1. Encarta ‘95

Deze encyclopedie-serie van Microsoft kwam voor het eerst uit op CD-ROM in het jaar 1993. Zelf herinner ik me deze editie het sterkst. Encarta was toen dé digitale bron voor kennis en kende destijds dezelfde populariteit onder scholieren als nu Wikipedia kent. Ook ikzelf gebruikte regelmatig informatie, foto’s en kaarten uit de encyclopedie om werkstukken mee op te luisteren of om spreekbeurten mee voor te bereiden.

Microsoft is tot maart 2009 doorgegaan met het uitbrengen van Encarta op verwisselbare media (eerst CD-ROM, later DVD). Een aantal jaar lang werd de Nederlandstalige versie ontwikkeld in samenwerking met Winkler Prins. Het enige wat we nu nog van Encarta online tegenkomen is het woordenboek. De rest is nu echt opgehouden te bestaan.

2. Davilex

Je kon geen beursstand bezoeken in de jaren ’90, of er was wel software van Davilex te vinden. A2-Racer, RedCat en Amsterdoom… je werd er mee doodgegooid. Naast de spellen van Davilex Games ontwikkelde het Nederlandse softwarebedrijf ook zakelijke, voornamelijk administratiesoftware. Dat doen ze nu nog steeds. Al ken ik geen bedrijf die er openlijk voor uit durft te komen dat ze gebruikmaken van Davilex Software. Heeft het bedrijf van Steven Rottier de juiste keus gemaakt doordat nu ook zij de stap naar cloud maken?

3. Philips Medische Encyclopedie

In 1996 bracht Philips deze medische encyclopedie uit. De CD-ROM bevatte een ondeer andere medisch woordenboek, een geneesmiddelengids, een EHBO-gids, een zelfmedicatiegids en een database met vragen en antwoorden. Een soort Dokterdokter.nl dus, maar dan in 650MB geperst. Buiten het pc-platform is de medische encyclopedie ook voor cd-i verschenen, ook zo’n vergeten innovatie. Adviesprijs van de software destijds: 199,95 (!) gulden.

4. Cinemania ‘94

Microsoft bracht naast Encarta enkele jaren de CD-ROM serie Cinemania uit. Deze IMDB.com op een schijfje bevatte informatie over films en een aantal fragmenten. Destijds was het voor sommigen de uitgelezen manier om te bekijken welke films je dat weekend in de videotheek ging huren voor een romantisch avondje. In 1997 werd de laatste versie van de filmencyclopedie uitgebracht.

5. WordPerfect 6.0 CD-bundle

Vroeger gebruikte je geen Word als tekstverwerker, nee je gebruikte altijd WordPerfect. Eerst nog onder DOS, later verschenen er ook versies onder Windows. Tot en met versie 6.0 was het programma erg populair te noemen, maar helaas zorgden de late transformatie naar Windows, de vele programmeerfouten in Windows-versies en de verschillende wisselingen van eigenaar werd de software razendsnel ingehaald door Microsoft Word, hoewel het nog steeds bestaat. Tekstverwerken onder DOS, het lijkt al eeuwen geleden.

6. CompuServe

Je kon geen kiosk binnenlopen in die tijd, of je zag rijen tijdschriften voorzien van een CompuServe CD-ROM. Op de disk stond een programma waarmee je via een analoog modem of ISDN kon inbellen naar de CompuServe-provider om een aantal uur ‘gratis’ te kunnen internetten. Gratis in zoverre dat je altijd moest betalen voor de telefoontikken, maar dat het surfen via de server van CompuServe voor een periode van enkele uren gratis was. Daarna kon je ervoor kiezen om de dienst betaald af te nemen.

Iedereen die vanaf het prille begin van internet actief met computers werkt, kent CompuServe. Al is het alleen maar omdat je werkelijk omkwam in de bergen schijfjes.

7. 3D Huis-, tuin- en keukenarchitect

Eind jaren ’90 werd het een trend voor allerlei softwaremakers (denk aan TLC Domus, Davilex en Easy Computing) om CAD-software te ontwikkelen waarmee je volgens de marketing in no-time een schuur, zolder of vijver kon ontwerpen. Ik moet zelf bekennen dat het mij met een spel als The Sims beter afgaat dan met zulke software. Sowieso is zulke software sinds de komst van Google SketchUp überhaupt overbodig geworden. Of lezen hier Rob’s en Nico’s mee die hun Chinese tuin of Victoriaanse kinderkamer aan soortgelijke CD-ROMs te danken hebben?

8. Philips Media Interactieve Encyclopedie

Als ik het me goed herinner kwam deze interactieve encyclopedie ongeveer een halfjaar voor de medische encyclopedie van Philips uit. Deze CD-ROM werd geleverd in een groot dummy-boek, waarbij het idee was dat je de digitale encyclopie in de boekenkast kon opbergen tussen je Britannica en Winkler Prins collectie. Geweldig idee natuurlijk, ware het niet dat deze Philips encyclopedie vergeleken met concurrent Encarta nogal tekort schoot. Het idee was leuk, de Nederlandstalige filmpjes en audiofragmenten waren een noviteit, maar het schrale aantal lemma’s (met de nodige (taal)fouten) zorgde ervoor dat ik de encyclopedie na 1 keer gebruiken niet meer aanraakte. Desalniettemin was het een leuk eenmalig probeersel van onze Eindhovense lampengigant.

9. CD-Foongids

Geloof het of niet, maar de CD-Foongids bestaat anno 2010 nog steeds. Waar het vroeger ontzettend hip was om alle dikke telefoonboeken van heel Nederland op een schijfje te hebben, tegenwoordig is het met de komst van sites als Telefoongids.nl tamelijk old-school geworden. Desalniettemin heb ik er vaak gebruik van gemaakt, al moet ik zeggen dat ik er af en toe nog steeds een ouderwets telefoonboek bij pak.

10. Microsoft Plus! For Windows 95

Microsoft Plus! werd in 1995 aangeboden als betaalde aanvulling op Windows 95. De cd-rom bevatte het spelletje Space Cadet Pinball, een dozijn desktopthema’s, nieuwe fonts en een aantal technische aanvullingen, waaronder een tool voor diskcompressie. Wat ik nog weet van Plus! is dat het in de markt gezet wordt als ultieme uitbreiding, maar dat de toevoegingen in de praktijk wat tegenvielen. En het was ook nog eens duur: je moest iets van 70 gulden betalen voor de aanvullingen die later standaard werden in Win95 OSR2 en Win98. Plus! verscheen later ook nog voor Windows 98 en Windows XP. Was dit een staaltje geldklopperij van Microsoft of voegden de aanvullingen echt iets toe? Bron: Techworld