [email protected]) waar je normaal gesproken je accountgegevens zou intypen. Tik in plaats daarvan op de optie Wachtwoord vergeten of geen Apple ID.

 

Je krijgt een scherm te zien met twee velden: Wachtwoord of Apple ID vergeten en Maak gratis Apple ID aan. Onder deze twee opties zie je in het blauw de optie Configureer later in instellingen, kies voor die optie.

Je krijgt een dialoogscherm te zien met de vraag of je zeker weet dat je geen Apple ID wilt gebruiken. Kies de optie: gebruik ik niet. Vervolgens krijg je de voorwaarden te zien waarmee je akkoord moet gaat en beantwoord je de overige installatievragen.

Dat was het. Je kan nu je iPhone gebruiken zonder Apple ID. Als je nog steeds je data wilt synchroniseren (met een andere dienst als Google, /e/, je private cloud of een ander bedrijf). Kan je de gegevens dan deze bedrijven of diensten instellen of in het geval van Google, de bijbehorende apps downloaden.