Oké – dus je hebt een Android toestel. Gefeliciteerd. Maar nu? Je weet ongetwijfeld dat op de Android Market een enorme hoeveelheid apps te vinden is, en je hebt vast al collega’s en vrienden ontmoet die je trots laten zien hoe Shazam een liedje herkent en hoe Layar een informatielaag over de werkelijkheid legt. En iemand heeft ongetwijfeld al de Light Saber app gedemonsteerd. Heel stoer allemaal.

Maar laten we wel wezen: uiteindelijk is je Android een gebruiksvoorwerp dat vooral praktisch moet zijn, en de spectaculaire apps die je altijd te zien krijgt als iemand zijn Droid demonstreert, gebruik je in de praktijk zelden tot nooit. Bovendien wil je graag gratis apps – als geld geen rol speelde, had je wel een iPhone genomen. Maar de Android Market blinkt niet uit in overzichtelijkheid, wat mooi geïllustreerd wordt door het feit dat sites als AppBrain.com en AndroLib.com, alternatieve Android markten die veel meer functionaliteit bieden, de laatste tijd permanent overbelast zijn.

Dus gaan wij je helpen. Je hebt een nieuwe Android en je neemt mee…

In de eerste plaats is het zaak je toestel te leren kennen. HTC doet het erg goed op dit moment, met een hele reeks fraaie Android-toestellen en hun veelgeprezen HTC Sense interface (waar een heleboel handige widgets bij worden geleverd: klik op het plusje rechts onderin). Ook andere fabrikanten hebben fraaie Android-toestellen. Het gaat hier te ver alle varianten te beschrijven, maar het loont de moeite eerst eens rustig te bekijken wat de verborgen mogelijkheden zijn van je toestel zelf, voor je als een bezetene apps begint te downloaden. Er zijn bijvoorbeeld allerlei RSS-readers verkrijgbaar, maar de kans is groot dat er al standaard een op je toestel zit die prima voldoet.

De markt op

We beginnen met tools. Er zijn allerlei handige apps te vinden om je toestel te beheren en de functionaliteit uit te breiden. De volgende beschouw ik zelf als onmisbaar, en alle hier genoemde apps zijn gratis (al ‘betaal’ je voor sommige via advertenties).

Barcode Scanner

De basis voor alle trucjes met streepjescodes, maar ook handig voor bijvoorbeeld de zogenaamde QR-codes die je hier bij de apps ziet staan: scan ze met deze app en je gaat direct naar de juiste pagina in de Android Market. Deze app zelf zul je alleen nog even zelf moeten opzoeken…

Wil je zelf QR-codes maken? Probeer dan de online Kaywa QR-code generator.

Task Manager

Iedere smartphone-eigenaar weet dat die apparaten stroom vreten, dus is het zaak geen zaken te laten draaien die je toch niet nodig hebt. Uiteraard heb je al de Energiebeheer widget geïnstalleerd om snel en simpel WiFi, Bluetooth en GPS uit te kunnen schakelen, de automatische updates uit te zetten en de helderheid van je scherm aan te passen. Maar besef je ook dat Android multitasking is (houdt de Home-toets ingedrukt om te zien welke apps er draaien) en dat al die apps je batterij kunnen leegtrekken zonder dat je het door hebt. Daarom zijn er ‘task killers’ verkrijgbaar op de Android Market, en Task Manager (die van het Adao Team) is daarvan mijn favoriet: het geeft je de mogelijkheid alle draaiende apps te bekijken en een voor een uit te schakelen, maar kan (!) dat ook automatisch na X-minuten doen zodra je scherm in de slaapstand gaat. En het biedt een handige widget om gewoon alle draaiende apps (behalve de uitzonderingen die je hebt aangegeven) rigoureus de nek om te draaien. De app zit vol instellingen om alles zo in te richten zoals je dat zelf prettig vindt. Hij bedruipt zichzelf met advertenties, maar die zie je alleen als je de app zelf opent. Wel oppassen dat je geen apps killt die je eigenlijk nog nodig hebt (zoals een dataverkeer-monitor).

Apps Organizer

HTC Sense zorgt ervoor dat je maar liefst zeven schermen kunt vullen met alle apps en widgets die je wilt, maar als je geen Sense hebt, of als je die schermen hebt gevuld met widgets waardoor er voor apps geen plaats meer is, ben je aangewezen op de programma-lijst, waar alle apps achter elkaar staan opgesomd. Dat betekent een hoop scrollen. Apps Organizer heeft daar een handige oplossing voor: het stelt je in staat al je apps van een of meer labels te voorzien, en die labels (er zijn enkele standaard-labels met icoontjes, maar je kunt ook eigen labels aanmaken – helaas krijg je dan een standaard-icoontje) kun je als mappen op je hoofdscherm(en) plaatsen. Druk erop en je krijgt alle apps te zien uit de betreffende categorie. Daarbinnen kun je nog prioriteiten aangeven ook, zodat je meest gebruikt apps altijd bovenaan staan. Erg handig en overzichtelijk, en bovendien simpel in gebruik.

