Wanneer gebruikers een nieuwe smartphone hebben aangeschaft is het eerste dat zij doen meestal het overzetten van data van het oude toestel naar het nieuwe toestel. WhatsApp is een belangrijk onderdeel, maar dat gaat nog wel eens mis. Vooral als je overstapt van het ene ecosysteem naar het andere. Wij leggen je uit op welke manieren je WhatsApp zonder problemen kan overzetten op je nieuwe toestel.

Whatsapp-data overzetten, zelfde OS

WhatsApp heeft helaas geen feature aan boord waarmee je alles kan overhevelen van je oude naar je nieuwe telefoon . Je zal eerst een back-up moeten maken en deze moeten overhevelen naar de nieuwe smartphone. Dit werkt over het algemeen ook als je een nieuw nummer hebt.

Als je van een smartphone met Android overschakelt naar een andere smartphone met Android, druk dan op de menuknop in WhatAapp rechtsboven en klik dan op "Instellingen" en tenslotte op "Chats" en druk op Chat back-up. Je kan ervoor kiezen een back-up te maken op je toestel of om deze weg te schrijven naar Google Drive.

Op iPhones vind je het menu-optie op dezelfde plaats. Hier wordt de back-up echter niet uitgevoerd in Google Drive, maar in de iCloud. Het proces is hetzelfde. Dit is de gemakkelijkste manier om WhatsApp te back-uppen.

Wanneer je WhatsApp op je nieuwe smartphone installeert, vraagt WhatsApp of je na de installatie de chatgeschiedenis wilt herstellen. Als je dit bevestigt, wordt automatisch de back-up gedownload uit de cloud en teruggezet op je mobiel.

Transfer WhatsApp naar een nieuwe Android-smartphone via SD-kaart

Als je WhatsApp wilt overzetten van een oude Android-smartphone naar een nieuwe Android-smartphone, maar je wilt je data niet opslaan in de cloud (dat gebeurt namelijk onversleuteld) kan je ook een SD-kaart gebruiken. Plaats een SD-kaart in je smartphone en kopieer de WhatsApp-directory van de oude telefoon naar de SD-kaart. Hiervoor kan je een van de vele bestandsbeheer-apps gebruiken.

Steek de SD-kaart vervolgens in je nieuwe telefoon en kopieer de "Whatsapp"-map naar de "root" van je interne geheugen.

WhatsApp-data van iOS naar Android migreren

Nu steeds meer gebruikers switchen van iOS naar Android, komt het ook vaker voor dat alle WhatsApp-data mee moet verhuizen naar Android. Jammer genoeg is het overzetten van WhatsApp-data van iOS naar Android problematischer. WhatsApp op de iPhone staat alleen toe een back-up te maken op iCloud terwijl de Android-versie voor Google Drive gaat.

De eerste stap is het maken van een volledige back-up van je iPhone op je desktop met behulp van iTunes. Deze back-up kan je later uitlezen met een 3rd party-tool en de WhatsApp-data kopiëren.

Met de app Wazzap Migrator kan je WhatsApp-gegevens migreren van iOS naar Android. De app kost 4,99 euro in Google Play. De app herstelt niet alleen je chatberichten, maar ook alle afbeeldingen en video's die je hebt ontvangen.

Voordat je met deze app aan de slag gaat, moet je eerst de WhatsApp-data extraheren uit de iOS-back-up. Dat kan onder andere met het hulpprogramma voor het maken van back-ups van iPhone/iPod Touch genaamd iPhoneBackupExtractor.

Het gaat om de gegevens met de naam "net.whatsapp.WhatsApp". Op de nieuwe Android smartphone moet je de app "Wazzap Migrator" gebruiken. Het gaat dan om het bestand "ChatStorage.sqlite" uit de uitgepakte back-up van de iPhone. Dit bestand bevat de chats van de iPhone. De eenvoudigste manier is om het bestand te kopiëren naar een SD-kaart. De app "Wazzap Migrator" kan de gegevens op de SD-kaart lezen en de chat herstellen.

Als je liever niet wilt betalen, kan je ook kijken naar de Backuptrans Android Whatsapp-tool.

WhatsApp-data van Android naar iOS migreren

Als je wilt switchen van Android naar iOS, is het overbrengen van Whatsapp-gegevens gemakkelijker. Je hebt de Backuptrans iPhone WhatsApp Transfer tool nodig. Deze tool is beschikbaar voor Windows en macOS X en is beschikbaar als gratis proefversie. Als je vaker gegevens wilt overdragen zal je een licentie moeten aanschaffen.

Vergeet niet de optie "USB debugging" (USB debugging) op het Android-toestel activeren. Daarnaast moet ook de ontwikkelaarsmodus worden ingeschakeld. Open de instellingen, scroll naar beneden en druk op "telefooninfo" en tik vervolgens 7 keer op het build-nummer. Het systeem geeft een bericht weer dat vertelt wanneer de ontwikkelaarsmodus is geactiveerd. Vervolgens moet je de USB foutopsporing-optie in de ontwikkelaar opties activeren.

Sluit vervolgens de iPhone aan op je pc of Mac en migreer de gegevens tussen Android en de iPhone via de menu-optie"Bestand".

Gegevens overbrengen met Move to iOS

Met de gratis Android-app Move to iOS kunnen gegevens worden overgedragen van Android-smartphones naar iPhones/iPads. De gegevens kunnen echter alleen worden overgedragen bij het instellen van nieuwe iOS-apparaten. De app kan helaas niet alle gegevens die beschikbaar zijn op Android-smartphones over te dragen, maar de app wordt voortdurend bijgewerkt. Het is de moeite waard om de app te testen als je deze bijwerkt. Controleer na het overzetten of alle Whatsapp chats ook veilig en volledig zijn overgezet.

Een nieuw telefoonnummer

Mocht je je smartphone willen houden en alleen switchen van telefoonnummer, dan hoef je praktisch niks te doen. WhatsApp heeft hiervoor de optie "Nummer wijzigen". Deze kan worden gevonden door in WhatsApp de instellingen te openen en te drukken op "Account" en "Nummer wijzigen".

Volg de aanwijzingen die de app je geeft en je nummer is gewijzigd zonder ook maar een enkele chat te verliezen.

Lees ook: Whatsapp werkt ook zonder geldig telefoonnummer