Uit een onderzoek van Yahoo Finance blijkt Dat 69 procent van bestaande iPhone-gebruikers niet blij is met het weglaten van de koptelefoonaansluiting en daardoor langer blijven hangen op oudere modellen of een ander model iPhone kopen dan eerder gepland (iPhone SE). 55 procent heeft aangegeven dat als deze aansluiting op geen enkel (ondersteund) model meer zit, zij niet langer een iPhone zullen aanschaffen.

Dit is slechts een van de redenen waarom iOS-gebruikers wel eens een kijkje willen nemen aan de andere kan van het ecosysteem en wij laten je in dit artikel zien dat switchen niet zo eng en moeilijk is als vaak wordt gedacht. Het overzetten van foto's, video's en andere informatie naar je nieuwe toestel is zo gepiept, je zal alleen hier en daar wat kleine voorbereidingen moeten treffen.

Voorbereidingen

Je kan alvast het een en ander klaarzetten voordat je je nieuwe toestel binnen hebt. Je iOS-apparaat is hoogstwaarschijnlijk ingesteld om gebruik te maken van iTunes en iCloud en als je switcht naar een Android-toestel is het net zo handig een Google account te hebben (het is niet verplicht, maar erg makkelijk).

De kans is groot dat je al een Gmail-account hebt, zoniet, kan je die hier aanmaken. En als je toch bezig bent, zet dan gelijk even 2fa-aan. Je Google account zal al je persoonlijke informatie bevatten waaronder contacten, agenda en Chrome-wachtwoorden. Het is dus erg belangrijk dat je deze gegevens beschermt met een sterk wachtwoord en een extra tussenstap.

Met pijn in ons hart moeten we overigens zeggen dat je afscheid zal moeten nemen van iMessage. Als je contactpersoon je een iMessage in plaats van een SMS stuurt, zal deze niet aankomen op je iPhone. Schakel deze dienst dus uit (open de instellingen-app, scroll naar berichten en schakel iMessage uit). Zo voorkom je dat mensen je alsnog berichten sturen die nooit aan zullen komen.

Er schijnen wel wat trucjes te zijn om iMessage toch te kunnen gebruiken op Android-toestellen, maar aangezien er nogal wat veiligheidsrisico's aan hangen gaan wij daar verder niet op in.

Google Drive

Je zal ook afscheid moeten nemen van iCloud. Google Drive kan je helpen je data over te zetten. De zoekgigant heeft daar een mooie tool voor ontwikkeld die je direct kan gebruiken in de iOS-versie van Google Drive. Deze tool zet overigens niet alles over (daarom is het belangrijk de rest van de stappen in dit artikel ook te volgen), maar als je genoegen neemt met het overzetten van contacten, agendapunten en foto's, kom je al een heel eind.

Download de Google Drive app naar je iOS-apparaat en ga naar je instellingen. Selecteer backups en je krijgt een scherm te zien waarin je kan selecteren wat je allemaal kan back-uppen. De app zet alles over dus als je niet al je contacten wilt overhevelen naar je nieuwe toestel, zal je de lijst van tevoren moeten opschonen.

Agenda

Als je je agenda-app voor het eerst opent op je Android-apparaat en je bent ingelogd op je Google-account, is deze waarschijnlijk nog leeg. Het overzetten van je afspraken van je Apple-agenda naar je Google-agenda is makkelijker dan je denkt.

Als je een Mac hebt, open dan de agenda-app op je computer, selecteer de agenda die je wilt exporteren (klik op bestand > exporteren) om een ICS-bestand te maken. Herhaal deze stappen als je meerdere agenda's beheert.

Als je geen Mac hebt, zal je iets meer stappen moeten nemen. Log in op iCloud.com en open de calendar-app. Selecteer de agenda die je wilt delen en klik op het broadcast-icoontje aan de rechterkant. In het volgende dialoogscherm kies je voor "Public Calendar" en kopieer je het adres dat tevoorschijn komt. (Het adres is te lang om te bekijken dus je zal op de e-mail-link-knop moeten klikken om een kopie te maken. Plak de link in een nieuwe tab en wijzig "webcal" (aan het begin van het adres) naar "http" en druk op enter. Er wordt nu een ICS gedownload. Ga nu weer terug naar je iCloud-agenda en vink "Public Calendar" weer uit. Herhaal deze stappen als je meerdere agenda's wilt exporteren.

