Gen Con

Wanneer: 5 t/m 8 augustus

Waar: Indianapolis

Als je deze zomer toch in de VS bent om Comic-Con te bezoeken, kun je net zo goed even blijven hangen voor de gamebeurs Gen Con. Op dit evenement kun je aan de slag met duizenden verschillende bordspellen, kaartspellen en RPG’s. Vorig jaar was er een verkleedwedstrijd en werden er tientallen toernooitjes voor spellen als Rock Band, Halo, Street Fighter, Gears of War en Super Smash Brothers georganiseerd.

Live-action role playing

Waar: in een park of weiland bij jou in de buurt!

Weinig belevenissen passen zo goed bij geeks als live-action role playing games (LARP), levensechte, gekostumeerde rollenspellen met tientallen tot honderden spelers. Deze vorm van vertier wint snel aan populariteit. Via Google en fanfora kom je erachter waar en wanneer er bij jou in de buurt een evenement georganiseerd wordt. Het idee is dat je een karakter speelt in een door een verhaal ondersteund spel. Speel als mens, dwerg of elf en gebruik een foam zwaard of een waterpistool om je tegenstander af te troeven. Veel van deze spellen gebruiken het “steen, papier, schaar”-principe of spelkaarten om te bepalen wie een gevecht wint. Kijk op LARP.nl voor meer informatie over deze hobby.

Ruimtekamp voor volwassenen

Waar: Huntsville, Alabama (VS)

Wanneer je de term ‘ruimtekamp’ hoort, zul je waarschijnlijk eerder aan kinderen denken dan aan volwassenen. Het Amerikaans centrum voor de ruimtevaart in Alabama biedt echter een volledig verzorgd arrangement voor volwassen ruimteliefhebbers, in de leeftijd van “19 tot 99”. Tot het programma behoort een onderwatertraining in een duikboot, een vlucht in een straaljagersimulator en een 24 uur durende “uithoudingsmissie”. We weten niet precies wat de “Area 51 Leadership Reaction Course” inhoudt, maar we kunnen vrij zeker stellen dat dit gelukkig niets te maken heeft met echte aliens.

De Officiële Star Trek Conventie

Wanneer: 5 t/m 8 augustus

Waar: Las Vegas

Ben je niet zo van gaming (zie Gen Con), maar wel een enorme fan van Star Trek? Dan kun je deze zomer ook naar Las Vegas. Wist je trouwens dat het al meer dan twintig jaar geleden is dat William “Captain Kirk” Shatner tijdens de populaire satirische show “Saturday Night Live” fans van de ruimteserie opriep om ‘een leven te gaan zoeken’? Toch blijken bijeenkomsten van Star Trek-fans nog immens populair. Deze zomer behoren Leonard “Spock” Nimoy en Shatner tot de 70 eregasten tijdens het evenement in het Hilton Hotel van Las Vegas. De celebs beantwoorden vragen van fans, maar volgens de website van de conventie zijn er wel regels. Zo mag niet vragen om een knuffel, kun je de sterren niet vertellen dat je van ze houdt, is het verboden om cadeautjes te geven en mag je geen lange verhalen ophangen terwijl je mede-Trekkies achter je staan te wachten.

Lord of the Rings filmtours

Waar: Nieuw-Zeeland

Als de dwerg Frodo een ring vanuit een boerderijdorp naar Mount Doom in Morder kan brengen, dan moet een fan van Lord of the Rings toch ook wel een tripje kunnen maken naar Nieuw-Zeeland? In dit adembenemende gebied heeft regisseur Peter Jackson de kaskrakertrilogie op basis van de boeken van J.R.R. Tolkien geschoten. Verschillende tours met een LOTR-thema laten je de wonderen van Hobbiton, Helms Deep en de Misty Mountains te ontdekken.

Een Call of Duty trip

Waar: Bretagne, Frankrijk

Ook zo’n fan van de shooter Call of Duty? Met behulp van de info op deze site kun je een real-life roadtrip maken langs alle locaties die in het spel worden aangedaan. Natuurlijk gebeurt er niet veel op de plekken die je zult bezoeken, maar met een beetje inlevingsvermogen waan je jezelf zo in de Tweede Wereldoorlog.

The Royal Institution

Waar: Londen

Dit eeuwenoude kenniscentrum voor de wetenschap heeft een museum en organiseert jaarlijks tientallen evenementen die wetenschappelijke onderwerpen te maken hebben. The Royal Institution is in 1799 opgericht en mag er prat op gaan dat binnen de muren van het instituut liefst 10 chemische elementen ontdekt zijn, zoals bijvoorbeeld calcium, magnesium en barium. Ook werden hier de fundamenten gelegd voor elektromagnetische inductie, waaruit later de transformator, de dynamo en de elektromotor zijn ontstaan. Je kunt wel nagaan, voor de echte science-freak valt hier meer dan genoeg te ontdekken.

Computer History Museum

Waar: Mountain View, Californië (VS)

In een lijst als deze mag het enige echte officiële computermuseum niet ontbreken. Dit museum laat alles zien uit het informatietijdperk zien en toont welke invloed de computer op ons leven heeft gehad en (natuurlijk) nog altijd heeft. In het museum zijn onder meer de Cray 1, 2 en 3 supercomputers te zien, net zoals de Apple I en de eerste generatie webservers van Google. Tot de collectie behoren bijna 90.000 objecten, foto’s en films. Als je in Mountain View bent uitgekeken, kun je doorreizen naar de computerafdeling van het wereldberoemde Smithsonian museum.

Het elektronica district

Waar: Hongkong

Meer dan een vierkante kilometer aan winkeltjes waar de vreemdste gadgets verkocht worden. Sham Shui Po staat bekend om ’s werelds goedkoopste winkelstraten. Niet alleen hardware is hier voor een prikkie te krijgen, ook software verwisselt voor een schijntje van hand. Let wel op dat je geen illegale software koopt, ook daar staat Sham Shui Po namelijk om bekend. Vergeet niet het Golding Shopping Center aan te doen, in dit winkelcentrum kun je de meest obscure moederborden, geheugenkaartjes en netwerkapparatuur aanschaffen. Wie op zoek is naar echt aftandse elektronica, moet zeker door Apliu Street lopen.

Geeky camperen

Waar: Waar dan ook

Als je niet zo ver van huis wilt, kun je natuurlijk altijd nog gaan c(r)amperen op een willekeurige camping. En als je geen zin hebt om een tent op te zetten (of daar simpelweg niet toe in staat bent), heb je nog steeds geen sleurhut nodig. Zoek gewoon een camping op met WiFi, neem je iPad/laptop/Linux bakkie mee en ga lekker ontbleken in de buitenlucht met je campingsmoking aan.

Bron: Techworld