Helaas zijn we aangewezen op onszelf om deze internetirritaties te vermijden. Daarom hier 10 van de meest irritante dingen op het internet en hoe je ze kunt omzeilen, verbeteren negeren of repareren.

Abominabele zoekfuncties

Interne zoekfuncties van websites zijn vaak niet bepaald om over naar mama te schrijven, eigenlijk meer om over naar mama te roepen. Artikelen van een paar maanden terug zijn in geen velden of wegen meer te bekennen, terwijl je zou zweren dat je het gelezen had op die ene site. Stop maar met twijfelen aan jezelf, veel zoekfuncties zijn gewoon slecht. Zelfs wanneer je dat ene unieke woord weer bedacht hebt waarvan je bijna zeker weet dat het in geen enkel ander artikel voorkomt, wordt het beoogde zoekresultaat begraven tussen massa’s ellende. Ook missen er vaak veel tools die je bij 'echte' zoekmachines wel hebt, zoals het sorteren op datum om maar iets te noemen.

De oplossing

Ga naar de zoekmachine van je keuze en tik in: “site:naamvandewebsite.com (of .nl bijv.) “waarjenaarzoekt”. Je krijgt dan doorgaans een veel betere index van wat je zoekt. Google kan bijvoorbeeld zoekresultaten op datum sorteren als je op 'Show options' klikt.

Gij zult registreren

Soms wil je gewoon even snel iets opzoeken en belooft een site die je opgezocht hebt via Google dat al wat je zoekt voorhanden is. Je klikt even door en... ja hoor, er moet eerst weer geregistreerd worden! Aangezien 1945 in het verleden ligt, zul je er niet dood aan gaan en vroeger deed ik het dan ook nog wel eens als ik de info nodig had. Nu weet ik dat de informatie die je na registratie krijgt van dit soort sites vaak dermate tegenvalt, dat ik de moeite niet meer neem om mijn secundaire spam-adres, die speciaal voor dit soort situaties dient, te gebruiken en mijn pseudonieme persoonsgegevens in te vullen.

De oplossing

In het geval van nieuwssites wil het nog wel eens helpen om via Google News te zoeken op het onderwerp waarover je bijvoorbeeld een artikel wilt lezen. Dan wordt het stuk soms wel vrijgegeven. Ook kun je altijd proberen een stukje tekst dat je wel kunt lezen in een zoekmachine te kopiëren en te kijken of een andere site misschien dat artikel gequote of samengevat heeft.

Social overload

Je ziet door de Twitters en Facebooks af en toe het internet niet meer. Het aanbod in het tijdperk van de sociale media is zo groot, dat zelfs voor iets groots als Hyves de aandacht maar even hoeft te verslappen en mensen stappen massaal over naar Facebook. Twitter, Myspace, Google Buzz en ga zo maar door… je kunt er natuurlijk voor kiezen om slechts één sociaal netwerk te gebruiken, maar dan heb maar met een deel van je kennissen, vrienden en ‘vrienden’ contact.

De oplossing

Gebruik een programma dat verschillende sociale netwerksites in één applicatie integreert, zoals Meebo of Digsby.

Wellicht heb je er niet alle functionaliteit mee van alle losse sites afzonderlijk, maar je kunt er in elk geval de basisfuncties mee uitvoeren en vooral het overzicht bewaren.

Luidruchtige Flashvideoreclame

Bedrijven die reclame maken via video’s die automatisch afspelen op websites zijn er ook steeds meer, waarschijnlijk vanuit de gedachte dat het niet te negeren is. Zeker niet wanneer er ook nog geluid bij zit. Wel eens gehad dat je een redelijk aantal tabbladen open hebt staan en er een vervelend herhalend geluid uit je speakers komt waarvan de herkomst obscuur is? Juist, dan kun je ze allemaal fijn afgaan totdat je de boosdoener gevonden hebt.

Ook onze website is niet gevrijwaard van reclame natuurlijk, want er moet toch geld binnenkomen. Maar ik ben blij dat die doorgaans minder aandachttrekkend zijn dan menig andere website (zeiden we terwijl er een geweldig irritante robot de site afbreekt...). Aandacht trekken lukt de reclamemakers tegenwoordig in elk geval goed, maar sympathie voor producten met schreeuwerige reclames zal er waarschijnlijk steeds minder zijn.

De oplossing

Een programmaatje dat Flashmute heet. Het nestelt zichzelf in de system tray en kan desgewenst Flash blokkeren om je audio hardware aan te spreken. Met Ctrl+Alt+M schakel je het aan en uit. Schrik niet, antivirus software programma’s willen Flashmute nog weleens aanmerken als kwaadaardig. Volgens de ontwikkelaar komt dat doordat Flashmute op dezelfde manier in je browser hangt als sommige typen adware. Het onderschept echter slechts het geluid van Flash en andere webbronnen en heeft niets kwaads in de zin.

Farmville en andere spam op Facebook

Het kaf van het koren scheiden op Facebook kan een ware nachtmerrie zijn. Vreemde teksten in de trend van “Nico heeft Steven’s gewassen bewerkt met kunstmest” en “Marijana heeft een nieuwe zaadmachine” zijn geen uitzondering op het populaire sociale netwerk. Maar dat soort dingen wil je gewoon niet weten.

Hoe leuk het ook is om de feestfoto’s van vrienden of vage kennissen te bekijken, het is doorgaans simpelweg saai om een constante stroom aan informatie te krijgen over hoe mensen aan het lutsen zijn om de tijd door te komen, zoals Farmville of de quizzen die ze hebben gedaan.

