Misschien denk je dat het overschakelen naar Linux vanuit een Windows-omgeving lastig is, maar het meest lastige is eigenlijk gewoon de verandering in denkwijze en het omschakelen daarvan. Als je van Windows XP naar Windows 7 bent gegaan, weet je ongeveer hoe dat voelt.

Zakelijke gebruikers vinden dat Linux tegenwoordig de noodzakelijke componenten en diensten biedt waar veel mensen van afhankelijk zijn. En dat terwijl Linux toch een niche-operating system was. Linux wordt op dit moment geïmplementeerd in de grootste datacenters, wordt op honderdduizenden werkstations geïnstalleerd en heeft een dominantie op de cloud diensten industrie van bijna 100%. Maak wat tijd vrij om Linux te ontdekken en gebruik het in je zakelijke omgeving. Hier volgen tien argumenten om je daartoe over te halen.

1. Commerciële ondersteuning

In het verleden was het gebrek aan commerciële ondersteuning dé grote reden om bij Windows te blijven. Nu hebben de grote drie commerciële Linux aanbieders Red Hat, Canonical en Novell dit varkentje gewassen en bieden nu het hele jaar door 24/7 ondersteuning voor je kritieke applicaties en zakelijke diensten. En er is ook altijd wel een plaatselijke integrator te vinden die je kunt betalen voor ondersteuning.

2. .NET ondersteuning

Bedrijven die gestandaardiseerd hebben op Windows-technologie en specifiek hun .NET webtechnologie, kunnen erop vertrouwen dat Linux dezelfde .NET-applicaties ondersteunt. Novell ondersteunt en is eigenaar van het Mono project, dat .NET-compatibiliteit onderhoudt. Eén van de doelen van project Mono is om bedrijven de keuze te laten tussen verschillende partners, zodat ze niet vastzitten aan één enkele leverancier. Daarnaast biedt het Mono project Visual Studio plugins, zodat .NET-ontwikkelaars gemakkelijk Windows gebaseerde .NET-applicaties kunnen overzetten, zonder af te hoeven wijken van hun favoriete ontwikkeltools. Waarom zouden Novell en anderen zoveel moeite doen om een .NET omgeving te creëren voor Linux? Voor echte .NET applicatiestabiliteit is Linux een betere keuze dan Windows.

3. Unix uptime

Linux is dermate stabiel dat zakelijke gebruikers rustig zullen slapen, omdat ze weten dat er geen lange downtijd zal voorkomen door instabiliteit van het besturingssysteem. Linux heeft dezelfde uptime als Unix-systemen, en daarvan wordt de uptime doorgaans gemeten in jaren. Met Linux kun je dus rekenen op een uptime van 99,999%. Het herstarten na het patchen en het vervangen van drivers bijvoorbeeld, maakt Windows een onbetrouwbare keuze voor degenen die constante ondersteuning nodig hebben voor hun kritieke applicaties en diensten.

4. Beveiliging

Geen enkel OS is 100% veilig en Linux dus ook niet. Maar Linux biedt wel bijzonder goede beveiliging. Van reguliere kernel updates tot een bijna dagelijkse lijst van patches, Linux programmeurs houden het OS goed beveiligd. Zakelijke gebruikers hebben toegang tot elke beveiligingspatch. Met Linux heb je een wereldwijde community die dagelijks beveiligingspatches uitbrengt, iets dat geen enkel closed source bedrijf heeft. Je bent dan namelijk volledig afhankelijk van dat ene bedrijf dat je systeem veilig moet houden.

5. Overdraagbare vaardigheden

Een barrière voor de overstap naar Linux was het idee dat het niet genoeg op Unix leek. Daarom zouden Unix beheerders hun kennis niet goed kunnen gebruiken wanneer ze zouden overgaan naar Linux. Het Linux bestandssysteem lijkt echter behoorlijk op elke commerciële versie van Unix. Ook gebruikt Linux een standaard set van Unix-commando’s. Er zijn een paar commando’s die niet overdraagbaar zijn, maar dat geldt ook voor Unix systemen onderling.

