1. Leer nieuwe sneltoetsen

De meeste Mac-applicaties bieden een heleboel sneltoetscombinaties om sneller te kunnen werken. Als je motorisch geheugen ontwikkelt om ze te gebruiken, merk je dat je productiever wordt met enkel het toetsenbord. Bovendien verkleint het de kans op RSI-klachten. Er zijn vele tientallen combinaties om te leren, neem een kijkje in de appswitcher van OS X met cmd⌘ +tab en leer er eentje per dag.

2. Bescherm anderen

Installeer een virusscanner. Er zijn nog veel gebruikers die vinden dat je virusscanners beter niet kunt installeren, omdat de beveiligingsmeerwaarde klein zou zijn maar het wel een impact heeft op je prestaties. Ze hebben een punt, maar gebruikers in het Apple-ecosysteem moeten niet op hun lauweren rusten, omdat het niet alleen om jezelf gaat.

Denk aan al die Windows- of Android-gebruikers die malware verspreiden naar hun contacten via via een besmette e-mail. Installeer een scanner en draai hem eens per week, zodat je in ieder geval een stukje verantwoordelijkheid neemt ten opzichte van andere gebruikers. Onze IDG-collega's van Macworld.co.uk raden gratis scanner AVG aan en Malwarebytes is ook populair. Er zijn ook betaalde versies.

3. Beveilig beter

We beginnen bijna allemaal met een perfect geconfigureerde Mac. Gedurende de levensduur van het apparaat veranderen we instellingen voor eenmalige projecten en zetten niet meer de oorspronkelijke configuratie terug. Als neveneffect wordt onze beveiliging zwakker dan we ooit dachten dat het was.

Het is daarom logisch dat we als Mac-gebruikers af en toe door de instellingen lopen om te zien wat we eigenlijk anders zouden moeten doen. Zie het als een APK-keuring voor je computer. Lees hier een beginnersgids (Engelstalig) om een idee te krijgen van waar je naar kunt kijken.

4. Maak een back-up

Dit is het advies dat iedereen geeft, maar slechts weinigen daadwerkelijk opvolgen. Ik ben de tel kwijt van de uren die ik heb doorgebracht met pogingen data van een Mac van een ander te redden na een crash of een forse gebruikersfout. Kostbare digitale herinneringen kunnen in seconden verloren gaan en alleen daarom al moet je een back-up hebben.

Ik ben zo al veel foto's kwijtgeraakt, inclusief kiekjes van mensen die ik helaas nooit meer in levende lijve kan zien. Daardoor leerde ik de waarde van back-up en toch doe ik het zelf niet eens goed genoeg. Momenteel maak ik maandelijks een SuperDuper-clone naar een externe schijf en Apple's iCloud voor m'n werkbestanden. Ik weet dat dit eigenlijk niet afdoende is, maar ik heb tenminste minimale bescherming.

5. Maak je Mac schoon

Wanneer heb je voor het laatst je item-tags bijgewerkt of door de Finder gebladerd om te zien of je alles op de relevante plek bewaard? Hoe vaak kijk je in je downloadmap en hoe vol staat je bureaublad met pictogrammen? Hoeveel tijd verspil je met steeds handmatig zoeken naar iets wat je op dat moment nodig hebt?

Ergens is het niet eens zo relevant, omdat je aan Siri of Spotlight kunt vragen de bestanden te vinden, zolang je maar iets weet van de bestandsinformatie. Misschien gebruik je al Tags (die links in de Finder-weergave opduiken) om bestanden sneller te vinden. Het begin van het jaar is een mooi moment om bestanden door te nemen, juist te schikken of te verwijderen als ze niet meer nodig zijn.

6. Zorg voor betere wachtwoorden

Je wachtwoorden, vooral die van je Apple ID en Mac (als je losse gebruikt), zijn de sleutels tot je digitale leven. Daarom moet je sterke wachtwoorden gebruiken voor je belangrijkste accounts en ze vervangen als je ze ook ergens anders gebruikt of makkelijk achterhaald kunnen worden omdat ze herleidbare gegevens bevatten of woordenboekwoorden zijn.

Die vage webdienst die je verder nauwelijks gebruikt heeft wellicht informatie over je van je geheime vraag en een hacker die daarmee aan de haal gaat kan die gegevens koppelen aan andere informatie die ergens is gestolen. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor je belangrijke accounts en/of gebruik een wachtwoordbeheerder als 1Password.

7. Werk regelmatig bij

Apple publiceert regelmatig software-updates voor al zijn producten. Deze bevatten meestal niet alleen nieuwe features, maar ook beveiligingspatches. Een systeem dat deze updates niet heeft toegepast, blijft kwetsbaar voor allerlei ellende. Open de App Store en klik rechts op 'Updates' om te zien wat er beschikbaar is voor jouw systeem.

8. Kies een andere houding

Als je je computer langere tijd achtereen gebruikt, kun je problemen krijgen met je rug, schouders of andere RSI-klachten ontwikkelen. Het is niet altijd een optie om hem minder te gebruiken, maar je kunt wel de manier waarop je hem gebruikt af en toe veranderen om problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld:

  • Verander met enige regelmaat hoe je plaatsneemt achter het bureau of op de stoel. Met kleine veranderingen dwing je je lichaam in een andere houding, wat enkele fysieke problemen voorkomt.
  • Wijzig je invoerapparaten. Met hetzelfde toetsenbord en dezelfde muis nemen je handen gedurende een lange periode dezelfde houding aan. Om problemen met repetitieve bewegingen te voorkomen is het goed om bijvoorbeeld de muis een tijdje met je andere hand te gebruiken of een ander toetsenbord te hanteren.

9. Laat hem met rust

De meesten van ons besteden meer tijd dan ooit met digitale apparaten. Dat gaat niet veranderen - digitale transformatie betekent dat we een omslag maken om productief te blijven. Het is daarom onrealistisch om te verwachten dat we de Mac niet gebruiken, maar het is wel een goed idee om de tijd erachter productief te houden met regelmatige pauzes. Denk aan de volgende tips:

  • Gebruik Niet storen. Klik op het berichtencentrumpictogram om hem grijs te maken, zodat je geen meldingen meer ontvangt. Je kunt ook automatisch instellen om op bepaalde tijden automatisch Niet storen in te schakelen onder Systeemvoorkeuren > Berichtgeving > Niet storen.
  • Sta op. Als je een Apple Watch gebruikt, krijg je al ieder uur een indicatie dat je even moet opstaan en rondlopen. Bij gebrek daaraan kun je Stand voor OS X installeren die zulke reminders geeft op je Mac.
  • Las pauzes in. Het is goed om jezelf geregeld even rust te gunnen. Apps als MacBreakZ of Recess zorgen ervoor dat je regelmatig in pauze inlast en apps als Focus Matrix maken de momenten dat je wel achter de Mac zit effectiever door korter maar intensiever te werken.

10. Zet hem uit

Laat je social media met rust. Zet de computer uit. Ga wandelen, naar de sportschool, volg een cursus of bezoek familie of vrienden. Techverslaving bestaat echt en we leven steeds meer in een wereld die we door een schermpje bekijken. Als zelfs social media-kartrekkers als Twitters Jack Dorsey zeggen dat het goed is om tien minuten te mediteren, is het duidelijk dat het een goed idee is om de drukke digitale wereld regelmatig even met rust te laten. Turn off, tune out, drop in - zullen we maar zeggen.