Google Opinion Rewards

De meeste apps die wij in dit artikel aanraden zijn gratis en sommige zullen je enkele euro's kosten, laat dat je vooral niet tegenhouden, de apps zijn het meer dan waard en als je je geld terug wilt verdienen, kijk dan eens naar Google Opinion Rewards. Deze app stuurt je zo nu en dan een enquête en als je deze invult krijg je een beloning in de vorm van 10 cent tot een euro aan Play store krediet. Dat kan je uitgeven aan alles dat je maar kan vinden in de Play store.

Pushbullet

Deze app is de beste manier om tekst, bestanden en links te sturen (pushen) naar verschillende apparaten waaronder je desktop pc, Chromebook en zelfs apparaten van je vrienden. Daarnaast stuurt deze app ook al je Android-notificaties naar je desktop computer en krijg je de mogelijkheid te reageren op deze notificaties. Denk aan het wegschuiven van een e-mail-melding tot het reageren op een sms.

De gratis versie heeft overigens wel een limiet op het aantal smsjes dat je kan beantwoorden en ook voor de universele copy-paste-functie zal je de portemonnee moeten trekken. De app kost ongeveer 5 euro per maand of 40 euro per jaar.

Authy

Zelfs het meest complexe wachtwoord kan je niet voorkomen dat je account kan worden gehackt. Je kan de boel verder dichttimmeren door met twee factor authenticatie te werken en Google accounts kunnen sowieso goed met deze manier van authentiseren overweg. Het is niet altijd een pretje om in te stellen, maar Authy zorgt ervoor dat het een stuk makkelijker is. Deze app kan overweg met alle diensten die met 2FA-systemen werken.

Je kan Authy registreren met je mobiele nummer en codes laten genereren voor diensten van Google, Dropbox en vele anderen. Authy is een grote verbetering ten opzichte van andere 2FA-apps omdat deze de versleutelde authenticatie-tokens kan synchroniseren over verschillende apparaten waaronder smartphones, tablets en computers. Stel het een keer en je hebt altijd al je 2FA codes bij de hand.

Snapseed

De foto's die je met je nieuwe toestel schiet zien er waarschijnlijk al prachtig uit, maar het kan soms fijn zijn als je er wat mooie filters aan wilt toevoegen of de boel nog verder wilt oppoetsen of bewerken. De standaard bewerkfuncties die worden meegeleverd met Android schieten hoogstwaarschijnlijk tekort en apps als Snapseed kunnen de boel net wat verder opleuken. De app heeft een strakke touchscreenvriendelijke interface die het heel makkelijk maakt om de verzadiging en andere basisfilters aan te passen.

Daarnaast kan je foto's bijsnijden, roteren, tekst toevoegen en nog veel meer. Steeds meer smartphones kunnen overweg met het RAW-fotoformaat en ook Snapseed kan deze fotos openen en bewerken. Dat betekent dat je de kwaliteit van de foto's nog verder kan verbeteren voordat je deze uiteindelijk wegschrijft als een JPEG-bestand.

Bestandsmanagers

In de Playstore zijn talloze bestandsbeheer-apps te vinden, de ene nog uitgebreider dan de ander, maar kijk uit. Er zit ook een hoop "troep" tussen. Dit zijn niet zozeer slechte apps (zo moeilijk is het beheren van bestanden niet) maar zij vragen wel om privileges die zij eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Een bestandsbeheer-app heeft niks te zoeken in je contactenlijst of app-geschiedenis.

OI-bestandsbeheer is een fijne, no nonsense app die doet wat het moet doen. Standaard bestandsbeheer is met deze app een fluitje van een cent en er wordt niet om vreemde privileges gevraagd.

Rootbrowser is ook een geweldige app voor het beheren van bestanden en gaat een stapje verder dan OI. Deze app kan namelijk ook systeembestanden bewerken en verplaatsen, maar heeft daar uiteraard root-rechten voor nodig. Dit is de ideale bestandsbeheer app als je je telefoon geroot hebt en systeembestanden wilt beheren en aanpassen. Kijk wel goed uit met deze app. Als je niet weet wat je doet, kan je je hele systeem flink onderuit halen.

Als je echt helemaal los wilt gaan, kijk dan naar Solid Explorer. Deze app kan misschien geen systeembestanden bewerken, maar heeft wel ondersteuning voor clouddiensten als Dropbox, Google Drive etc. , remote clients als FTP en WebDAV en de app kan overweg met versleutelde bestanden. Deze app is, in tegenstelling tot de andere twee, niet gratis, maar kost ongeveer 2 euro. Er is een gratis versie beschikbaar, maar deze is slechts 14 dagen te gebruiken.