Het is nu tijd om in te loggen in je Google Agenda op het web om de gedownloade bestanden te importeren. Klik op het tandwiel-icoontje rechtsboven, scroll naar "instellingen", klik op "Agenda's" en zoek naar de "agenda importeren"-knop. Selecteer het bestand dat je eerder hebt geëxporteerd uit je Apple-account.

Het enige dat je nu moet doen is de standaard-agenda wijzigen op je iOS-apparaten (als je die nog gaat gebruiken) en wijzig die naar je Google-account. Dat kan je doen in de Agenda-kop in de instellingen-app. Op macOS vind je deze optie onder het kopje "instellingen". Log in op je Google-account en alles is in sync.

Contacten

Ook dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Als je achter een Mac zit, open dan de Contacten-app en selecteer alle personen in je lijst die je wilt overhevelen en navigeer naar "bestand > exporteren" en kies de optie "Exporteer vCard". Als je op een ander besturingssysteem werkt, gebruik dan je webbrowser om in te loggen op iCloud en open de Contacts-app. Selecteer al je contacten, klik op het tandwiel-icoontje linksonder en kies de "Export vCard"-optie.


Navigeer vervolgens weer naar je google accounts en open je Contacten. Klik op de "Meer opties"-knop en scroll naar de Import-knop en selecteer CSV of vCard-bestand. Je contactenlijst wordt nu netjes gevuld met de personen uit je Apple-account.

Mail

Als je voorheen al Gmail gebruikte, hoef je niets te doen en kan je meteen door naar de volgende sectie. Al je e-mail is nog gewoon aanwezig. Mocht je je Apple-mail willen gebruiken, kan je ook makkelijk de boel bereiken.

Open de Gmail-app op je nieuwe telefoon, open "Instellingen" en open "Account toevoegen". Kies vervolgens de optie "Ander" en volg aanwijzingen op je scherm. Vul je iCloud e-mail adres en wachtwoord in. Als je 2FA-ingeschakeld hebt op je iCloud-account, zal je een nieuw appspecifiek wachtwoord aan moeten maken op de Apple ID-accountpagina.

Dit zou voldoende moeten zijn om je account te kunnen gebruiken, maar als je nog steeds foutmeldingen krijgt, zal je de serverinstellingen moeten aanpassen. Je kan de inkomende IMAP en uitgaande SMTP-serverinstellingen vinden op Apple's website. Gebruik je liever niet de Gmail-app? Geen probleem, keuze genoeg. Alto, K9, Newton en Outlook zijn allemaal geweldige e-mail-programma's die je kan gebruiken op je toestel.

Berichten

Dit is het enige onderdeel dat iets lastiger is om voor elkaar te krijgen als je switcht van iOS naar Android. Zelfs als je switcht van Android naar Android, kan dat nog best lastig zijn en de kans is groot dat je zal moeten uitwijken naar 3rd-party-oplossingen.

Gelukkig hebben sommige fabrikanten out-of-the-box oplossingen paraat als je switcht naar een nieuw toestel. Google en Samsung hebben bijvoorbeeld goede tools waarmee je dat makkelijk kan doen. Daarnaast kan je kijken naar een populaire tool als iSMS2droid, maar deze software is weer afhankelijk van een onversleutelde iTunes-backup. Niet echt makkelijk.

Als je gebruik maakt van Whatsapp of Facebook Messenger, is er niks aan de hand.

Foto's

Nu alle belangrijke informatie is overgezet, kunnen we kijken naar het leuke werk. Je zou je telefoon aan kunnen sluiten op je computer en alles kunnen kopiëren van de ene telefoon naar de ander, of een van de vele transfer-apps kunnen gebruiken, maar het kan nog veel makkelijker.

Als je het niet erg vindt de cloud te gebruiken, installeer dan Google Photo's op je iPhone en dat was het. Als je de app opent in inlogt met je Google gegevens, kopieert de app al je foto's en video's op je telefoon én iCloud drive naar je Google-account. Het duurt misschien even voordat alles is overgeheveld, maar als je klaar bent, kan je direct verder waar je gebleven bent op je nieuwe smartphone. Dat geldt ook als je ooit weer switcht naar iOS en de Google Photo's-App installeert en gebruikt.