Dit is natuurlijk geen vervanger voor je daadwerkelijke PS4. Het spelen van games op de iPhone via deze methode is in feite een streamingdienst die de games die je op je console draait doorstraalt naar je smartphone. De iPhone zelf host niets, zoals je zou verwachten van een Nintendo Switch, dus als je wifisignaal niet zo jofel is, gaat dit een slechte ervaring opleveren.

Maar dan nog: PS4-games op je iPhone! De mogelijkheden zijn, nou ja, beperkt. Vanwege de onvermijdelijke latency-issues en problemen met button-mapping is Remote Play het meest geschikt voor turn-based games of 'walking simulators' en geen games die snelle reactietijd vereisen, zoals Apex Legends. Maar dan nog is dit een coole optie en het kost je niks om te proberen.

Systeemeisen

 • Een PlayStation 4 met ten minste Sony's firmware 6.50 of hoger. De beste kwaliteit heb je met een PlayStation Pro.
 • Een iPhone met ten minste iOS 12.1.
 • De app PS4 Remote Play uit de App Store.
 • Optioneel: Een MFi-controller zoals de Rotor Riot, de SteeSeries Nimbus of de Gamevice.

De stappen om te kunnen spelen:

1. Op de iPhone installeer je de app PS4 Remote Play.

2. Zet je PlayStation 4 aan en log in bij je account. Als je nieuwste firmware nodig hebt kun je dat updateproces handmatig aftrappen onder Instellingen > Systeemsoftware-update.

3. Koppel de iPhone en de PS4 aan hetzelfde wifinetwerk.

4. Open de PS4 Remote Play-app op je iPhone. Bij de eerste keer aanzetten log je in, maar mocht je dat nog niet gedaan hebben, kun je op het tandwieltje rechtsboven klikken.

5. Klik op de blauwe knop Starten en de iPhone gaat zoeken naar een PlayStation.

6. Mocht dat mislukken (meestal bij oudere modellen), moet je handmatig de PS4 verbinden. Je krijgt een achtcijferige code te zien op scherm en op de PS4 ga je dan naar Instellingen > Verbindingsintellingen voor Remote Play > Apparaat toevoegen waar je 300 seconden de tijd hebt om de ontvangen code in te voeren.

7. Je ziet als je verbindt een doorzichtige overlay van de controller in liggende modus. In staande krijg je het paneel onder het PS4-beeld te zien. Met de portretmodus heb je als voordeel dat je de knoppen beter kunt bedienen (in LocoRoco bijvoorbeeld verdwijnen de transparante knoppen in de lichte achtergronden en merkten we dat landschapsmodus beter werkte).

Vergelijk bijvoorbeeld Full Throttle Remastered en LocoRoco. De eerste is vanwege de bediening (waarbij lag niet zo'n grote rol speelt ) makkelijker in Remote Play, maar ook vanwege de donkerdere kleuren beter speelbaar dan de tweede game:

Als je eenmaal bent verbonden, kun je de hele PS4 bedienen zoals je gewend bent (behalve het uitschakelen van de PS4 via de PS-knop) omdat je eigenlijk het beeld streamt en de controller overneemt. Je kunt dus ook de instellingen aanpassen via de remote app.

Als je bijvoorbeeld wilt dat je de PS4 zelfs in de ruststand kunt bedienen, ga je naar Instellingen > Instellingen voor energiebesparing > Functies die beschikbaar zijn in de Rustmodus, vink je Verbinding met het internet behouden aan en daaronder zet je een vinkje bij PS4 vanuit het netwerk inschakelen mogelijk maken.

Om de verbinding te sluiten, kun je de app verlaten. Elke keer dat je de app verlaat, verbreek je de verbinding en moet je opnieuw op de knop Starten klikken om te verbinden. Het goede nieuws is dat als je eenmaal bent gekoppeld, dit heel simpel gaat. Als je de PlayStation 4 uitschakelt, verlies je uiteraard ook de verbinding met de app.

(Niet echt) optioneel: een controller

Zelfs met het spelen van adventures als Grim Fandango, werkt het on-screen controllerpaneel nou niet zo heel fijn, dus een controller is bijna een vereiste. Voor games waarbij de on-screen button-mapping niet werkt, zul je sowieso een externe controller nodig hebben. Dat merk je bijvoorbeeld bij een game als Spider-Man dat het hele arsenaal aan knoppen en combinaties gebruikt om te spelen en een controller vereist is.

Helaas kun je de DualShock 4-controller van de PlayStation niet verbinden met een iPhone, dus je moet een alternatief gebruiken - ook bekend als Mfi controllers (Made For iPhone) zoals de RotorRiot, SteelSeries Nimbus of Gamevice.

Houd er rekening mee dat het knoppenschema van de MFi-controller niet altijd overeenkomt met die van de DualShock 4. Op de Gamevice kun je bijvoorbeeld de L3- en R3-knop niet indrukken. Dat betekent dat de functionaliteit verdwijnt, wat je bij een game als Uncharted 4 gaat merken omdat je doelen niet kunt selecteren om te volgen en de gameplay van God of War wordt erg moeilijk. De Rotor Riot schijnt de enige te zijn die dit ondersteund, maar we hebben deze controller nog niet kunnen testen.

Je bemerkt ook meer latency-issues met een MFi-controller, net als met de Remote Play-app zelf. Met andere woorden, deze optie is simpelweg niet zo geschikt voor games die een snel reactievermogen vereisen. Hij is prima voor turn-based games als Persona 5 of moderne adventures als games van Telltale, maar niet zo voor games als Apex Legends.

Dingen om in het achterhoofd te houden

 • Als je wifi niet sterk genoeg is om de stream te verstouwen, kun je de videokwaliteit aanpassen in de instellingen van de app onder Videokwaliteit voor Remote Play waar je de framerate en de resolutie kunt verlagen. De maximale instellingen (720p en 1080p met hoge fps) zijn alleen beschikbaar als je een PlayStation 4 Pro hebt.
 • Je verliest de verbinding met de game elke keer als je de app sluit.
 • Als je wilt verder spelen op de PS4, moet je de DualShock-controller opnieuw verbinden.
 • Andersom vervalt de verbinding naar de app als je de DualShock-controller gebruikt.
 • De verbinding vervalt ook zodra je de PlayStation uitschakelt.
 • Je moet verbinding maken met hetzelfde wifinetwerk; spelen via 4G werkt niet.
 • Je kunt de DualShock-controller niet gebruiken. Dat zou wel een handige feature zijn, maar ik bepaal helaas de regels niet.