K-9 Mail

Als je Gmail gebruikt, is de standaard Gmail-client die bij Android zit meer dan voldoende, maar mocht je andere diensten gebruiken dan is K-9 Mail dé e-mail app om voor te gaan. Deze app laat je makkelijk meerdere mailaccounts toevoegen en beheren. Deze open source-app kan overweg met IMAP, POP3 en Exchange (via WebDAV). Daarnaast kan je met deze app ook PGP-versleutelde e-mails lezen door OpenKeychain: Easy PGP te installeren. Een dikke, vette aanrader als je met veel verschillende mailaccounts werkt, maar alles in één app wilt beheren.

Buienalarm

Als je denkt dat er veel bestandsbeheer-apps in de Play store te vinden zijn, houd je hart dan maar vast als je op zoek gaat naar weer-apps. De widgets, voorspellers, samenvatters en notificatie-apps vliegen je om de oren. De kans is erg groot dat de standaard meegeleverde app meer dan genoeg voor je zal zijn, maar als we je dan toch een app moeten aanraden om er tenminste naast te gebruiken, is het wel Buienalarm. Deze app waarschuwt je tot op de minuut nauwkeurig wanneer er een bui aankomt. Je kan verschillende locaties instellen die de app voor je in de gaten moet houden of je kan de app toestemming geven je huidige locatie te gebruiken zodat je precies kan zien wanneer het begint te regenen op de plek waar je nu bent. Deze app gebruikt Buienradar voor z'n informatie, maar doordat deze app je de mogelijkheid geeft precies in te stellen wanneer en hoe deze je moet waarschuwen, prefereren wij toch deze app in plaats van buienradar. Daarnaast maakt de simpele widget de app echt helemaal af.

Simple Calendar

Deze app is eigenlijk niets meer dan een widget, maar dan wel echt een hele mooie. Simple Calendar kan op uiteenlopende manieren je afspraken weergeven. Hierdoor hoef je niet steeds de agenda-app te openen of gebruik te maken van de (beperkte) meegeleverde agenda-widgets. Met deze app kan je tot in de puntjes configureren hoe jouw afspraken, verjaardagen, feestdagen en gebeurtenissen worden weergegeven op je homescreen. Er kan behoorlijk wat tijd gaan zitten in het maken van de widget die precies bij je past, daarom heeft deze app een prachtige exportfunctie die al je instellingen opslaat in een bestand dat je later weer kan gebruiken op andere apparaten of je huidige als je deze weer moet resetten.

Chrome Remote Desktop

Soms wil je je pc gebruiken terwijl je er niet bij in de buurt bent. Maar gelukkig heb je je smartphone. Je moet er wel voor zorgen dat alles aan de pc-kant gereed staat voordat je hiermee aan de slag kan. Er zijn natuurlijk verschillende apps waarmee je dit kan doen (Teamviewer bijvoorbeeld). Maar als je Google's apps en diensten net iets fijner vindt werken, kijk dan eens naar Chrome Remote Desktop. Zolang de Chrome service draait op je computer, kan je met de Remote desktop verbinding maken en de prestaties zijn verrassend goed, zelfs over een mobiele verbinding. Deze dienst heeft misschien niet zoveel features als sommige andere apps, maar deze is gratis en zeer betrouwbaar.

Titanium Backup

Titanium-backup kan je heel makkelijk een back-up maken van al je apps en, oudere versies terug zetten als een nieuwere versie je niet bevalt. Deze app werkt echter alleen op geroote toestellen. Toch wilde we deze geweldige app even noemen omdat deze een stuk verder gaat dan de standaard back-up-dienst van Google en vele andere applicaties. Naast het maken van meerdere reserve kopieën van al je apps, kan Titanium Backup ook vervelende (standaard meegeleverde) onverwijderbare apps "bevriezen" of, met de juiste root-rechten toch verwijderen. Ook kan de app je smsjes, wifi-instellingen (inclusief opgeslagen SSIDs en wachtwoorden) agenda-instellingen, contacten, Bluetooth instellingen en systeemvoorkeuren back-uppen en deze makkelijk terugzetten. Je kan je back-ups opslaan op het interne geheugen van je telefoon, je SD-kaart of in de cloud.

Met de gratis versie kan je in principe al alles doen, maar als je de betaalde versie koopt (6,99 euro) kan je een heleboel van deze processen automatiseren waardoor het maken en terugzetten van back-ups letterlijk met een druk op de knop gedaan is.