Van obscure opties tot esoterische shortcuts. Deze verborgen schatten der IT helpen je om Windows sneller en beter te gebruiken.

Het vinden van deze shortcuts en duistere features betekent meestal dat je antieke handboeken zal moeten afstoffen en doorpluizen of in helpfuncties moet gaan graven. En daar zijn systeembeheerders natuurlijk niet zo van! Daarnaast graaf je meestal naar iets specifieks en niet vaak naar iets wat dingen efficiënter maakt. Maar daar heb je ons natuurlijk voor. Waar zou jij zijn zonder ons? Nergens natuurlijk!

Gebruik je Windows-toets

Snel naar je systeem specs

Druk op Windows+Pauze/Break om het systeemeigenschappen venster weer te geven. Handig als je achter iemand anders zijn of haar pc zit en snel achter de specs wil komen.

Je laptop snel op extern display

Druk wanneer je een extern scherm aansluit op je laptop op Windows+P.

Start je applicaties snel

Druk op Windows+R om het “uitvoeren” venster op te roepen. Van daaruit kun je bijvoorbeeld programma’s als de rekenmachine met “calc” of "ipconfig" opstarten, maar als je je path goed instelt kun je natuurlijk alles wat je vaak opstart erin zetten.

Taakbalk-iconen hebben shortcuts

Om een applicatie uit je taakbalk te lanceren, hoef je alleen maar op de Windows-toets te drukken in combinatie met een nummer dat correspondeert met het programma, tellend van links. Dus als je prullenbak het derde icoontje van links is in je taakbalk, dan druk je op Windows-toets + 3 en hup, daar is de goede oude prullenbak!

Repareer die kleine dingen Verlies geen werk bij automatische updates

Windows Update forceert je pc vaak om te herstarten als het klaar is met updaten. Als er op dat moment een niet opgeslagen document open staat, ben je de wijzigingen kwijt. Om dit te voorkomen open je de Windows Update in het configuratiescherm en wijzig je de instellingen in “download automatisch de updates, maar laat mij kiezen wanneer ik ze installeer. Zo kun je je vingers niet meer branden aan een automatische herstart via Windows Update.

Verander de standaard map waar Windows Verkenner begint

Als je moe wordt van het feit dat Verkenner standaard in een andere map begint als waar jij meestal wilt zijn, kun je het standaard pad opgeven waar jij wilt dat Verkenner standaard opstart.

Dat kun je doen door middel van een rechtermuisklik op het Windows Verkenner icoontje in de taakbalk en naar eigenschappen te gaan. Vervolgens zie je bij doel iets staan als %SystemRoot%\explorer.exe. Wanneer je daarachter een spatie zet en dan een pad zoals C:\MapjevanEd\DocumentjesvanEd neerpent, zul je altijd in die map beginnen met Verkennen.

Schakel de touchpad uit wanneer je typt

Als je touchpad zo ingesteld staat dat wanneer je hem aanraakt, dit geregistreerd wordt als een klik, kan je cursor over je scherm gaan zwerven alsof hij Swiebertje heet. Daar is een progje voor. Het heet Touchfreeze en het is een gratis tooltje die er automatisch voor zorgt dat wanneer jij tikt, je touchpad niet klikt. Hoef je ook je vers ingeklopte tekst niet meer te zoeken.

Veilig geheugenkaarten verwijderen zonder te hoeven wachten

Een beetje klaar met het wachten tot je een keer je geheugenkaart of USB-stok uit je pc kunt trekken? Laat ik je een geheimpje verklappen: het hoeft niet! Veilig hardware verwijderen hoeft echt alleen maar als je niet 100% zeker weet of er nog naar je geheugenkaart geschreven wordt. Je zult dus nooit corrupte data krijgen wanneer je OS normaal doet en dus niet zomaar iets naar je kaartje schrijft waarvan je niet weet.

Om je instellingen aan te passen wat dit betreft, klik je met rechts op de kaart in de Windows Verkenner en vervolgens ga je naar eigenschappen en dan het hardware-tabblad. Selecteer dan de kaartlezer, klik op eigenschappen en ga naar beleidsinstellingen. Klik op “Optimaliseren voor snelle verwijdering” en je hoeft niet meer te wachten.

Taakbalk-technieken De werkbalk snelstarten herintroduceren

Windows 7 heeft een hoop leuke nieuwe features in de taakbalk gestopt, maar ergens in het ontwerpproces is de ‘snel starten’-werkbalk verloren gegaan. Gelukkig kun je die ook in Windows 7 gewoon terugtoveren. Dat doe je door een welgemikte rechtermuisklik op de taakbalk te plaatsen, taakbalk vergrendelen uit te vinken en dan nogmaals een rechtermuisklik op de taakbalk gevolgd door de optie ‘nieuwe werkbalk’ aan te klikken. Tik vervolgens dit in: “%appdata%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch” in het bestandspad en klik op het rechterpijltje om naar die folder te gaan. Dan is de werkbalk ‘snel starten’ weer helemaal terug van weggeweest.

Draggen en droppen naar je taakbalk applicaties

Het gedrag van een icoon uit de taakbalk hangt af van welke functietoetsen je inhoudt terwijl je erop klikt. Wanneer je shift ingedrukt houdt als je op een icoon klikt, open je een nieuwe sessie van een programma (eventueel naast een eerdere sessie dus). Wanneer je Ctrl inhoudt tijdens het klikken open je het programma als admin. En als je een bestand van je bureaublad of van Windows Verkenner naar het icoon van de applicatie sleept, pin je hem bij Windows 7 in de jump list. Of houdt Ctrl ingedrukt om het bestand met het corresponderende programma te openen.

Bron: Techworld