Of je het eens bent met de implementatie van Google Buzz in Gmail is natuurlijk zeer de vraag. Maar bij Google Labs waan je je in een speeltuin waar iedereen kan meekijken naar de meest uiteenlopende uitvindingen van Google, voordat ze klaargestoomd zijn voor eventuele publieke consumptie. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat ze je niet opgedrongen worden!

Veel van deze experimenten worden uiteindelijk knalhard neergeschoten (herinner je je Google X nog?), maar enkele van de meest populaire Google applicaties van nu zijn ooit ontsproten in deze tuin van Eden die Google Labs heet. Zo zijn Google Alerts, Google Desktop, GOOG-411, Google Docs, Google Maps, allen alumni van deze kweekvijver en speelgoedwinkel in één.

De volgende 10 experimenten zijn de gaafste ontwikkelingen in Google's laboratorium van dit moment.

1. Sky Map voor Android

Wat het doet: Sky Map verandert je mobiele telefoon met het Android OS in een raam dat uitkijkt op de nachtelijke hemel en het geeft informatie over de sterren en sterrenbeelden. Een romantische en educatieve vorm van augmented reality dus!

Waarom het tof is:

- Omdat zeven lichtgevende puntjes in de vorm van een koekenpan er niet echt uitzien als een grote beer.

- Omdat je af en toe indruk wilt maken op iemand als je ‘s nachts in een grasveld ligt.

2. Google Fusion Tables

Wat het doet: Maakt het eenvoudig om grote dataclusters in de cloud te beheren, combineren en visualiseren.

Waarom het tof is:

- Het is fenomenaal wat er al beschikbaar is aan informatie. Nu al kun je alles opzoeken over klimaatverandering, gezondheidsstatistieken en landsvlaggen.

- Je kunt simultaan werken aan de data met de standaard functionaliteit van Google en je kunt filters toepassen en gegevens uit meerdere tabellen samenvoegen.

- Het is gewoon briljant speelgoed.

3. Chrome Experiments

Wat het doet: Toont allerlei gave experimenten die worden gedaan met JavaScript door slimme mensen over de hele wereld.

Waarom het tof is:

- Chrome Experiments is als een interactief wetenschappelijk museum voor volwassenen.

- Speel Browser Ball (het is leuker dan het lijkt) of Browser Pong.

- Klooi wat aan met Strange Attraction en Mandelbrot of gewoon genieten van de verrassend verleidelijke Scroll Clock. En als je er klaar mee bent, laat je Google in elkaar storten.

4. Google Audio Indexing

Wat het doet: Gebruikt spraaktechnologie om video’s te vinden. Hiermee kun je ook naar een punt in een filmpje zoeken waar een bepaalde tekst word uitgesproken.

Waarom het tof is:

- Het vermogen om afbeeldingen en video’s te indexeren en doorzoeken heeft een enorme vooruitgang geboekt de afgelopen jaren. Alle stappen voorwaarts op dit vlak zijn de moeite waard.

- Google Audio Indexing is verre van perfect, maar het is absoluut een functionaliteit die een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop we omgaan met video wanneer het geperfectioneerd is.

5. Google Code Search

Wat het doet: Hiermee kunt je de openbare source code doorzoeken.

Waarom het tof is:

- Als je een programmeur bent, wil je nooit opnieuw het wiel uitvinden, tenzij je ervan overtuigd bent dat het wiel een abominabele uitvinding is en je het veel beter kunt.

6. Google Goggles

Wat het doet: Hiermee kun je een foto van je mobiele telefoon als zoekopdracht gebruiken.

Waarom het tof is:

- Om dezelfde reden dat Shazam (de iPhone app die je vertelt naar welk nummer je luistert) tof is. Als je iets interessants ziet, weet je simpelweg niet altijd welke woorden je moet gebruiken voor een relevante zoekopdracht.

- Met de Goggles module kun je bijvoorbeeld een foto van de Golden Gate Bridge maken en onmiddellijk de geschiedenis te zien krijgen, het weer in de buurt en nog veel meer.

Opmerking: deze feature is totaal verschillend van Gmail Goggles, waarmee je, als je even niet uitkijkt, dronken e-mails stuurt.

7. Android Scripting Environment

Wat het doet: Hiermee kun je scripts direct bewerken en uitvoeren op het Android platform.

Waarom het tof is:

- Omdat als je als je aan het programmeren bent, de tijd maximaal wilt benutten. Dus niet alleen wanneer je achter je computer zit.

8. Google Moderator

Wat het doet: Een internet community polls voorleggen en de mensen in die gemeenschap vragen en opmerkingen laten beantwoorden (crowd sourcing).

Waarom het tof is:

- Iedereen wil gehoord worden. Google Moderator biedt een eenvoudig mechanisme om een complete community deel te laten nemen aan gesprekken zonder dat het ontaardt in totale chaos.

9. Browser Size

Wat het doet: Legt een template over een website heen, waaruit je kunt aflezen hoeveel procent van de online bevolking in staat zal zijn om een bepaald gedeelte van een website te zien.

Waarom het tof is:

- Omdat het echt werkt op basis van het gedeelte van een webpagina dat te zien is door surfers en dus niet op basis van resolutie.

- Het geeft ontwikkelaars en ontwerpers een nauwkeurig beeld en een direct begrip van welke delen van een website eventueel buiten beeld vallen bij welk percentage van de bezoekers.

10. Google Mars

Wat het doet: Hetzelfde als Google Earth, maar dan voor Mars.

Waarom het tof is:

- Mars is gewoon tof en Google Mars is prachtig.

- Google heeft zelfs al herkenningspunten op Mars met bijbehorende NASA foto’s.

- Als er leven op Mars zou zijn, dan zouden we recht op de kale knarretjes van de marsmannetjes kunnen kijken.

Bron: Techworld