File Manager

Soms wil je buiten de standaard interface om kunnen zien wat er nou precies op je telefoon en je SD-card staat. Daarvoor zijn allerlei filemanagers beschikbaar die allemaal wel heel veel op elkaar lijken. Het ontloopt elkaar niet veel, maar ik kies voor File Manager: simpel en goed, met alle functionaliteit die ik erin verwacht. Wel met ads, maar daar hebben alle gratis filemanagers last van.

AndFTP

Een FTP-programma op je Android kan soms heel handig zijn – al was het maar om even wat nieuwe muziek van de thuisbasis te downloaden. AndFTP werkt tot nu voor mij het beste: een heldere overzichtelijke interface en alle functionaliteit die ik nodig heb. Bovendien is het de enige FTP-app die compatibel is met alle FTP-servers die ik tot nu heb geprobeerd.

Uninstaller

Hoe de-installeer je apps onder Android? Nou – via Menu / Instellingen / Toepassingen / Toepassingen Beheren, waar je vervolgens echt alle apps en services dwars door elkaar ziet staan (je kunt sorteren op app-grootte – want je wist natuurlijk precies hoe groot die ene app was, of zo). Dat kan beter, en ook daar zijn allerlei apps voor te vinden, maar laten we het simpel houden: Uninstaller toont je een alfabetische lijst met apps die je met een klik kunt de-installeren. In ruil toont het een advertentietje.

Fast Reboot

Ook Android is niet heilig: soms loopt het systeem niet helemaal zoals je zou willen, en dan zou je graag even willen herstarten – maar waarom duurt dat altijd zo lang op die smartphones? Met Fast Reboot gaat het gelukkig een flink stuk sneller, ook omdat je de herstart naar wens kunt beperken tot bepaalde apps.

Network Info II

Soms wil je even weten welk (intern/extern) IP-adres je smartphone heeft, welk MAC-adres etc. NetworkInfo geeft je al die informatie in een oogopslag. Meer niet.

Wifi Analyzer

Dit programma geeft je inzicht in de signaalsterkte van de verschillende Wifi Access Points in je omgeving en de bezettingsgraad van de verschillende kanalen. Erg handig als je op zoek bent naar de best mogelijke verbinding.

3G Watchdog

Je datalimiet overschrijden (als je die hebt) kan aardig in de papieren lopen. 3G Watchdog houdt je 3G/Edge/GPRS-verkeer in de gaten en waarschuwt je bijtijds als de grens in zicht komt, middels een icoontje in je taakbalk. Erg handig en geen advertenties – blijkt alleen momenteel niet te werken op Samsung telefoons. Heb je een Samsung, of wil je ook je WiFi-verkeer in de gaten houden en het geheel in mooie grafiekjes vangen, dan kun je ook Network Monitor nog overwegen.

Gesture Search

Leuk en handig: zoeken in je telefoon door letters op het scherm te tekenen met je vinger. Werkt een stuk beter dan het toestenbord en vindt zowel apps als contacten, bookmarks et cetera. SMS-en zou zo ook een stuk eenvoudiger zijn voor mensen met grote vingers...

ConvertPad

Altijd goed om bij de hand te hebben: een app die zo’n beetje elke eenheid die je kunt bedenken vertaalt in andere eenheden van dezelfde categorie – inclusief munteenheden. Jammer van de advertentietjes, maar voor het overige een ware one-stop shop voor conversies.

Star Translate

Uitstekend uitgebreid woordenboek met een prettige interface. Kan ook hele stukken tekst (zoals SMS-jes) direct vertalen. Heeft een netwerkverbinding nodig want maakt gebruik van de Google Translate service. Overigens heeft Google Translate zelf ook een app, en wel een die text-to-speech ondersteunt – maar dat werkt op lang niet alle telefoons even lekker (ik kreeg het niet aan de praat op mijn HTC Legend) en de interface is minder fraai.

NU.nl

De uitgebreide app van NU.nl is een toonbeeld van wat een nieuws-app zou moeten zijn. Levert niet alleen nieuws in de gebruikelijke NU.nl-categorieën, maar ook file-informatie, beurskoersen, voetbalstanden, weerbericht inclusief buienradar en een TV-gids. Op zich goede apps als die van Buienradar.nl en TVGiDS.tv worden hierdoor vrijwel overbodig (al zijn die twee net even uitgebreider). Voor de backup en wat NU.nl eventueel mist kun je nog de NOS Teletekst app installeren: een zeer eenvoudige maar doelmatige en goed vormgegeven nieuws-app.

Aldiko

Een beetje smartphone heeft natuurlijk ook een e-reader in zich, en Aldiko is daarin voor Android de meest aantrekkelijke. De oubollige ‘boekenplank-interface’ is het enige nadeel dat ik ervan kan noemen. Voor het overige is het een gebruiksvriendelijke app waarmee je uitstekend boeken kunt lezen en beheren. De weergave van de boeken zelf is gelukkig wel aan te passen naar behoefte. Ondersteunt ePub en wordt geleverd met een forse gratis catalogus.