De oplossing

Firefox gebruikers kunnen met Facebook Purity een poging wagen om een goedwerkend filter op te zetten. Deze plugin is een script dat werkt met de GreaseMonkey plugin. Voor de rest is er Facebook Lite, die je meukfeed reduceert tot de wat essentiëlere informatie.

Te veel gePhis

Het internet is inmiddels vergeven van de oplichterspraktijken, zoals de redelijk recente voorbeelden op Twitter, Facebook, Gmail, Hotmail en in PDF-bestanden.

Zelfs als je er zelf nog nooit bent ingetrapt, het blijft irritant dat het überhaupt bestaat.

De oplossing

Hier zijn wat tips om te voorkomen dat je in de Phissersnetten verstrikt raakt. Zelfs in het geval van TinyURLs kun je voorkomen dat je op een foute link klikt. Gelukkig hebben de meeste browsers wel enige vorm van een anti-phishing filter.

In het oog springende linkjes

Een commerciële website moet nu eenmaal geld binnenkrijgen en daarvoor vaak advertenties plaatsen. Zelfs Techworld had ooit in redactionele teksten linkjes waar een popup uitgeschoten kwam wanneer je er met je muis overheen ging. Dat was geen idee van de redactie! Net als bij het flash filmpjes puntje van pagina 4, kan ik me bijna niet voorstellen dat het een briljante manier van reclamemaken is, gezien de hoge irritatiefactor. Als je midden in een tekst zit en er komt een popupje, is er dan iemand die denkt “laat ik eens over dat product verder gaan lezen”?

De oplossing

In Internet Explorer kun je opspattende links erg makkelijk uitschakelen. Ga naar ‘extra’, ‘internetopties’ en dan naar ‘beveiliging’. Klik op ‘websites met beperkte toegang’ en klik op ‘websites’ en vul daar de volgende domeinen in: “*.vibrantmedia.com”, “*.intellitxt.com” en “*.kontera.com”. Er zijn namelijk slechts een paar grote partijen die het adverteren op deze manier aanbieden. In het geval van Firefox zul je even een plugin moeten downloaden die BlockSite heet. Gebruikers van al het overige kunnen met een gratis OpenDNS account hun irritatieniveau verlagen.

Ik ben geen robot, echt niet hoor!

De bedoeling is goed. Captcha’s weerhouden spambots ervan om automatisch op allerlei fora te registeren, waardoor die overspoeld zouden worden met reclame. Hopelijk komt er echter ooit een betere manier om de hoek kijken om dit aimabele doel net zo goed te bereiken. De letters en nummers in een dergelijke Captcha zijn ook voor het menselijk ras vaak lastig te lezen en helemaal waterdicht is het toch niet. Wat trouwens ook irritant is, zijn de wachttijden die je soms tegenkomt voordat je een bestand kunt downloaden.

De oplossing

Gelukkig is er een twee-in-één oplossing voor bovenstaande irritaties bij bepaalde sites. Voor MegaUpload bijvoorbeeld, is er MegaUpload TimeAttack, dat formulieren automatisch invult en downloads meteen start. Skipscreen helpt bij het voordringen in de wachtrij. Daar zijn wij Nederlanders immers toch al zo goed in, dus waarom niet digitaal? MySpace gebruikers kunnen Captcha’s voortaan vermijden door met hun telefoonnummer te registreren en Facebook Captcha’s kunnen omzeild worden door ene heer Mashable’s tips te lezen. Hoef je nooit meer spaties, nummers, schuine streepjes, dubbele punten, puntkomma’s, apostrofjes en tekens met umlauts in te tikken. Lang leve de luiheid!

Cyberkrakers

Soms maak je een tikfoutje in een URL of klik je op een verouderde link en zit je plotseling opgescheept met één of andere neppe website die gevuld is met nutteloze links, een zoekfunctie die dubieuze resultaten geeft en waarboven een contra-intellectuele slogantekst staat als “Wat u nodig hebt, wanneer u het nodig hebt”.

De oplossing

Voordat je je vinger in je keel stopt… Gebruikers van Firefox kunnen met de BlockSite plugin bijvoorbeeld het domein *.information.com toevoegen en daarmee blokkeren. Dit zal in elk geval één grote cyberkraker ervan weerhouden om te logeren op adressen met tikfouten, zelfs als hij er al een stoel, een tafel en een opblaasmatje heeft liggen. Helaas werkt ditzelfde trucje niet in het geval van Internet Explorer met de eerder genoemde ‘websites met beperkte toegang’-optie. Hoe dan ook, geef de cyberkrakers in elk geval nooit te voldoening van het klikken op één van hun linkjes.

Bange links

En als laatste dan natuurlijk nog de klassieke irritatie dat links automatisch geopend worden in een nieuw venster of tabblad. Mogen wij websurfertjes dat na al die jaren nog steeds niet gewoon zelf bepalen alsjeblieft? We zijn inmiddels volwassen als internetters en wees niet bang, webmasters; als we een website de moeite waard vinden, komen we echt wel terug na een interessant linkje bekeken te hebben. Bovendien kunnen we zelf wel een link in een nieuw venster of tabblad openen wanneer we daar behoefte aan hebben.

De oplossing

Firefox gebruikers kunnen about:config in de adresbalk tikken. Zoek vervolgens het veld met “browser.link.open_newwindow”, dubbelklik erop en vul als waarde “1” in en klaar is klaas. Toch zou het fijn zijn als browserbouwers een revolutionaire optie zouden implementeren als “open nooit in een nieuw venster of tabblad”.

Bron: Techworld