Windowsbeheerders zullen misschien vinden dat het gebruik van een toetsenbord in plaats van een muis een moeilijk gedeelte is van de overgang, maar als ze eenmaal de kracht van de commandline ontdekken, zullen ze nooit meer een klikje wagen. En maak je geen zorgen als je verknocht bent aan je GUI, Linux heeft namelijk meerdere desktopmanagers waar je uit kunt kiezen, en beheertaken kunnen ook gewoon met de muis worden uitgevoerd.

6. Linux draait overal op

Mensen met een eigen zaak zullen het kunnen waarderen dat ook hun verouderde systemen nog mee kunnen met Linux. Een voordeel van Linux is dat je niet elke keer nieuwe hardware hoeft aan te schaffen als je een nieuwe versie van het OS in je maag gesplitst krijgt. Linux draait op x86 32-bit en 64-bit systemen. Als je systeem Windows draait, draait het ook Linux.

7. Linux is gratis

Je hebt misschien gehoord dat Linux gratis is. Dat is het namelijk ook. Daarnaast is het ook nog vrij van patenten en andere restricties, wat vaak een probleem is voor zakelijke gebruikers die de code van het OS willen aanpassen aan hun eigen wensen. Deze mogelijkheid, die Linux wel biedt, heeft bedrijven gecreëerd zoals Google, die het geheel naar hun eigen hand hebben gezet. Linux staat voor vrijheid.

8. Wereldwijde community

Linux geniet de ondersteuning van ontwikkelaars die bijdragen aan de broncode, beveiligingspatches en verbeteringen aan het OS. De actieve community biedt bedrijven daarnaast gratis ondersteuning aan via forums en community-websites. Dit fenomeen werkt als een stevige basis voor Linux-gebruikers, waar je altijd van op aankunt. Hierdoor heb je dus niet slechts één punt is waar je kunt aankloppen voor ondersteuning. Ondersteuning is er altijd en overal.

9. Linux Foundation

De Linux Foundation is een zakelijk collectief van ‘platinum’ ondersteunende bedrijven (Fujitsu, Hitachi, HP, IBM, Intel, NEC, Novell en Oracle) en leden die met donaties en lidmaatschapsgelden Linus Torvalds en de anderen sponsoren die fulltime aan Linux werken. Hun doel is het “promoten, beschermen en standaardiseren van Linux, om zo haar groei over de hele wereld te voeden. De Linux Foundation is een groot voordeel voor Linux gebruikers, omdat het bestaan ervan het voortbestaan van Linux garandeert.

10. Regelmatige updates

Ben je er een beetje klaar mee om 18 maanden lang op een Windows Service Pack te wachten? En ben je het zat dat er niet echt een duidelijk upgrade pad bestaat om te bewandelen? Elke 6 maanden wordt er een nieuwe versie van Ubuntu Linux uitgebracht en elke 2 jaar wordt er een long-term support (LTS) versie uitgebracht. Elke Linux distributie wordt een paar keer per jaar geüpdatet en tussendoor komen dan natuurlijk nog de beveiligingsupdates. Het is erg eenvoudig om Linux te updaten en te upgraden. En het mooiste is nog dat je daarna niet hoeft te herstarten.

Proberen

Als van plan bent om Linux een kans te geven, zijn er genoeg distributies die gratis te downloaden zijn en geen zakelijk ondersteuningscontract behoeven:

  • CentOS – Een op Red Hat Enterprise gebaseerde distributie.
  • Ubuntu – Enterprise Linux distributie, waarbij zakelijke ondersteuning wel beschikbaar is.
  • Fedora – Een door de community ondersteunde versie van Red Hat Linux.
  • OpenSUSE – Een door de community ondersteunde versie van Novell’s SUSE Linux.
  • Debian – De basisdistributie voor veel Linux distro’s, waaronder Ubuntu en Mint Linux.

Je kunt informatie vinden over het overstappen van Windows naar Linux via de Linux Foundation of een willekeurig ‘platinum’ lid. Als het aankomt op het verhogen van efficiëntie, kostenbesparing en het leveren van non-stop diensten aan je klanten en je bedrijf… Hoeveel redenen heb je dan nodig?

Bron: Techworld