Inderdaad, je kunt dit doen zonder een beroep te hoeven doen op iets dat moeilijker is dan het herstellen van een back-up - wij raden iTunes aan. En in het slechtste geval kun je die berichten misschien terugkrijgen met behulp van een 3rd party-app. Wij leggen je uit hoe.

iCloud

Als je ooit een back-up hebt gemaakt van je iPhone naar iCloud of iTunes, kan je je iPhone-tekstberichten uit de back-up herstellen.

Apple heeft een paar jaar geleden een aantal dingen veranderd en Berichten in iCloud geïntroduceerd. Als je deze synchronisatie mogelijk maakt, worden de berichten gesynchroniseerd op al je apparaten die dezelfde Apple ID gebruiken. Maar het betekent wel dat verwijderde berichten van alle apparaten worden verwijderd en dat berichten niet worden opgenomen in een iCloud-back-up.

Helaas is de enige manier om berichten te herstellen via een iCloud-back-up door je iPhone volledig te wissen en te proberen deze te herstellen van een iCloud-back-up, zolang je er maar een hebt van voordat de tekstberichten werden verwijderd. Ga naar Instellingen > [Je naam] > iCloud > Opslagbeheer > Back-ups.

Als je dat doet, moet je op je iPhone een fabrieksreset uitvoeren voordat je deze via die iCloud-back-up kunt herstellen. Let op: de laatste succesvolle iCloud back-up tijd / datum is beschikbaar onder de knop Back Up Now.

iTunes

Als het niet gelukt is met iCloud, zijn er nog twee andere opties om te proberen. Ten eerste kun je proberen om verwijderde smsjes te herstellen via een iTunes-back-up. Dit kan vaak de beste manier zijn.

Tenzij je de automatische synchronisatieoptie in iTunes hebt uitgeschakeld, moet je elke keer dat je met je pc of Mac synchroniseerde een back-up hebben gemaakt.

Sluit je iPhone aan op de PC waarmee je hem synchroniseert. iTunes moet openen (zo niet, open hem dan handmatig)

Je iPhone verschijnt in de lijst. Selecteer deze

Kies nu voor 'backup herstellen'

Alle gegevens waarvan je eerder een back-up hebt gemaakt, vervangen nu de gegevens op je telefoon. Het duurt een paar minuten. Zolang je na het verwijderen van deze berichten geen back-up hebt gemaakt, moeten ze nu op je smartphone verschijnen.

Als geen van de bovenstaande opties heeft gewerkt, is het tijd voor het paardenmiddel. Nou, niet echt een paardenmiddel, maar het kan je een paar euro kosten, en er is geen garantie dat het zal werken.

We hebben nog nooit een van deze apps gebruikt, maar een aantal 3rd party apps lijken een goede online reputatie te hebben: PhoneRescue van iMobie, Enigma Recovery, WonderShare Dr.Fone voor iOS, iMyFone D-Back Data Recovery en Tenorshare iPhone Data Recovery.

Omdat zelfs nadat je berichten hebt 'verwijderd' ze op je smartphone blijven staan totdat ze overschreven zijn, moet je in staat zijn om verwijderde berichten te herstellen met behulp van deze hulpprogramma's (en andere) - maar er zijn geen garanties.