Gebruik bijvoorbeeld Calibre om eventueel onleesbare formaten (PDF) om te zetten.

TED Mobile

De app van TED.com, waar allerlei korte en langere filmfragmenten zijn te bekijken waarin inspirerende figuren van over de hele wereld hun ideeën over hun vakgebied uit de doeken doen. Het motto van TED is: Ideas Worth Spreading. Zeer de moeite waard voor verloren momenten.

Spelletjes

Ja, natuurlijk moet er ook gespeeld kunnen worden – maar de meeste Android-games zijn vooral leuk voor kinderen of vervelen al binnen een minuut. Bij deze een korte opsomming van de gratis games die bij mij de toets der kritiek en de tand des tijds hebben weten te doorstaan. Zonder QR-codes – zoek gewoon op de naam in Android Market.

Reversi. Ook wel bekend als Othello. Plaats je stenen op het bord zodanig dat je de stenen van je tegenstander insluit, waarna ze in jouw kleur veranderen.

GOdroid. Reversi voor gevorderden. Eenvoudig GO-spel voor Android.

AndroidKnight. Een van de vele schaakspellen voor Android. Deze is in 3D. Verder vrij Spartaans, maar voldoet uitstekend.

MasterMind. Raad de verborgen kleuren door logisch nadenken. Ook hier zijn allerlei varianten van, maar de meeste interfaces zijn verwarrend. Deze bevalt mij het beste. Sterk toenemende moeilijkheidsgraad.

Quadit. Zoek vierkanten waarvan de hoekpunten dezelfde kleur hebben. Klinkt simpel, maar is erg verslavend.

Traffic Jam. Het bekende denkspelletje waarbij je een auto (of steen, blokje, boot – naar keuze) moet zien te bevrijden door andere auto’s te verschuiven.

Gadgets

Natuurlijk moet je ook wat op voorraad hebben om je kinderen (en je buren) te imponeren. De volgende tips doen het altijd leuk (zoek ze op in Android Market):

Soundhound. Doet precies wat Shazam ook doet (deuntjes herkennen die je desnoods zelf fluit), maar dan beter en sneller.

Solo Lite. Speel gitaar op je Android.

SplashPiano. Speel piano op je Android.

TubThumper. Speel drums op je Android.

Bubble. Waterpas voor je Android. IJkbaar. Werkt nog tamelijk goed ook.

Ontbrekende apps

Raar genoeg ontbreekt het op het Android-platform aan enkele apps die tamelijk onmisbaar lijken en waar je op het Windows-platform (notabene) al jaren aan gewend bent:

1. Een add-killer. Wordt waarschijnlijk om voor de hand liggende redenen door Google geweerd. Zo ‘open’ is Android dus ook weer niet. Alleen dit al zou een reden zijn om je Android te ‘rooten’.

2. Een fatsoenlijk muziekprogramma. Dat er geen iTunes voor Android komt, laat zich raden – jammer van die blader-interface, maar verder zul je er mij niet om horen huilen. Maar waar blijft WinAmp voor Android? Of MediaMonkey? De huidige muziek-apps voldoen wel, maar ook maar net, met hun rare management functies en ontbrekende equalizers. Een echte smartphone moet toch ook een volwaardige mp3-speler kunnen zijn?

3. Een encryptie-programma. Onder Windows hebben we het onvolprezen open source TrueCrypt of FreeOTFE, maar voor Android is er vooralsnog niets vergelijkbaars. De reden daarvoor is niet geheel duidelijk; deels heeft het te maken met wet- en regelgeving (de encryptie van die twee programma’s is zo goed dat er Amerikaanse staten zijn die telefoons waarop zoiets draait verbieden), maar daar laten de makers van dit soort software zich gewoonlijk weinig aan gelegen liggen. Noch TrueCrypt, noch FreeOTFE lijken ervoor te voelen specifiek voor Android een versie van hun programma te bouwen.

Apps die wachtwoorden versleutelen zijn er wel (veel zelfs – denk aan Keeper en OI Safe), maar wie documenten en afbeeldingen wil encrypten heeft het moeilijker. B-folders doet het aardig, maar is niet ideaal, en de apps Top Secret Pictures (TSP) en Vaulty Free (voor foto's) zijn nogal beperkt in functionaliteit. Het gratis OI Safe heeft enkele add-ons (OI Obscura voor foto's, OI Notepad voor aantekeningen), maar die add-ons kosten dan weer geld. Als iemand een manier weet om onder Android een bepaalde map op de SD card in zijn geheel te ver- en ontsleutelen, ongeacht de inhoud, dan houd ik me zeer aanbevolen.

Mis je zelf ook iets in de Android Market? Heb je onmisbare apps die je niet terugziet in deze lijst? Laat het ons vooral weten in de reacties… Bron: Techworld